Elo.hu
  • Címlap
  • Kategóriák
    • Egészség
    • Kultúra
    • Mesterséges Intelligencia
    • Pénzügy
    • Szórakozás
    • Tanulás
    • Tudomány
    • Uncategorized
    • Utazás
  • Lexikon
    • Csillagászat és asztrofizika
    • Élettudományok
    • Filozófia
    • Fizika
    • Földrajz
    • Földtudományok
    • Humán- és társadalomtudományok
    • Irodalom
    • Jog és intézmények
    • Kémia
    • Környezet
    • Közgazdaságtan és gazdálkodás
    • Matematika
    • Művészet
    • Orvostudomány
Reading: Amil-alkohol: képlete, izomerjei és tulajdonságai
Megosztás
Elo.huElo.hu
Font ResizerAa
  • Állatok
  • Lexikon
  • Listák
  • Történelem
  • Tudomány
Search
  • Elo.hu
  • Lexikon
    • Csillagászat és asztrofizika
    • Élettudományok
    • Filozófia
    • Fizika
    • Földrajz
    • Földtudományok
    • Humán- és társadalomtudományok
    • Irodalom
    • Jog és intézmények
    • Kémia
    • Környezet
    • Közgazdaságtan és gazdálkodás
    • Matematika
    • Művészet
    • Orvostudomány
    • Sport és szabadidő
    • Személyek
    • Technika
    • Természettudományok (általános)
    • Történelem
    • Tudománytörténet
    • Vallás
    • Zene
  • A-Z
    • A betűs szavak
    • B betűs szavak
    • C-Cs betűs szavak
    • D betűs szavak
    • E-É betűs szavak
    • F betűs szavak
    • G betűs szavak
    • H betűs szavak
    • I betűs szavak
    • J betűs szavak
    • K betűs szavak
    • L betűs szavak
    • M betűs szavak
    • N-Ny betűs szavak
    • O betűs szavak
    • P betűs szavak
    • Q betűs szavak
    • R betűs szavak
    • S-Sz betűs szavak
    • T betűs szavak
    • U-Ü betűs szavak
    • V betűs szavak
    • W betűs szavak
    • X-Y betűs szavak
    • Z-Zs betűs szavak
Have an existing account? Sign In
Follow US
© Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Elo.hu > Lexikon > A betűs szavak > Amil-alkohol: képlete, izomerjei és tulajdonságai
A betűs szavakKémia

Amil-alkohol: képlete, izomerjei és tulajdonságai

Last updated: 2025. 09. 01. 07:04
Last updated: 2025. 09. 01. 27 Min Read
Megosztás
Megosztás

Az amil-alkohol, vagy ahogy gyakran nevezik, pentanol, egy gyűjtőfogalom, amely az öt szénatomos, egy hidroxilcsoportot tartalmazó telített alifás alkoholok családját takarja. Ezek a vegyületek a szerves kémia alapvető építőkövei, és széles körben alkalmazzák őket az iparban, a gyógyszergyártásban, valamint kutatási célokra egyaránt. Komplexitásukat az adja, hogy számos izomer létezik belőlük, melyek szerkezeti elrendezésükben, és ebből fakadóan fizikai és kémiai tulajdonságaikban is jelentősen eltérnek egymástól. Ezek az eltérések teszik lehetővé, hogy az amil-alkoholok sokféle funkciót tölthessenek be, például oldószerként, extrakciós szerként, vagy éppen illatanyagok és észterek prekurzoraként.

Főbb pontok
Az amil-alkohol kémiai képlete és általános jellemzőiAz amil-alkoholok izomerjei: szerkezeti sokféleségPentán-1-ol (n-amil-alkohol)Fizikai tulajdonságokKémiai tulajdonságokElőállítás és felhasználásPentán-2-ol (szek-amil-alkohol)Fizikai tulajdonságokKémiai tulajdonságokElőállítás és felhasználásPentán-3-olFizikai tulajdonságokKémiai tulajdonságokElőállítás és felhasználás2-Metilbután-1-ol (aktív amil-alkohol)Fizikai tulajdonságokKémiai tulajdonságokElőállítás és felhasználás3-Metilbután-1-ol (izopentil-alkohol vagy izoamil-alkohol)Fizikai tulajdonságokKémiai tulajdonságokElőállítás és felhasználás2-Metilbután-2-ol (terc-amil-alkohol)Fizikai tulajdonságokKémiai tulajdonságokElőállítás és felhasználás3-Metilbután-2-ol (szekunder izoamil-alkohol)Fizikai tulajdonságokKémiai tulajdonságokElőállítás és felhasználás2,2-Dimetilpropán-1-ol (neopentil-alkohol)Fizikai tulajdonságokKémiai tulajdonságokElőállítás és felhasználásAz amil-alkoholok tulajdonságainak összehasonlításaAmil-alkoholok előállítása és ipari jelentőségeAz amil-alkoholok felhasználási területeiOldószerkéntSzerves szintézisek intermedierekéntIllat- és ízanyagokEgyéb alkalmazásokAmil-alkoholok analitikai azonosításaGázkromatográfia (GC)Infravörös (IR) spektroszkópiaNukleáris mágneses rezonancia (NMR) spektroszkópiaEgyéb módszerekBiztonsági és környezetvédelmi szempontokEgészségügyi hatásokTűz- és robbanásveszélyKörnyezeti hatásokAmil-alkoholok a történelemben és a modern kutatásban

A pentanolok tanulmányozása mélyebb betekintést enged a szerves molekulák szerkezet-tulajdonság összefüggéseibe, különösen az izoméria jelenségébe. A hidroxilcsoport helyzete és a szénlánc elágazása döntően befolyásolja az egyes izomerek forráspontját, sűrűségét, vízoldhatóságát és reakcióképességét. Ez a sokféleség nem csupán elméleti érdekesség, hanem gyakorlati jelentőséggel is bír, hiszen az ipari alkalmazások során a megfelelő izomer kiválasztása kulcsfontosságú a kívánt eredmény eléréséhez. A következőkben részletesen bemutatjuk az amil-alkoholok kémiai képletét, izomerjeit és legfontosabb tulajdonságait, kitérve azok előállítására és felhasználására is.

Az amil-alkohol kémiai képlete és általános jellemzői

Az amil-alkoholok általános kémiai képlete C5H11OH. Ez a képlet azt jelzi, hogy minden molekula öt szénatomot, tizenegy hidrogénatomot és egy hidroxilcsoportot (‑OH) tartalmaz. Az ‑OH csoport az alkoholok jellegzetes funkcionális csoportja, amely felelős számos specifikus kémiai és fizikai tulajdonságért, például a viszonylag magas forráspontért és a vízoldhatóságért a hasonló molekulatömegű alkánokhoz képest.

A hidroxilcsoport jelenléte lehetővé teszi a molekulák közötti hidrogénkötések kialakulását, ami jelentősen megnöveli az intermolekuláris vonzóerőket. Ennek köszönhetően az amil-alkoholok forráspontja magasabb, mint a hasonló molekulatömegű pentáné, amelyben nincsenek hidrogénkötések. Ezenkívül a hidroxilcsoport polaritása hozzájárul ahhoz, hogy az amil-alkoholok bizonyos mértékig vízben oldódjanak, bár a szénlánc hossza miatt ez az oldhatóság korlátozottabb, mint az alacsonyabb szénatomszámú alkoholok esetében.

Az amil-alkoholok általában színtelen, jellegzetes, erős szagú folyadékok, amelyek gyúlékonyak. A legtöbb szerves oldószerben jól oldódnak, például éterben, benzolban, kloroformban. A sűrűségük jellemzően kisebb, mint a vízé. Kémiai szempontból az alkoholokra jellemző reakciókat mutatják, mint például az oxidáció, észterezés, dehidratáció. Ezek a reakciók teszik lehetővé széles körű alkalmazásukat a szerves szintézisben és az iparban.

Az amil-alkoholok izomerjei: szerkezeti sokféleség

Az amil-alkoholok esetében az izoméria jelensége különösen gazdag, ami a szénlánc elágazásainak és a hidroxilcsoport kapcsolódási helyének variálhatóságából fakad. Összesen nyolc szerkezeti izomer létezik, amelyek mindegyike különböző fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen szerkezeti izomerek közül némelyik királis centrummal is rendelkezik, ami további sztereoizomerek (enantiomerek) létét eredményezi, így a lehetséges amil-alkoholok száma tizenháromra emelkedik.

Az izomerek megértése kulcsfontosságú az amil-alkoholok viselkedésének és alkalmazásának átfogó ismeretéhez. Minden izomernek megvan a maga egyedi IUPAC neve és gyakran használt triviális neve is. A hidroxilcsoport pozíciója alapján megkülönböztethetünk primer, szekunder és tercier alkoholokat, ami szintén alapvetően befolyásolja a vegyület reakcióképességét, különösen az oxidációs reakciókban.

A primer alkoholokban a hidroxilcsoport egy olyan szénatomhoz kapcsolódik, amely legalább két hidrogénatomot és legfeljebb egy másik szénatomot köt. A szekunder alkoholokban a -OH csoport egy olyan szénatomhoz kapcsolódik, amely két másik szénatomhoz és egy hidrogénatomhoz kötődik. Végül, a tercier alkoholokban a hidroxilcsoport egy olyan szénatomhoz kapcsolódik, amely három másik szénatomhoz kötődik, és egyetlen hidrogénatomot sem tartalmaz. Ez a besorolás alapvetően meghatározza az alkoholok oxidációs hajlamát.

Pentán-1-ol (n-amil-alkohol)

A pentán-1-ol, más néven n-amil-alkohol vagy n-pentil-alkohol, az amil-alkoholok egyenes láncú, primer izomerje. Képlete CH3(CH2)4OH. Ez a vegyület színtelen folyadék, jellegzetes, kellemes, de átható szaggal. A hidroxilcsoport az első (terminális) szénatomhoz kapcsolódik, ami primer alkohollá teszi.

Fizikai tulajdonságok

  • Forráspontja viszonylag magas, körülbelül 138 °C, ami a hidrogénkötéseknek köszönhető.
  • Olvadáspontja -78 °C.
  • Sűrűsége 0,814 g/cm³ (20 °C-on), tehát könnyebb a víznél.
  • Vízben mérsékelten oldódik (kb. 2,7 g/100 ml víz 25 °C-on), de jól elegyedik a legtöbb szerves oldószerrel, mint az etanol, éter, benzol.
  • Viszkozitása 3,61 mPa·s (25 °C-on).

Kémiai tulajdonságok

Primer alkohollévén a pentán-1-ol könnyen oxidálható aldehidre, majd karbonsavra. Enyhe oxidációval (például piridinium-klórkromát – PCC – jelenlétében) pentanál (valeraldehid) keletkezik: CH3(CH2)4OH → CH3(CH2)3CHO. Erősebb oxidációval (például kálium-permanganáttal) pentánsav (valeriánsav) képződik: CH3(CH2)3CHO → CH3(CH2)3COOH.

Észterezési reakciókban is részt vesz, karbonsavakkal vagy savanhidridekkel reagálva észtereket képez. Például ecetsavval reagálva pentil-acetátot (amil-acetátot) ad, amely jellegzetes banánillatú vegyület, és oldószerként, illetve illatanyagként is használatos.

Előállítás és felhasználás

A pentán-1-ol előállítható pentánból klórozással, majd hidrolízissel, vagy oxo-szintézis során propén és szén-monoxid reakciójával, majd a keletkező aldehid hidrogénezésével. Gyakran előfordul a fusel olajban, amely a fermentációs folyamatok mellékterméke.

Felhasználása sokrétű: oldószerként festékekhez, lakkokhoz, olajokhoz és gyantákhoz; extrakciós szerként; gyógyszeripari intermedierek és illatanyagok szintézisében. Az amil-acetát gyártásának egyik alapanyaga.

Pentán-2-ol (szek-amil-alkohol)

A pentán-2-ol, más néven szek-amil-alkohol vagy metil-propil-karbinol, egy szekunder alkohol, ahol a hidroxilcsoport a második szénatomhoz kapcsolódik. Képlete CH3CH(OH)CH2CH2CH3. Ez a vegyület királis centrummal rendelkezik a második szénatomon, így két enantiomerje létezik: (R)-pentán-2-ol és (S)-pentán-2-ol.

Fizikai tulajdonságok

  • Forráspontja körülbelül 119 °C, alacsonyabb, mint az n-amil-alkoholé a molekula kisebb felülete és a hidrogénkötések gyengébb kialakulása miatt.
  • Olvadáspontja -89 °C.
  • Sűrűsége 0,811 g/cm³ (20 °C-on).
  • Vízoldhatósága hasonló a pentán-1-oléhoz, mérsékelten oldódik vízben (kb. 4,5 g/100 ml víz 20 °C-on), jól elegyedik szerves oldószerekkel.

Kémiai tulajdonságok

Szekunder alkohollévén a pentán-2-ol enyhe oxidációval ketonná, nevezetesen pentán-2-onná (metil-propil-ketonná) alakítható: CH3CH(OH)CH2CH2CH3 → CH3C(=O)CH2CH2CH3. Erősebb oxidációval a szénlánc felhasadhat.

Dehidratációval (vízelvonással) alkéneket képezhet, például pent-1-ént és pent-2-ént. Az észterezési reakciókban is részt vesz, hasonlóan a primer alkoholokhoz.

Előállítás és felhasználás

A pentán-2-ol előállítható pent-1-én vagy pent-2-én hidrolízisével (víz addíciójával), vagy Grignard-reagens reakciójával butanállal. Szintén megtalálható a fusel olajban.

Felhasználása elsősorban oldószerként, valamint illatanyagok és gyógyszeripari intermedierek szintézisében jelentős. A királis formák különösen fontosak a gyógyszeriparban, ahol a sztereospecifikus szintézisek kulcsfontosságúak.

Pentán-3-ol

A pentán-3-ol, vagy dietil-karbinol, szintén egy szekunder alkohol, ahol a hidroxilcsoport a szénlánc középső, harmadik szénatomjához kapcsolódik. Képlete CH3CH2CH(OH)CH2CH3. Ez az izomer nem tartalmaz királis centrumot, így nem rendelkezik enantiomerekkel.

Fizikai tulajdonságok

  • Forráspontja körülbelül 115 °C, a legalacsonyabb az egyenes láncú pentanolok közül, a szimmetrikus szerkezet miatt.
  • Olvadáspontja -63 °C.
  • Sűrűsége 0,815 g/cm³ (20 °C-on).
  • Vízben mérsékelten oldódik (kb. 5,9 g/100 ml víz 20 °C-on), jól elegyedik a legtöbb szerves oldószerrel.

Kémiai tulajdonságok

Szekunder alkohollévén a pentán-3-ol oxidációjával pentán-3-on (dietil-keton) keletkezik: CH3CH2CH(OH)CH2CH3 → CH3CH2C(=O)CH2CH3. Erősebb oxidációval a szénlánc felhasadhat.

Dehidratációval pent-2-ént képez. Észterezési reakciókban is részt vesz.

Előállítás és felhasználás

A pentán-3-ol előállítható pent-2-én hidrolízisével, vagy Grignard-reagens reakciójával propanállal. Ipari előállítása során a megfelelő alkének hidratálásával nyerik.

Felhasználása főként oldószerként és szerves szintézisek intermediereként történik. Különösen hasznos lehet olyan reakciókban, ahol a szimmetrikus szerkezet előnyös.

2-Metilbután-1-ol (aktív amil-alkohol)

A 2-metilbután-1-ol, triviális nevén aktív amil-alkohol, egy primer alkohol, amely elágazó szénlánccal rendelkezik. Képlete CH3CH2CH(CH3)CH2OH. Ez a vegyület királis centrummal rendelkezik a második szénatomon, így két enantiomerje (R és S) létezik. Ez az izomer az egyik komponense a „fusel olajnak”, amely a szeszes italok erjedése során keletkezik.

Fizikai tulajdonságok

  • Forráspontja körülbelül 128 °C, magasabb, mint a pentán-2-ol és -3-ol, de alacsonyabb, mint az n-pentanol.
  • Olvadáspontja -70 °C.
  • Sűrűsége 0,819 g/cm³ (20 °C-on).
  • Vízoldhatósága mérsékelten oldódik (kb. 3,6 g/100 ml víz 20 °C-on), jól elegyedik szerves oldószerekkel.

Kémiai tulajdonságok

Primer alkohollévén oxidációval 2-metilbutánálra, majd 2-metilbutánsavra alakítható. Az oxidáció során a kiralitás megmaradhat, ha nem túl erős a reagens. Észterezéssel észtereket képez.

Előállítás és felhasználás

Ez az izomer a fusel olaj egyik fő komponense, amelyet az élesztő erjesztési folyamatai során termel. Ipari előállítása szintézissel is lehetséges.

Felhasználása: oldószerként, illatanyagok és élelmiszer-adalékanyagok prekurzoraként (például banán- és almaízesítőkben). A királis formák miatt fontos a gyógyszer- és finomkémiai szintézisekben.

3-Metilbután-1-ol (izopentil-alkohol vagy izoamil-alkohol)

A 3-metilbután-1-ol, ismertebb nevén izopentil-alkohol vagy izoamil-alkohol, szintén primer alkohol, elágazó szénlánccal. Képlete (CH3)2CHCH2CH2OH. Ez az izomer nem rendelkezik királis centrummal. Ez a vegyület a fusel olaj leggyakoribb és legnagyobb mennyiségben előforduló komponense, és gyakran egyszerűen „amil-alkohol” néven hivatkoznak rá az iparban.

Fizikai tulajdonságok

  • Forráspontja körülbelül 131 °C, ami a lánc elágazása miatt valamivel alacsonyabb, mint az n-pentanolé, de magasabb, mint a szekunder izomereké.
  • Olvadáspontja -117 °C.
  • Sűrűsége 0,810 g/cm³ (20 °C-on).
  • Vízben mérsékelten oldódik (kb. 2,5 g/100 ml víz 20 °C-on), jól elegyedik a legtöbb szerves oldószerrel.

Kémiai tulajdonságok

Primer alkohollévén oxidációval 3-metilbutánálra, majd 3-metilbutánsavra alakítható. Észterezési reakciókban is aktívan részt vesz, és széles körben alkalmazzák észterek, például izoamil-acetát (banánolaj) előállítására.

Előállítás és felhasználás

Az izoamil-alkoholt főként a fusel olajból vonják ki frakcionált desztillációval. A szeszes italok gyártása során keletkezik, amikor az élesztő a leucin aminosavat metabolizálja.

Rendkívül sokoldalú vegyület: oldószerként festékekhez, lakkokhoz, cellulóz-nitráthoz, olajokhoz és zsírokhoz. Extraktív oldószerként is használják, például antibiotikumok vagy illatanyagok kinyerésére. A gyógyszeriparban, a kozmetikai iparban és az élelmiszeriparban is fontos alapanyag, főleg észterek, például az izoamil-acetát gyártásához, amely jellegzetes banánillatot kölcsönöz.

„Az izoamil-alkohol nem csupán egy ipari oldószer; a fermentációs folyamatok egyedi melléktermékeként a vegyipar és az élelmiszeripar egyik legfontosabb amil-alkohol izomerje, amely illat- és ízanyagok széles skálájának alapjául szolgál.”

2-Metilbután-2-ol (terc-amil-alkohol)

A 2-metilbután-2-ol, triviális nevén terc-amil-alkohol, egy tercier alkohol, ahol a hidroxilcsoport egy olyan szénatomhoz kapcsolódik, amely három másik szénatomhoz kötődik. Képlete CH3CH2C(CH3)2OH. Ez az izomer nem rendelkezik királis centrummal.

Fizikai tulajdonságok

  • Forráspontja körülbelül 102 °C, a legalacsonyabb az amil-alkohol izomerek közül az erős térbeli gátlás és a hidrogénkötések korlátozott kialakulása miatt.
  • Olvadáspontja -12 °C, ami viszonylag magasabb, mint a többi izomeré.
  • Sűrűsége 0,805 g/cm³ (20 °C-on).
  • Vízben mérsékelten oldódik (kb. 12 g/100 ml víz 20 °C-on), jobban, mint a legtöbb izomer, de jól elegyedik szerves oldószerekkel.

Kémiai tulajdonságok

Tercier alkohollévén a 2-metilbután-2-ol nem oxidálható aldehiddé vagy ketonná anélkül, hogy a szénlánc felhasadna. Ez a tulajdonsága megkülönbözteti a primer és szekunder alkoholoktól. Erős savas körülmények között könnyen dehidratálódik, alkéneket (például 2-metilbut-1-ént és 2-metilbut-2-ént) képezve.

Észterezési reakciókban is részt vesz, de általában lassabban reagál, mint a primer és szekunder alkoholok, és savas katalízisre van szükség.

Előállítás és felhasználás

A terc-amil-alkohol előállítható metil-etil-keton (butan-2-on) és metil-Grignard-reagens reakciójával, majd a termék hidrolízisével. Ipari előállítása izoamilén (2-metilbut-2-én) hidratálásával történik.

Felhasználása: oldószerként, különösen nitrocellulózhoz és gyantákhoz. A gyógyszeriparban nyugtatóként és hipnotikumként is alkalmazták korábban (például amilén-hidrát néven), bár ma már ritkábban használják mellékhatásai miatt. Szerves szintézisekben, mint reagens és intermediens is szerepet kap.

3-Metilbután-2-ol (szekunder izoamil-alkohol)

A 3-metilbután-2-ol, más néven szekunder izoamil-alkohol vagy izopropil-metil-karbinol, egy szekunder alkohol, amely elágazó szénlánccal rendelkezik. Képlete (CH3)2CHCH(OH)CH3. Ez a vegyület királis centrummal rendelkezik a második szénatomon, így két enantiomerje (R és S) létezik.

Fizikai tulajdonságok

  • Forráspontja körülbelül 112 °C.
  • Olvadáspontja -87 °C.
  • Sűrűsége 0,819 g/cm³ (20 °C-on).
  • Vízben mérsékelten oldódik, jól elegyedik szerves oldószerekkel.

Kémiai tulajdonságok

Szekunder alkohollévén oxidációval 3-metilbután-2-onná (izopropil-metil-ketonná) alakítható. Dehidratációval alkéneket (például 3-metilbut-1-ént és 2-metilbut-2-ént) képez. Észterezési reakciókban is részt vesz.

Előállítás és felhasználás

A 3-metilbután-2-ol előállítható 3-metilbut-1-én vagy 2-metilbut-2-én hidrolízisével. Szintén előfordul a fusel olajban kisebb mennyiségben.

Felhasználása: oldószerként, illatanyagok és gyógyszeripari intermedierek szintézisében. A királis formák miatt fontos a sztereospecifikus szintézisekben.

2,2-Dimetilpropán-1-ol (neopentil-alkohol)

A 2,2-dimetilpropán-1-ol, triviális nevén neopentil-alkohol, egy primer alkohol, amely erősen elágazó, tercier butilcsoportot tartalmaz. Képlete (CH3)3CCH2OH. Ez az izomer nem rendelkezik királis centrummal, és a legkompaktabb szerkezetű primer amil-alkohol.

Fizikai tulajdonságok

  • Forráspontja körülbelül 114 °C, ami a jelentős térbeli gátlás és a hidrogénkötések korlátozott kialakulása miatt viszonylag alacsonyabb, mint más primer amil-alkoholoké.
  • Olvadáspontja 52 °C, ami szokatlanul magas az amil-alkoholok között. Ez a szimmetrikus, kompakt szerkezetnek köszönhető, amely lehetővé teszi a szilárd fázisban a szoros pakolást.
  • Sűrűsége 0,812 g/cm³ (20 °C-on).
  • Vízben csak kismértékben oldódik, de jól elegyedik szerves oldószerekkel.

Kémiai tulajdonságok

Primer alkohollévén oxidációval 2,2-dimetilpropanálra, majd 2,2-dimetilpropánsavra alakítható, bár a térbeli gátlás miatt ezek a reakciók lassabbak lehetnek. Észterezési reakciókban is részt vesz.

Előállítás és felhasználás

A neopentil-alkohol előállítható 2,2-dimetilpropanál (pivalaldehid) hidrogénezésével, vagy Grignard-reagens reakciójával. Ritkábban fordul elő a természetben.

Felhasználása főként szerves szintézisekben, mint reagens és intermediens, ahol a speciális térbeli szerkezet előnyös. Különleges tulajdonságai miatt kutatási célokra is alkalmazzák.

Az amil-alkoholok tulajdonságainak összehasonlítása

Az alábbi táblázat összefoglalja az amil-alkoholok főbb izomerjeinek néhány fontos fizikai tulajdonságát, kiemelve a szerkezeti különbségekből adódó eltéréseket.

Izomer (IUPAC név) Triviális név Típus Forráspont (°C) Sűrűség (g/cm³ 20°C) Vízoldhatóság (g/100 ml 20°C) Kiralitás
Pentán-1-ol n-amil-alkohol Primer 138 0,814 2,7 Nem
Pentán-2-ol szek-amil-alkohol Szekunder 119 0,811 4,5 Igen
Pentán-3-ol dietil-karbinol Szekunder 115 0,815 5,9 Nem
2-Metilbután-1-ol aktív amil-alkohol Primer 128 0,819 3,6 Igen
3-Metilbután-1-ol izoamil-alkohol Primer 131 0,810 2,5 Nem
2-Metilbután-2-ol terc-amil-alkohol Tercier 102 0,805 12 Nem
3-Metilbután-2-ol szekunder izoamil-alkohol Szekunder 112 0,819 Ismeretlen Igen
2,2-Dimetilpropán-1-ol neopentil-alkohol Primer 114 0,812 Kismértékben Nem

A táblázatból jól látható, hogy a forráspont általában csökken a lánc elágazásával, mivel az elágazások csökkentik a molekulák közötti érintkezési felületet, ezáltal gyengítik a van der Waals erők hatását. A primer alkoholok általában magasabb forráspontúak, mint a szekunder és tercier társaik, kivéve a neopentil-alkoholt, ahol a térbeli gátlás és a kompakt szerkezet befolyásolja a forráspontot. A vízoldhatóság fordított arányban áll a szénlánc hosszával és az elágazásokkal, bár a terc-amil-alkohol kivétel, mivel a hidroxilcsoport könnyebben hozzáférhető a vízmolekulák számára.

A kémiai reakcióképesség szempontjából a primer, szekunder és tercier alkoholok viselkedése jelentősen eltér, különösen az oxidációs reakciókban. A primer alkoholok aldehidekké, majd karbonsavakká oxidálhatók, a szekunder alkoholok ketonokká, míg a tercier alkoholok ellenállnak az oxidációnak anélkül, hogy a szénlánc felhasadna. Ez a különbség alapvető fontosságú a szerves szintézisben, lehetővé téve a szelektív átalakításokat.

Amil-alkoholok előállítása és ipari jelentősége

Az amil-alkoholokat széleskörűen használják az iparban.
Az amil-alkoholok fontos ipari vegyszerek, főleg oldószerként és tüzelőanyag-additívként használják őket a vegyiparban.

Az amil-alkoholok előállítása több úton is történhet, attól függően, hogy melyik izomerre van szükség, és milyen tisztasági fokot kell elérni. Az egyik legfontosabb forrás a fermentációs folyamatok melléktermékeként keletkező úgynevezett fusel olaj. Ez a vegyületkeverék az élesztő anyagcseréjének eredménye, főként a sör-, bor- és szeszgyártás során. A fusel olajban az izoamil-alkohol (3-metilbután-1-ol) dominál, de jelentős mennyiségben tartalmaz 2-metilbután-1-olt és más amil-alkohol izomereket is.

A fusel olajból történő kinyerés frakcionált desztillációval történik, ahol a különböző forráspontú izomereket szétválasztják. Bár ez a módszer viszonylag egyszerű, a tisztaság elérése kihívást jelenthet. A szintetikus előállítási módok közé tartozik az alkének hidrolízise, ahol a megfelelő pentén izomerekhez vizet addicionálnak savas katalizátor jelenlétében. Például a 2-metilbut-2-énből terc-amil-alkohol állítható elő. Az oxo-szintézis, vagy hidroformilezés, szintén alkalmazható, ahol olefineket szén-monoxiddal és hidrogénnel reagáltatnak, majd a keletkező aldehideket hidrogénezik alkoholokká.

A Grignard-reagens reakciók is fontos szerepet játszanak az amil-alkoholok szintézisében, különösen specifikus izomerek, például a terc-amil-alkohol előállításában. Ezek a módszerek lehetővé teszik a vegyületek célzott szintézisét, nagyobb tisztasággal és kontrolláltabb körülmények között. Az ipari termelés folyamatosan fejlődik, újabb, környezetbarátabb és költséghatékonyabb eljárásokat keresve.

Az amil-alkoholok felhasználási területei

Az amil-alkoholok sokoldalú vegyületek, amelyek széles körben alkalmazhatók különböző iparágakban. Fő felhasználási területeik közé tartozik az oldószerként való alkalmazás, a szerves szintézisek intermediereként betöltött szerep, valamint az illat- és ízanyagok előállítása.

Oldószerként

Az amil-alkoholok kiváló oldószerek számos szerves anyag számára. Különösen hatékonyan oldják a gyantákat, lakkokat, olajokat, zsírokat, nitrocellulózt és cellulóz-étereket. Ezen tulajdonságuk miatt széles körben alkalmazzák őket a festék- és lakkiparban, ahol a bevonatok viszkozitását és száradási idejét szabályozzák velük. Az izoamil-alkohol (3-metilbután-1-ol) különösen népszerű oldószer a cellulóz-nitrát alapú lakkokhoz és filmekhez, mivel lassú párolgása és jó oldóképessége optimális felületi tulajdonságokat biztosít.

Az extrakciós folyamatokban is fontos szerepet játszanak. Például az antibiotikumok, vitaminok és egyéb bioaktív vegyületek vizes oldatokból történő kinyerésére használják őket. A gyógyszeriparban és a finomkémiai iparban is alkalmazzák oldószerként, illetve reakcióközegként.

Szerves szintézisek intermediereként

Az amil-alkoholok alapvető kiindulási anyagok számos más szerves vegyület szintéziséhez. Észterezésükkel különféle amil-észterek állíthatók elő, amelyek széles körben használatosak illatanyagként, ízesítőszerként és oldószerként. Az izoamil-acetát, például, jellegzetes banánillatáról ismert, és élelmiszeripari adalékként, valamint illatszerekben is alkalmazzák. Az amil-butirát almaillatú, míg az amil-valerát csemege ízt kölcsönöz.

Oxidációjukkal a megfelelő aldehidek és ketonok nyerhetők, amelyek további szintézisek alapanyagai lehetnek. Például a pentán-1-olból pentanál, a pentán-2-olból pentán-2-on állítható elő. Ezek az aldehidek és ketonok a gyógyszeriparban, a kozmetikai iparban és az agrokémiai iparban is fontos intermedierek.

Illat- és ízanyagok

Az amil-alkoholok és főleg az amil-észterek széles körben elterjedtek az illatszer- és élelmiszeriparban. Természetes eredetük (fusel olaj) és jellegzetes, gyümölcsös illatuk miatt kedvelt komponensei a mesterséges gyümölcsízeknek és -illatoknak. A már említett izoamil-acetát mellett számos más amil-észter is hozzájárul a különféle gyümölcsök (banán, alma, körte, ananász) aromájának reprodukálásához.

Egyéb alkalmazások

  • Flotációs szerként: Az ércfeldolgozásban, különösen a réz, cink és ólom ércek flotációs dúsításában használják, ahol segítik a fémrészecskék elkülönítését a meddőtől.
  • Fékfolyadékok és hidraulikus folyadékok: Egyes amil-alkohol izomerek adalékanyagként szerepelhetnek ezekben a termékekben, javítva azok tulajdonságait.
  • Gyógyszeripar: A terc-amil-alkoholt (amilén-hidrát) korábban nyugtatóként és altatóként alkalmazták, bár ma már ritkábban használják mellékhatásai miatt. Néhány más izomer is szerepet kap gyógyszeripari intermedierek szintézisében.
  • Kutatás és laboratóriumi felhasználás: Analitikai reagensként, kromatográfiás elválasztásokban és szerves szintézisekben széles körben alkalmazzák őket.

Amil-alkoholok analitikai azonosítása

Az amil-alkoholok, mint sok más szerves vegyület, azonosíthatók és mennyiségileg meghatározhatók különböző analitikai módszerekkel. A leggyakrabban alkalmazott technikák közé tartozik a gázkromatográfia (GC), a tömegspektrometria (MS), az infravörös (IR) spektroszkópia és a nukleáris mágneses rezonancia (NMR) spektroszkópia.

Gázkromatográfia (GC)

A gázkromatográfia az egyik legelterjedtebb módszer az amil-alkoholok keverékének szétválasztására és az egyes izomerek azonosítására. A különböző forráspontok és polaritások lehetővé teszik az izomerek hatékony elválasztását egy kromatográfiás oszlopon. A retenciós idők összehasonlításával standard mintákkal azonosíthatók az egyes komponensek. A GC-MS (gázkromatográfia-tömegspektrometria) kombináció különösen hatékony, mivel a tömegspektrométer a szétválasztott komponensek molekulatömegét és fragmentációs mintázatát is meghatározza, ami egyértelmű azonosítást tesz lehetővé.

Infravörös (IR) spektroszkópia

Az infravörös spektroszkópia az alkoholok jellegzetes hidroxilcsoportjának (O-H) nyújtási rezgését mutatja ki, amely széles és erős abszorpciós sávként jelenik meg 3200-3600 cm-1 tartományban. Ezenkívül a C-O nyújtási rezgés is megfigyelhető 1000-1200 cm-1 között, amelynek pontos helyzete az alkohol típusától (primer, szekunder, tercier) függően változik. Az IR spektroszkópia gyors és viszonylag egyszerű módszer az alkohol funkcionális csoport jelenlétének megerősítésére.

Nukleáris mágneses rezonancia (NMR) spektroszkópia

A NMR spektroszkópia, különösen a 1H NMR és a 13C NMR, rendkívül részletes szerkezeti információkat nyújt. A proton NMR spektrum megmutatja a különböző kémiai környezetben lévő hidrogénatomok számát és kapcsolódási mintázatát, ami segít az izomerek közötti különbségtételben. A hidroxil-proton jelének kémiai eltolódása és a környező protonokkal való csatolása is értékes információkat szolgáltat. A 13C NMR spektrum a szénváz részletes szerkezetét tárja fel, az egyes szénatomok kémiai eltolódásai alapján.

Egyéb módszerek

Kisebb léptékben, laboratóriumi körülmények között alkalmazhatók kémiai tesztek is, mint például a Lucas-reagens teszt, amely megkülönbözteti a primer, szekunder és tercier alkoholokat a reakciósebességük alapján. A tercier alkoholok szinte azonnal reagálnak, míg a primer alkoholok egyáltalán nem vagy nagyon lassan. Azonban ezek a tesztek kevésbé specifikusak és mennyiségi meghatározásra alkalmatlanok.

Biztonsági és környezetvédelmi szempontok

Az amil-alkoholok kezelése során fontos figyelembe venni biztonsági és környezetvédelmi szempontokat. Bár nem tartoznak a rendkívül mérgező anyagok közé, helytelen kezelésük kockázatot jelenthet az emberi egészségre és a környezetre.

Egészségügyi hatások

Az amil-alkoholok irritáló hatásúak lehetnek a bőrre, a szemre és a légutakra. Hosszan tartó vagy ismételt bőrrel való érintkezés bőrirritációt, szárazságot és repedezést okozhat. Gőzeik belégzése fejfájást, szédülést, hányingert, hányást és központi idegrendszeri depressziót okozhat, hasonlóan más alkoholokhoz. Nagy koncentrációjú gőzök eszméletvesztéshez és légzési nehézségekhez vezethetnek. Lenyelve mérgezést okozhatnak, amely súlyosabb esetben máj- és vesekárosodáshoz vezethet. Az izoamil-alkohol például a „másnaposság” érzésének egyik fő oka a szeszes italok fogyasztása után.

A munkavégzés során megfelelő szellőzést kell biztosítani, és egyéni védőfelszerelést (védőszemüveg, kesztyű, védőruha) kell használni. Vészhelyzet esetén azonnal el kell távolítani a szennyezett ruházatot, a bőrt és a szemet bő vízzel alaposan le kell öblíteni, és orvosi segítséget kell kérni.

Tűz- és robbanásveszély

Az amil-alkoholok gyúlékony folyadékok, viszonylag alacsony lobbanásponttal. Ez azt jelenti, hogy gőzeik könnyen meggyulladhatnak nyílt láng, szikra vagy forró felület hatására. A gőzök levegővel robbanásveszélyes elegyet alkothatnak. Tárolásuk során távol kell tartani őket hőforrásoktól, nyílt lángtól és oxidálószerektől. Tűz esetén szén-dioxidot, habot vagy száraz vegyi oltóanyagot kell használni.

Környezeti hatások

Az amil-alkoholok biológiailag lebonthatók, de nagy mennyiségben a vízi környezetbe kerülve károsak lehetnek a vízi szervezetekre. A talajba szivárogva szennyezhetik a talajvizet. Fontos a felelős hulladékkezelés és a szennyeződések elkerülése. A kiömlött anyagot azonnal fel kell takarítani, és a helyi előírásoknak megfelelően kell ártalmatlanítani.

Az amil-alkoholok kezelésekor mindig be kell tartani a vonatkozó biztonsági adatlapokat (SDS) és a helyi szabályozásokat, hogy minimalizáljuk az egészségügyi és környezeti kockázatokat.

Amil-alkoholok a történelemben és a modern kutatásban

Az amil-alkohol ipari felhasználása a 19. században kezdődött.
Az amil-alkoholokat először 1857-ben izolálták, és azóta számos ipari és kutatási területen alkalmazzák.

Az amil-alkoholok története szorosan összefonódik a szeszgyártás fejlődésével. Már a korai desztillációs eljárások során is megfigyelték, hogy a főtermék, az etanol mellett egy nehezebb, olajos melléktermék is keletkezik, amelyet később fusel olajnak neveztek el. Ennek a fusel olajnak az elemzése vezetett az amil-alkoholok felfedezéséhez és izolálásához a 19. században. Az izoamil-alkohol volt az első, nagyobb mennyiségben azonosított amil-alkohol izomer, és hosszú ideig egyszerűen „amil-alkohol” néven hivatkoztak rá.

A 19. század végén és a 20. század elején az amil-alkoholok iránti érdeklődés megnőtt, ahogy a vegyipar fejlődött és új oldószerekre, valamint szerves szintézisek alapanyagaira volt szükség. A cellulóz-nitrát alapú lakkok és filmek megjelenésével az amil-acetát és az izoamil-acetát, mint kiváló oldószerek és lágyítók, kulcsszerepet kaptak. Ekkoriban kezdtek el foglalkozni az egyes izomerek szintézisével és tulajdonságaik részletes vizsgálatával is.

A modern kutatásban az amil-alkoholok továbbra is fontos vegyületek. Különösen a királis amil-alkohol izomerek iránti érdeklődés növekedett meg a gyógyszeripar és a finomkémiai ipar fejlődésével. A királis szintézisekben, ahol a molekulák térbeli elrendezése döntő fontosságú a biológiai aktivitás szempontjából, az optikailag aktív amil-alkoholok kiindulási anyagként vagy királis oldószerként alkalmazhatók. Például a 2-metilbután-1-ol és a pentán-2-ol királis formái alkalmasak lehetnek specifikus enantiomerek szintézisére.

Ezenkívül az amil-alkoholokat vizsgálják alternatív üzemanyag-adalékként is, mivel magasabb energiasűrűséggel rendelkeznek, mint az etanol, és kedvezőbb égési tulajdonságokkal bírnak. A bioüzemanyagok fejlesztése során a fusel olajból kinyert amil-alkoholok fenntartható forrásként is szóba jöhetnek. A kutatók folyamatosan keresik az újabb, hatékonyabb és környezetbarátabb módszereket az amil-alkoholok előállítására és alkalmazására, hozzájárulva ezzel a kémiai ipar innovációjához és fenntarthatóságához.

Az amil-alkoholok, a maguk sokszínűségével és komplexitásával, továbbra is a szerves kémia izgalmas területét képezik, melyek nem csak elméleti, hanem jelentős gyakorlati értékkel is bírnak. A szerkezet-tulajdonság összefüggések mélyebb megértése kulcsfontosságú a jövőbeli innovációkhoz, legyen szó új anyagok fejlesztéséről, környezetbarát technológiákról vagy éppen gyógyszerészeti áttörésekről.

Címkék:Amil-alkoholIzomerKéplet
Cikk megosztása
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Hozzászólás Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi tudásgyöngyök

Mit jelent az anarchofóbia kifejezés?

Az emberi psziché mélyén gyökerező félelmek sokfélék lehetnek, a pókoktól és a magasságtól kezdve a szociális interakciókig. Léteznek azonban olyan…

Lexikon 2025. 08. 30.

Zsírtaszító: jelentése, fogalma és részletes magyarázata

Előfordult már, hogy egy felületre kiömlött olaj vagy zsír szinte nyom nélkül, vagy legalábbis minimális erőfeszítéssel eltűnt, esetleg soha nem…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zöldségek: jelentése, fogalma és részletes magyarázata

Mi is az a zöldség valójában? Egy egyszerűnek tűnő kérdés, amelyre a válasz sokkal összetettebb, mint gondolnánk. A hétköznapi nyelvhasználatban…

Élettudományok Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zománc: szerkezete, tulajdonságai és felhasználása

Gondolt már arra, mi teszi a nagymama régi, pattogásmentes konyhai edényét olyan időtállóvá, vagy miért képesek az ipari tartályok ellenállni…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zöld kémia: jelentése, alapelvei és részletes magyarázata

Gondolkodott már azon, hogy a mindennapjainkat átszövő vegyipari termékek és folyamatok vajon milyen lábnyomot hagynak a bolygónkon? Hogyan lehet a…

Kémia Környezet Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

ZöldS: jelentése, fogalma és részletes magyarázata

Mi rejlik a ZöldS fogalma mögött, és miért válik egyre sürgetőbbé a mindennapi életünk és a gazdaság számára? A modern…

Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zosma: minden, amit az égitestről tudni kell

Vajon milyen titkokat rejt az Oroszlán csillagkép egyik kevésbé ismert, mégis figyelemre méltó csillaga, a Zosma, amely a távoli égi…

Csillagászat és asztrofizika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zsírkeményítés: a technológia működése és alkalmazása

Vajon elgondolkodott már azon, hogyan lehetséges, hogy a folyékony növényi olajokból szilárd, kenhető margarin vagy éppen a ropogós süteményekhez ideális…

Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Legutóbbi tudásgyöngyök

Diszlexia az iskolai kudarcok mögött
2025. 11. 05.
Kft alapítás egyedül: lehetséges és kifizetődő?
2025. 10. 15.
3D lézermikroszkóp: Mit jelent és hogyan működik?
2025. 08. 30.
Mit jelent az anarchofóbia kifejezés?
2025. 08. 30.
Hogyan távolítható el a rágógumi a ruhából?
2025. 08. 28.
Mely zöldségeket ne ültessük egymás mellé?
2025. 08. 28.
Hosszan virágzó, télálló évelők a kertbe
2025. 08. 28.
Mennyibe kerül egy 25 méter mély kút kiásása?
2025. 08. 28.

Follow US on Socials

Hasonló tartalmak

Zsírsavak glicerin-észterei: képletük és felhasználásuk

Gondolt már arra, hogy mi köti össze az élelmiszerek textúráját, a kozmetikumok…

Kémia Természettudományok (általános) Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

(Z)-sztilbén: képlete, tulajdonságai és felhasználása

Gondolkodott már azon, hogyan lehetséges, hogy egy molekula apró szerkezeti eltérései óriási…

Kémia 2025. 09. 27.

Zsírok: szerkezetük, típusai és biológiai szerepük

Gondolkodott már azon, miért olyan ellentmondásosak a zsírokról szóló információk, miért tartják…

Élettudományok Kémia Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zsíralkoholok: képletük, tulajdonságaik és felhasználásuk

Elgondolkozott már azon, mi köti össze a krémes arcszérumot, a habzó sampont…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zsírsavak: szerkezetük, típusai és biológiai szerepük

Gondolkodott már azon, hogy a táplálkozásunkban oly gyakran démonizált vagy épp dicsőített…

Élettudományok Kémia Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Z izomer: jelentése, fogalma és részletes magyarázata

Vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy egyetlen apró, molekuláris szintű különbség – mint…

Természettudományok (általános) Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zselatindinamit: összetétele, tulajdonságai és felhasználása

Vajon mi tette a zselatindinamitot a 19. század végének és a 20.…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zselatin: képlete, tulajdonságai és felhasználása

Gondoltad volna, hogy egyetlen, láthatatlan molekula milyen sokszínűen formálja mindennapjainkat, az ételeink…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zylon: képlete, tulajdonságai és felhasználása

Gondolta volna, hogy létezik egy olyan szintetikus szál, amely ötször erősebb az…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zsírsavak mono- és digliceridjei: képletük és felhasználásuk

Gondolkodott már azon, mi rejlik a mindennapi élelmiszereink, kozmetikumaink vagy gyógyszereink textúrájának,…

Élettudományok Kémia Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zooszterinek: szerkezetük, előfordulásuk és hatásaik

Miért olyan alapvető fontosságúak az állati szervezetek számára a zooszterinek, és hogyan…

Élettudományok Kémia Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zsírsavak propilén-glikol észtere: képlete és felhasználása

Gondoltál már arra, hogy a konyhád polcain sorakozó, vagy a sminktáskádban lapuló,…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Információk

  • Kultúra
  • Pénzügy
  • Tanulás
  • Szórakozás
  • Utazás
  • Tudomány

Kategóriák

  • Állatok
  • Egészség
  • Gazdaság
  • Ingatlan
  • Közösség
  • Kultúra
  • Listák
  • Mesterséges Intelligencia
  • Otthon
  • Pénzügy
  • Sport
  • Szórakozás
  • Tanulás
  • Utazás
  • Sport és szabadidő
  • Zene

Lexikon

  • Lexikon
  • Csillagászat és asztrofizika
  • Élettudományok
  • Filozófia
  • Fizika
  • Földrajz
  • Földtudományok
  • Irodalom
  • Jog és intézmények
  • Kémia
  • Környezet
  • Közgazdaságtan és gazdálkodás
  • Matematika
  • Művészet
  • Orvostudomány

Képzések

  • Statistics Data Science
  • Fashion Photography
  • HTML & CSS Bootcamp
  • Business Analysis
  • Android 12 & Kotlin Development
  • Figma – UI/UX Design

Quick Link

  • My Bookmark
  • Interests
  • Contact Us
  • Blog Index
  • Complaint
  • Advertise

Elo.hu

© 2025 Életünk Enciklopédiája – Minden jog fenntartva. 

www.elo.hu

Az ELO.hu-ról

Ez az online tudásbázis tizenöt tudományterületet ölel fel: csillagászat, élettudományok, filozófia, fizika, földrajz, földtudományok, humán- és társadalomtudományok, irodalom, jog, kémia, környezet, közgazdaságtan, matematika, művészet és orvostudomány. Célunk, hogy mindenki számára elérhető, megbízható és átfogó információkat nyújtsunk A-tól Z-ig. A tudás nem privilégium, hanem jog – ossza meg, tanuljon belőle, és fedezze fel a világ csodáit velünk együtt!

  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi nyilatkozat
  • Felhasználási feltételek
  • © Elo.hu. Minden jog fenntartva.
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?