Elo.hu
  • Címlap
  • Kategóriák
    • Egészség
    • Kultúra
    • Mesterséges Intelligencia
    • Pénzügy
    • Szórakozás
    • Tanulás
    • Tudomány
    • Uncategorized
    • Utazás
  • Lexikon
    • Csillagászat és asztrofizika
    • Élettudományok
    • Filozófia
    • Fizika
    • Földrajz
    • Földtudományok
    • Humán- és társadalomtudományok
    • Irodalom
    • Jog és intézmények
    • Kémia
    • Környezet
    • Közgazdaságtan és gazdálkodás
    • Matematika
    • Művészet
    • Orvostudomány
Reading: 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol: képlete és tulajdonságai
Megosztás
Elo.huElo.hu
Font ResizerAa
  • Állatok
  • Lexikon
  • Listák
  • Történelem
  • Tudomány
Search
  • Elo.hu
  • Lexikon
    • Csillagászat és asztrofizika
    • Élettudományok
    • Filozófia
    • Fizika
    • Földrajz
    • Földtudományok
    • Humán- és társadalomtudományok
    • Irodalom
    • Jog és intézmények
    • Kémia
    • Környezet
    • Közgazdaságtan és gazdálkodás
    • Matematika
    • Művészet
    • Orvostudomány
    • Sport és szabadidő
    • Személyek
    • Technika
    • Természettudományok (általános)
    • Történelem
    • Tudománytörténet
    • Vallás
    • Zene
  • A-Z
    • A betűs szavak
    • B betűs szavak
    • C-Cs betűs szavak
    • D betűs szavak
    • E-É betűs szavak
    • F betűs szavak
    • G betűs szavak
    • H betűs szavak
    • I betűs szavak
    • J betűs szavak
    • K betűs szavak
    • L betűs szavak
    • M betűs szavak
    • N-Ny betűs szavak
    • O betűs szavak
    • P betűs szavak
    • Q betűs szavak
    • R betűs szavak
    • S-Sz betűs szavak
    • T betűs szavak
    • U-Ü betűs szavak
    • V betűs szavak
    • W betűs szavak
    • X-Y betűs szavak
    • Z-Zs betűs szavak
Have an existing account? Sign In
Follow US
© Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Elo.hu > Lexikon > Kémia > 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol: képlete és tulajdonságai
Kémia

2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol: képlete és tulajdonságai

Last updated: 2025. 09. 01. 08:01
Last updated: 2025. 09. 01. 35 Min Read
Megosztás
Megosztás

A kémiai vegyületek világa rendkívül gazdag és sokrétű, ahol minden molekula egyedi történettel, szerkezettel és funkcióval rendelkezik. Egyes vegyületek a mindennapi életünk szerves részét képezik, anélkül, hogy tudnánk róluk, míg mások a tudományos kutatások középpontjában állnak. A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol elnevezés első hallásra rendkívül bonyolultnak tűnhet, egy komplex kémiai szerkezetre utalva. Ez a molekula azonban nem más, mint a közismert tiamin, vagy ahogy a nagyközönség ismeri, a B1 vitamin.

Főbb pontok
A tiamin kémiai szerkezete és képleteA tiamin fizikai és kémiai tulajdonságaiOldhatóságStabilitásFizikai megjelenésReaktivitásA tiamin bioszintézise és ipari előállításaBioszintézis a természetbenIpari előállításBiológiai szerepe és funkciói: a tiamin-pirofoszfát (TPP)Szerepe a szénhidrát-anyagcserébenIdegrendszeri funkciókSzív- és érrendszeri egészségTiaminhiány és a beriberi betegségA beriberi története és típusaiWernicke-Korsakoff szindrómaKockázati csoportok és diagnózisKezelésTiamin források és az ajánlott napi bevitelÉlelmiszerforrásokAjánlott napi bevitel (RDA)Étrend-kiegészítőkTúladagolás és toxicitásOrális bevitel eseténParenterális (injekciós) bevitel eseténFelső tolerálható beviteli szint (UL)Analitikai módszerek a tiamin méréséreFluorimetria (tiochrom módszer)Nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC)Egyéb analitikai módszerekA tiamin alkalmazásai és kutatási irányaiGyógyszeripari alkalmazásokÉlelmiszeripari alkalmazásokMezőgazdasági és növényélettani kutatásokÚj kutatási irányok és potenciális előnyökÉrdekességek és mítoszok a tiamin körülA „szellemi vitamin”Tiamin és szúnyogriasztás: mítosz vagy valóság?A tiamin felfedezésének drámájaKülönböző tiamin-származékok

A tiamin az egyik legfontosabb, vízben oldódó vitamin, amely elengedhetetlen az emberi szervezet számos alapvető biokémiai folyamatához. Noha a kémiai neve tudományos pontossággal írja le összetételét, funkciói és élettani hatásai teszik igazán kiemelkedővé. Cikkünk célja, hogy részletesen bemutassa ezt a lenyűgöző vegyületet, feltárva kémiai képletét, szerkezetét, fizikai és kémiai tulajdonságait, biológiai szerepét, hiányállapotait, valamint a modern tudományban és iparban betöltött jelentőségét. Mélyrehatóan vizsgáljuk meg, miért olyan kritikus a tiamin, azaz a 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol jelenléte az egészségünk megőrzésében és fenntartásában.

A tiamin kémiai szerkezete és képlete

A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, vagy röviden tiamin, egy rendkívül összetett molekula, amely két fő heterociklusos gyűrűrendszerből áll: egy pirimidin és egy tiazol gyűrűből. Ezek a gyűrűk egy metilén-hídon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, ami a molekula gerincét alkotja. A kémiai képlet, C12H17N4OS, pontosan tükrözi az alkotóelemek arányát és számát, bemutatva a szén-, hidrogén-, nitrogén-, oxigén- és kénatomok jelenlétét.

A pirimidin gyűrű egy hatatomos, nitrogéntartalmú heterociklus, amely a tiaminban a 4-es pozícióban egy amino-csoportot (-NH2) és a 2-es pozícióban egy metil-csoportot (-CH3) hordoz. Ez a gyűrű a molekula hidrofil, vízoldékony részéhez járul hozzá, és kulcsfontosságú szerepet játszik a tiamin biológiai aktivitásában.

A másik fontos alkotóelem a tiazol gyűrű, amely egy öttagú, ként és nitrogént tartalmazó heterociklus. Ehhez a gyűrűhöz a 4-es pozícióban egy metil-csoport (-CH3), az 5-ös pozícióban pedig egy etanol-oldallánc (-CH2CH2OH) kapcsolódik. Az etanol-oldallánc hidroxilcsoportja különösen fontos, mivel ezen a ponton foszforilálódik a tiamin, létrehozva az aktív tiamin-pirofoszfát (TPP) koenzim formát.

A két gyűrű közötti metilén-híd (-CH2-) biztosítja a molekula rugalmasságát és lehetővé teszi a megfelelő térbeli elrendeződést, ami elengedhetetlen az enzimekhez való kötődéshez és a katalitikus aktivitáshoz. A pirimidin és tiazol gyűrűk kombinációja, valamint a hozzájuk kapcsolódó funkciós csoportok adják a tiamin egyedülálló kémiai identitását és biológiai hatékonyságát. Ezen szerkezeti elemek nélkül a B1 vitamin nem tudná betölteni létfontosságú szerepét az anyagcsere-folyamatokban.

Az alábbi táblázat összefoglalja a tiamin alapvető kémiai adatait:

Tulajdonság Érték
Kémiai név 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol
Más elnevezések Tiamin, B1 vitamin, aneurin
Kémiai képlet C12H17N4OS
Moláris tömeg 265.35 g/mol (tiamin bázis)
CAS szám 59-43-8
Szerkezeti jellemzők Pirimidin gyűrű, tiazol gyűrű, metilén-híd, amino-csoport, metil-csoportok, etanol-oldallánc

Ez a részletes kémiai felépítés adja a B1 vitamin funkcionalitásának alapját. A molekula komplexitása ellenére a természet tökéletesen optimalizálta, hogy esszenciális szerepet tölthessen be az élő szervezetekben.

A tiamin fizikai és kémiai tulajdonságai

A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, azaz a tiamin, számos fizikai és kémiai tulajdonsággal rendelkezik, amelyek befolyásolják stabilitását, biológiai hozzáférhetőségét és felhasználását. Mint vízoldható vitamin, specifikus jellemzőkkel bír, amelyek megkülönböztetik a zsírban oldódó vitaminoktól.

Oldhatóság

A tiamin vízben kiválóan oldódik, ami elengedhetetlen a szervezetben való könnyű felszívódásához, szállításához és kiválasztásához. Ez a tulajdonsága magyarázza, miért ritka a tiamin túladagolása: a felesleges mennyiség könnyen kiürül a vizelettel. Ezzel szemben alkoholban mérsékelten oldódik, míg éterben és más apoláris oldószerekben gyakorlatilag oldhatatlan.

Stabilitás

A tiamin stabilitása számos környezeti tényezőtől függ, ami fontos az élelmiszerek feldolgozása, tárolása és az étrend-kiegészítők formulázása szempontjából. A vitamin viszonylag instabil, különösen bizonyos körülmények között:

  • pH-érzékenység: A tiamin savas közegben (pH < 5) stabil, de lúgos közegben (pH > 7) rendkívül gyorsan bomlik. Ezért a lúgos élelmiszer-feldolgozási eljárások, mint például a szódabikarbóna használata, jelentős tiaminveszteséghez vezethetnek.
  • Hőmérséklet: A hőre érzékeny vegyület. Magas hőmérsékleten, különösen semleges vagy lúgos pH-n, bomlása felgyorsul. A főzés, sütés és egyéb hőkezelési eljárások jelentős mértékben csökkenthetik az élelmiszerek tiamintartalmát.
  • Fényérzékenység: A tiamin érzékeny a fényre, különösen az ultraibolya sugárzásra. Ezért a tiamin tartalmú termékeket sötét, fénytől védett helyen kell tárolni.
  • Oxidáció: Bizonyos oxidáló anyagok, mint például a szulfitok (amelyeket tartósítószerként használnak), vagy a tiamináz enzimek (amelyek nyers halban, kagylóban, bizonyos páfrányokban találhatók) képesek inaktiválni a tiamint.

„A tiamin rendkívüli érzékenysége a hőre és a pH-ra komoly kihívást jelent az élelmiszeripar és a táplálkozástudomány számára, hangsúlyozva a megfelelő tárolás és elkészítési módszerek fontosságát a vitaminveszteség minimalizálásában.”

Fizikai megjelenés

A tiamin általában fehér, kristályos por formájában fordul elő, enyhe, jellegzetes szaggal. Íze kesernyés. Olvadáspontja a különböző sóformáktól függően változik, például a tiamin-hidroklorid olvadáspontja 248 °C körül van.

Reaktivitás

A tiamin kémiai reaktivitása alapvetően a funkcionális csoportjaiból ered. A tiazol gyűrű C2-H savas jellege lehetővé teszi a tiamin-pirofoszfát (TPP) koenzim formájának kialakulását, amely alapvető fontosságú az aldehid-transzfer reakciókban. Az amino-csoport a pirimidin gyűrűn szintén hozzájárul a molekula reaktivitásához és biológiai funkcióihoz.

Ezek a fizikai és kémiai jellemzők együttesen határozzák meg a B1 vitamin sorsát a szervezetben és az élelmiszerekben. A stabilitási tényezők ismerete kulcsfontosságú a tiaminban gazdag étrend összeállításához és a táplálék-kiegészítők hatékonyságának megőrzéséhez.

A tiamin bioszintézise és ipari előállítása

A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, azaz a tiamin, egy esszenciális mikrotápanyag az ember és sok más gerinces állat számára, ami azt jelenti, hogy szervezetük nem képes szintetizálni, és külső forrásból kell bevinni. Azonban számos mikroorganizmus (baktériumok, élesztőgombák) és növény képes a tiamint de novo szintetizálni, komplex bioszintetikus útvonalakon keresztül. Ez a képesség teszi lehetővé, hogy az élelmiszerláncban megjelenjen, és elérhetővé váljon számunkra.

Bioszintézis a természetben

A tiamin bioszintézise a növényekben és mikroorganizmusokban két fő előanyagból indul ki: a pirimidin-molekula és a tiazol-molekula. Ezeket külön-külön szintetizálják, majd egy enzimatikus reakció során kapcsolják össze. A folyamat több lépésből áll, és számos enzimet igényel.

  • Pirimidin gyűrű szintézise: A pirimidin rész, pontosabban a 4-amino-2-metil-pirimidin, a purin bioszintézis útvonalához hasonlóan, különböző prekurzorokból, például aminosavakból és cukrokból épül fel. Ez a folyamat többnyire a de novo vagy a mentőútvonalakon keresztül valósul meg.
  • Tiazol gyűrű szintézise: A tiazol rész, a 4-metil-5-(β-hidroxietil)tiazol, szintén összetett útvonalon keresztül keletkezik, amelyben általában glicin, cisztein vagy deoxi-D-xilulóz-5-foszfát (DXP) vesz részt, kénforrásként pedig a cisztein szolgál.
  • Kondenzáció: Végül a két előanyagot, a pirimidin-pirofoszfátot és a tiazol-foszfátot egy tiamin-foszfát-pirofoszforiláz enzim kondenzálja, létrehozva a tiamin-monofoszfátot (TMP). Ezt követően a TMP-ből egy foszfatáz enzim hatására keletkezik a tiamin.

Ez a komplex útvonal rávilágít a tiamin biológiai fontosságára, hiszen a természet jelentős energiát és erőforrásokat fordít a szintézisére.

Ipari előállítás

Az ipari méretű tiamin-előállításra a 20. század elején, a beriberi betegség felismerése és a vitaminok izolálása után vált szükségessé. Azóta a szintetikus útvonalak fejlődtek, és ma már hatékony módszerek állnak rendelkezésre a B1 vitamin nagy mennyiségű előállítására.

Az ipari szintézis is a molekula két fő részének, a pirimidin és a tiazol gyűrűnek az előállításával kezdődik, majd ezeket kapcsolják össze. A pontos részletek gyártóüzemenként és szabadalomtól függően változhatnak, de az alapelvek hasonlóak:

  1. Pirimidin származék előállítása: Általában 2-metil-4-amino-5-hidroximetil-pirimidint szintetizálnak kiindulási anyagokból, például etil-acetátból és acetamidinből. Ezt a vegyületet ezután klorozással vagy brómozással aktiválják a metilén-híd kialakításához.
  2. Tiazol származék előállítása: A 4-metil-5-(β-hidroxietil)tiazolt általában tiokarbamid, acetoacetát és formaldehid reakciójával állítják elő, vagy más, ként és nitrogént tartalmazó prekurzorokból.
  3. Kondenzáció és tiamin kialakítása: Az aktivált pirimidin származékot (pl. 2-metil-4-amino-5-klórmetil-pirimidin) és a tiazol származékot ezután kondenzálják, ami egy SN2 típusú reakcióval összekapcsolja a két gyűrűt. Ezt követően a tiamint általában só formájában (pl. tiamin-hidroklorid vagy tiamin-nitrát) izolálják és tisztítják.

Az ipari szintézis lehetővé teszi a tiamin széles körű alkalmazását étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben és élelmiszerek dúsítására. Ez a folyamat biztosítja, hogy a világ népessége hozzáférhessen ehhez az alapvető vitaminhoz, megelőzve a hiánybetegségeket.

„A tiamin ipari szintézise forradalmasította a közegészségügyet, lehetővé téve a beriberi és más hiánybetegségek elleni hatékony küzdelmet globális szinten.”

Az előállítási módszerek folyamatosan fejlődnek, a cél a költséghatékonyabb, környezetbarátabb és tisztább termék előállítása, amely megfelel a szigorú gyógyszerészeti és élelmiszeripari szabványoknak.

Biológiai szerepe és funkciói: a tiamin-pirofoszfát (TPP)

A TPP kulcsszerepet játszik az energiaanyagcserében.
A tiamin-pirofoszfát (TPP) alapvető szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében és az idegrendszer megfelelő működésében.

A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, vagyis a tiamin, önmagában nem tekinthető biológiailag aktívnak a szervezetben. Ahhoz, hogy funkcióját betölthesse, aktív koenzim formájává kell alakulnia. Ez a forma a tiamin-pirofoszfát (TPP), amelyet gyakran kokarboxiláz néven is emlegetnek. A tiamin foszforilációja a májban történik, ahol a tiamin-kináz enzim ATP felhasználásával két foszfátcsoportot kapcsol az etanol-oldallánc hidroxilcsoportjához.

A TPP a szervezet egyik legfontosabb koenzimje, amely kulcsszerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, az idegrendszeri működésben és az energia termelésben. Fő feladata az α-ketosavak dekarboxilezése és az aldehidcsoportok transzferje.

Szerepe a szénhidrát-anyagcserében

A TPP koenzimként működik több kulcsfontosságú enzimkomplexben, amelyek a glükóz lebontásáért és az energiatermelésért felelősek. Ezek az enzimek:

  1. Piruvát-dehidrogenáz komplex: Ez az enzimkomplex katalizálja a piruvát (a glikolízis végterméke) acetil-CoA-vá történő oxidatív dekarboxilezését. Ez a lépés létfontosságú a glükóz teljes oxidációjához a citrátkörben (Krebs-ciklus), és így az ATP termeléséhez. TPP hiányában a piruvát felhalmozódik, és laktáttá alakul, ami laktátacidózishoz vezethet.
  2. α-ketoglutarát-dehidrogenáz komplex: Ez a komplex a citrátkörben vesz részt, ahol az α-ketoglutarátot szukcinil-CoA-vá alakítja. Ez a reakció is oxidatív dekarboxilezést foglal magában, és TPP-függő. A TPP hiánya gátolja a citrátkör működését, csökkentve az ATP termelést.
  3. Transzketoláz: Ez az enzim a pentóz-foszfát útvonalban működik, amely alternatív útvonal a glükóz-6-foszfát metabolizmusára. A transzketoláz részt vesz a ribóz-5-foszfát (DNS és RNS szintézishez szükséges) és a NADPH (zsírsavszintézishez és oxidatív stressz elleni védelemhez szükséges) előállításában. A TPP hiánya befolyásolja a nukleinsavszintézist és a redox-egyensúlyt.

Ezek a folyamatok alapvetőek a sejtek energiaellátásában, különösen az agy és az idegrendszer számára, amelyek szinte kizárólag glükózból nyerik az energiát.

Idegrendszeri funkciók

Az idegrendszer rendkívül érzékeny a tiaminhiányra, mivel az idegsejtek anyagcseréje nagymértékben függ a glükóz oxidációjától és a TPP által katalizált reakcióktól. A tiamin számos módon hozzájárul az idegrendszer egészségéhez:

  • Energiatermelés: Az agy magas energiaigénye miatt a TPP-függő enzimek elengedhetetlenek a megfelelő ATP-ellátáshoz.
  • Neurotranszmitter szintézis: A tiamin részt vesz az acetilkolin (egy fontos neurotranszmitter) szintézisében, amely a memóriáért és az izomműködésért felelős.
  • Mielin szintézis: A mielinhüvely, amely szigeteli az idegrostokat és gyorsítja az idegi impulzusok továbbítását, szintén igényli a tiamint a megfelelő szintézishez.
  • Membránpotenciál fenntartása: A tiamin befolyásolja az idegsejtek membránjának ioncsatornáinak működését, ami alapvető az idegi impulzusok továbbításában.

Szív- és érrendszeri egészség

A tiamin hiánya a szívizom működését is károsíthatja, ami a „nedves beriberi” egyik fő jellemzője. A TPP elengedhetetlen a szívizomsejtek megfelelő energiatermeléséhez. Hiányában a szívizom gyengül, ami szívelégtelenséghez és ödémához vezethet.

Összességében a B1 vitamin, a 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, létfontosságú koenzimként működik, amely biztosítja az energiaellátást, az idegrendszer megfelelő működését és a sejtek anyagcsere-folyamatainak zavartalan lefolyását. Hiánya súlyos és sokrétű egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek mélyrehatóan befolyásolják az egész szervezetet.

Tiaminhiány és a beriberi betegség

A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, azaz a tiamin hiánya súlyos egészségügyi következményekkel járhat, amelyek közül a legismertebb a beriberi betegség. A beriberi történelmileg súlyos problémát jelentett azokban a régiókban, ahol a polírozott rizs volt az alapvető élelmiszer, mivel a hántolás során eltávolítják a rizsszem külső rétegeit, amelyek a tiamin nagy részét tartalmazzák. Ma is előfordulhat tiaminhiány, különösen bizonyos kockázati csoportoknál.

A beriberi története és típusai

A „beriberi” szó szingaléz eredetű, és azt jelenti, hogy „nem tudom, nem tudom”, ami a betegség által okozott súlyos gyengeségre utal. A 19. század végén és a 20. század elején a beriberi járványos méreteket öltött Ázsiában, mielőtt Christiaan Eijkman holland orvos felfedezte volna a kapcsolatot a polírozott rizs fogyasztása és a betegség között, majd Casimir Funk lengyel biokémikus izolálta a tiamint, mint az „anti-beriberi faktort”.

A beriberi két fő formában jelentkezhet:

  1. Száraz beriberi: Ez a forma főként az idegrendszert érinti. Jellemző tünetei a perifériás neuropátia, amely izomgyengeségben, zsibbadásban, égő érzésben, izomfájdalomban és akár bénulásban is megnyilvánulhat. A betegek gyakran járási nehézségekkel küzdenek, és izomsorvadás is megfigyelhető. A központi idegrendszert érintő formája a Wernicke-Korsakoff szindróma.
  2. Nedves beriberi: Ez a forma a szív- és érrendszert érinti. Jellemzője a szívelégtelenség, amely ödémához (folyadék-visszatartás, különösen az alsó végtagokban), légszomjhoz, szapora szívveréshez és a szív megnagyobbodásához vezethet. Súlyos esetekben hirtelen szívleállás is bekövetkezhet.
  3. Csecsemőkori beriberi: Az anyatejjel táplált csecsemőknél fordul elő, ha az anya tiaminhiányban szenved. A tünetek közé tartozik a szívelégtelenség, a légzési zavarok, az afónia (hangvesztés) és a görcsök. Kezeletlenül halálos kimenetelű lehet.

Wernicke-Korsakoff szindróma

Ez egy súlyos tiaminhiányos állapot, amely elsősorban krónikus alkoholistáknál fordul elő. Az alkoholizmus több mechanizmuson keresztül is hozzájárul a tiaminhiányhoz: csökkenti a tiamin bevitelét (rossz táplálkozás), gátolja a felszívódását a bélből, és fokozza a kiürülését. A szindróma két fázisból áll:

  • Wernicke-enkefalopátia: Akut neurológiai vészhelyzet, amelyet triász jellemez: szemmozgászavarok (nystagmus, ophthalmoplegia), ataxia (járási és mozgáskoordinációs zavarok) és mentális zavarok (zavartság, letargia, apátia). Kezeletlenül súlyos és maradandó agykárosodáshoz vagy halálhoz vezethet.
  • Korsakoff-pszichózis: Ez a Wernicke-enkefalopátia krónikus következménye, és súlyos, maradandó memóriazavarokkal jár. Jellemző a retrográd amnézia (régebbi emlékek elvesztése) és az anterográd amnézia (új emlékek létrehozásának képtelensége), valamint a konfabuláció (kitalált történetekkel való memóriahézagok kitöltése).

„A Wernicke-Korsakoff szindróma egy tragikus példája annak, hogy a tiaminhiány milyen pusztító hatással lehet az agyműködésre, kiemelve a vitamin pótlásának kritikus fontosságát a kockázati csoportokban.”

Kockázati csoportok és diagnózis

A tiaminhiány kockázati csoportjai közé tartoznak:

  • Krónikus alkoholisták: Az alkohol gátolja a tiamin felszívódását és raktározását.
  • Malnutrícióban szenvedők: Éhezők, anorexiás betegek, rossz táplálkozási szokásokkal élők.
  • Gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők: Croh-betegség, cöliákia, bélműtét utáni állapotok, amelyek rontják a felszívódást.
  • Terhes nők: Különösen hiperemesis gravidarum (súlyos terhességi hányás) esetén.
  • Cukorbetegek: A magas vércukorszint fokozhatja a tiamin kiürülését.
  • Dialízisben részesülők: A tiamin vízoldható, így a dialízis során kiürülhet.
  • Idős emberek: Gyakran rosszabb a táplálkozásuk és a felszívódásuk.

A tiaminhiány diagnózisa a tünetek, a táplálkozási anamnézis és a laboratóriumi vizsgálatok alapján történik. A leggyakoribb laboratóriumi teszt a transzketoláz aktivitás mérése a vörösvértestekben, tiamin-pirofoszfát (TPP) hozzáadásával vagy anélkül. A TPP hatására bekövetkező aktivitásnövekedés (aktivációs koefficiens) jelzi a hiányt. A plazma tiaminszintjének mérése is lehetséges.

Kezelés

A tiaminhiány kezelése a tiamin pótlásán alapul, súlyos esetekben intravénásan, enyhébb esetekben szájon át. A Wernicke-enkefalopátia esetén azonnali, magas dózisú intravénás tiamin adása szükséges a maradandó károsodások megelőzése érdekében. A megfelelő kezeléssel a tünetek jelentős része visszafordítható, bár a Korsakoff-pszichózis által okozott memóriazavarok gyakran maradandóak.

A tiaminhiány megelőzése a kiegyensúlyozott táplálkozással és a kockázati csoportok szűrésével és szükség esetén történő vitaminpótlásával valósítható meg. A B1 vitamin fontossága az egészséges életmód fenntartásában megkérdőjelezhetetlen.

Tiamin források és az ajánlott napi bevitel

A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, vagyis a tiamin, mivel a szervezet nem képes szintetizálni, táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinni. Számos élelmiszer tartalmazza ezt az esszenciális vitamint, de a feldolgozás során bekövetkező veszteségek miatt fontos a tudatos választás.

Élelmiszerforrások

A tiamin széles körben elterjedt a természetben, mind növényi, mind állati eredetű élelmiszerekben megtalálható. Azonban az egyes élelmiszerek tiamintartalma jelentősen eltérhet. A legfontosabb források a következők:

  • Teljes kiőrlésű gabonafélék: A tiamin nagy része a gabonaszemek héjában és csírájában található. Ezért a teljes kiőrlésű termékek, mint például a barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely, búzakorpa, kiváló tiaminforrások. A finomított gabonafélék, mint a fehér rizs és a fehér liszt, jelentősen kevesebb tiamint tartalmaznak, mivel a feldolgozás során eltávolítják a vitaminban gazdag részeket. Sok országban ezért dúsítják a finomított gabonatermékeket tiaminnal.
  • Hüvelyesek: Lencse, bab, borsó, csicseriborsó mind jó tiaminforrások.
  • Sertéshús: Az egyik legjelentősebb állati eredetű tiaminforrás. Különösen gazdag benne a sovány sertéshús.
  • Diófélék és magvak: Napraforgómag, pisztácia, makadámdió, pekándió, mandula, brazil dió.
  • Élesztő: Különösen a sörélesztő és a táplálkozási élesztő rendkívül gazdag tiaminban.
  • Zöldségek: Bár kisebb mennyiségben, de bizonyos zöldségek, mint például a spárga, spenót, kelkáposzta, burgonya, szintén hozzájárulnak a napi tiaminbevitelhez.
  • Máj és egyéb belsőségek: Állati máj és vese is tartalmaz tiamint.
  • Tojás: Mérsékelt mennyiségben.

Fontos megjegyezni, hogy az élelmiszerek tiamintartalma csökkenhet a hosszas főzés, a magas hőmérsékleten történő feldolgozás és a lúgos környezet hatására. A friss, minimálisan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása segíti a tiamin megőrzését.

Ajánlott napi bevitel (RDA)

Az ajánlott napi tiaminbevitel (RDA) kor, nem, életmód és fiziológiai állapot (pl. terhesség, szoptatás) függvényében változik. Az alábbiakban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) általános iránymutatásai alapján bemutatunk néhány példát:

Kategória Ajánlott napi bevitel (mg)
Csecsemők (0-6 hónap) 0.2
Csecsemők (7-12 hónap) 0.3
Gyermekek (1-3 év) 0.5
Gyermekek (4-8 év) 0.6
Gyermekek (9-13 év) 0.9
Férfiak (14 éves kortól) 1.2
Nők (14-18 év) 1.0
Nők (19 éves kortól) 1.1
Terhes nők 1.4
Szoptató nők 1.4

Ezek az értékek az átlagos, egészséges egyénekre vonatkoznak. Bizonyos körülmények, mint például a magas fizikai aktivitás, láz, stressz, súlyos betegségek, vagy az alkoholizmus, növelhetik a tiaminigényt. Az orvos vagy dietetikus tanácsát érdemes kikérni, ha valaki a kockázati csoportba tartozik, vagy hiányállapotra utaló tüneteket tapasztal.

Étrend-kiegészítők

Ha az étrend nem biztosítja a megfelelő tiaminbevitelt, vagy fennáll a hiány kockázata, étrend-kiegészítők formájában is pótolható a B1 vitamin. A tiamin-hidroklorid és a tiamin-nitrát a leggyakoribb formák, amelyek a kiegészítőkben megtalálhatók. Léteznek azonban egyéb, jobban felszívódó, vagy a vér-agy gáton könnyebben átjutó tiamin-származékok is, mint például a benfotiamin és a furmetiamin, amelyeket gyakran alkalmaznak neurológiai problémák vagy cukorbetegség okozta neuropátia esetén.

A megfelelő tiaminbevitel biztosítása alapvető fontosságú az egészséges anyagcsere, az idegrendszer és a szív- és érrendszer működésének fenntartásához. A változatos, teljes értékű étrend, amely bőségesen tartalmazza a fent említett tiaminforrásokat, a legjobb módja a B1 vitamin szükséglet fedezésének.

Túladagolás és toxicitás

A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, azaz a tiamin, mint vízoldható vitamin, rendkívül alacsony toxicitással rendelkezik, és a túladagolás rendkívül ritka. A vízoldható vitaminok jellemzője, hogy a szervezet a felesleges mennyiséget könnyen kiüríti a vizelettel, így nem halmozódnak fel toxikus szintekre.

Orális bevitel esetén

Szájon át történő tiaminbevitel esetén gyakorlatilag lehetetlen toxikus szintet elérni. Még extrém magas dózisok (több száz vagy ezer milligramm naponta) sem okoztak általában súlyos mellékhatásokat egészséges egyénekben. A tiamin biztonságossági profilja rendkívül kedvező, és a klinikai vizsgálatok során sem figyeltek meg káros hatásokat még nagy dózisok esetén sem.

Ritka esetekben, nagyon magas dózisok orális bevitelekor enyhe gyomor-bélrendszeri diszkomfort, például gyomorfájdalom vagy hasmenés előfordulhat, de ezek általában átmenetiek és nem súlyosak.

Parenterális (injekciós) bevitel esetén

Bár ritka, de a tiamin toxicitással kapcsolatos esetek szinte kizárólag intravénás vagy intramuszkuláris adagolás (injekció) után fordultak elő. Ilyen esetekben, különösen nagyon gyors intravénás beadásnál, a következő mellékhatásokról számoltak be:

  • Anafilaxiás reakciók: Rendkívül ritkán, de súlyos allergiás reakciók, mint például anafilaxiás sokk, légzési nehézségek, alacsony vérnyomás, bőrkiütések és angioödéma léphetnek fel. Ezek az esetek azonban rendkívül ritkák, és valószínűleg egyéni túlérzékenységgel vagy a készítményben lévő egyéb anyagokkal kapcsolatosak, nem magával a tiaminnal.
  • Egyéb tünetek: Fejfájás, álmatlanság, hányinger, hányás, bőrpír, izzadás vagy gyengeség szintén előfordulhat, de ezek is ritkák és általában enyhék.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a mellékhatások kivételesek, és a tiamin injekciós formája is biztonságosnak tekinthető, ha orvosi felügyelet mellett, megfelelő indikációval alkalmazzák, például súlyos tiaminhiány, mint a Wernicke-enkefalopátia kezelésekor.

„A tiamin kivételesen alacsony toxicitása és a felesleges mennyiség gyors eliminációja a szervezetből a B1 vitamint az egyik legbiztonságosabb mikrotápanyaggá teszi, még magas dózisok esetén is.”

Felső tolerálható beviteli szint (UL)

A legtöbb vitamin esetében az élelmezési hatóságok meghatároznak egy felső tolerálható beviteli szintet (UL – Tolerable Upper Intake Level), amely az a maximális napi bevitel, ami valószínűleg nem okoz káros egészségügyi hatásokat a népesség szinte minden tagjánál. A tiamin esetében azonban a legtöbb nemzetközi szervezet (pl. IOM, EFSA) nem állapított meg UL értéket az orálisan bevitt tiaminra vonatkozóan, éppen a rendkívül alacsony toxicitása és a hiányzó bizonyítékok miatt, amelyek káros hatásokat támasztanának alá normál orális beviteli úton.

Ez megerősíti, hogy a tiamin egy nagyon biztonságos vitamin, és a táplálékkal vagy standard étrend-kiegészítőkkel történő bevitele nem jelent kockázatot a túladagolásra. Azonban, mint minden kiegészítő esetében, ajánlott betartani az előírt adagolást, és orvossal konzultálni, különösen, ha valaki valamilyen alapbetegségben szenved, vagy injekciós formában kap tiamint.

Analitikai módszerek a tiamin mérésére

A tiamin mérésére spektrofotometriás és kromatográfiai módszerek alkalmazhatók.
A tiamin mérése során gyakran alkalmaznak HPLC-t, amely precíz, érzékeny és gyors analitikai módszer.

A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, vagyis a tiamin, pontos mérése elengedhetetlen mind az élelmiszertudományban, mind a klinikai diagnosztikában. Az élelmiszerek tiamintartalmának meghatározása segít a táplálkozási értékek felmérésében és a dúsítási programok ellenőrzésében, míg a biológiai mintákban (vér, vizelet) történő mérés a tiaminhiány diagnosztizálásában kulcsfontosságú.

Számos analitikai módszer létezik a tiamin és annak foszforilált formáinak (különösen a tiamin-pirofoszfát, TPP) meghatározására. Ezek a módszerek különböző elveken alapulnak, és eltérő érzékenységgel, szelektivitással és pontossággal rendelkeznek.

Fluorimetria (tiochrom módszer)

A tiochrom módszer az egyik legrégebbi és leggyakrabban használt eljárás a tiamin mérésére. Ez a módszer a tiamin azon tulajdonságán alapul, hogy lúgos közegben, oxidálószer (pl. kálium-ferricianid) jelenlétében egy erősen fluoreszkáló vegyületté, tiochrommá alakul. A tiochrom intenzív fluoreszcenciája (gerjesztési maximum 365 nm, emissziós maximum 435 nm) arányos az eredeti tiamin koncentrációjával, és egy fluoriméterrel mérhető.

A módszer lépései:

  1. Mintaelőkészítés: A mintát (pl. élelmiszer, vér) először savas hidrolízissel kezelik, hogy a tiamin-pirofoszfátot és más foszforilált formákat tiaminná alakítsák.
  2. Tisztítás: Gyakran ioncserélő oszlopon történő tisztításra van szükség az interferáló anyagok eltávolítására.
  3. Oxidáció: A tisztított tiamin oldatot lúgos környezetben oxidálószerrel (kálium-ferricianid) kezelik, hogy tiochromot képezzen.
  4. Extrakció: A tiochromot általában izobutanolba vagy más szerves oldószerbe extrahálják, hogy elválasszák a fluoreszkáló vegyületet a mátrixtól.
  5. Fluorimetriás mérés: A tiochrom fluoreszcenciáját mérve meghatározzák az eredeti tiamin mennyiségét.

A tiochrom módszer előnye a viszonylagos egyszerűség és a jó érzékenység, de hátránya, hogy az oxidációs és extrakciós lépések miatt időigényes lehet, és más fluoreszkáló vegyületek zavarhatják a mérést.

Nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC)

A HPLC (High-Performance Liquid Chromatography) a modern analitikai kémia egyik alapvető technikája, amely kiváló szelektivitást és érzékenységet kínál a tiamin és származékainak mérésére. A HPLC lehetővé teszi a tiamin és annak foszforilált formáinak (tiamin-monofoszfát, tiamin-pirofoszfát) egyidejű elválasztását és kvantifikálását.

A HPLC módszerek gyakran fordított fázisú oszlopokat és fluoreszcenciás detektálást használnak. A detektáláshoz a mintát először derivatizálni kell, azaz a tiochrom módszerhez hasonlóan tiochrommá kell oxidálni a kromatográfiás elválasztás után, vagy közvetlenül fluoreszcenciás detektort alkalmaznak, ha a tiamin vagy származékai önmagukban fluoreszkálnak (ami azonban kevésbé jellemző, mint a tiochrom esetében). Léteznek UV-detektoros HPLC módszerek is, de ezek kevésbé érzékenyek.

A HPLC előnyei közé tartozik a nagy pontosság, a jó reprodukálhatóság és a képesség a különböző tiamin formák elkülönítésére. Ez a módszer különösen hasznos a klinikai laboratóriumokban a TPP szintjének mérésére a vörösvértestekben, ami a tiaminhiány legmegbízhatóbb markere.

Egyéb analitikai módszerek

  • Kapilláris elektroforézis (CE): Ez a technika is képes elválasztani és kvantifikálni a tiamint és annak foszforilált formáit, jó hatékonysággal és kis mintamennyiség igényével.
  • Enzimatikus módszerek: Bizonyos enzimek, amelyek specifikusan reagálnak a tiaminra, felhasználhatók annak mérésére. Ezek a módszerek általában nagy szelektivitással rendelkeznek.
  • Mikrobiológiai assay-k: Bár ma már ritkábban használják, korábban mikrobiológiai teszteket is alkalmaztak, amelyek a tiaminra specifikusan reagáló mikroorganizmusok növekedését figyelték meg. Ezek azonban kevésbé pontosak és időigényesebbek.
  • LC-MS/MS (folyadékkromatográfia-tandem tömegspektrometria): Ez a rendkívül érzékeny és specifikus módszer lehetővé teszi a tiamin és metabolitjainak rendkívül alacsony koncentrációban történő mérését komplex biológiai mátrixokban. Ez a legkorszerűbb technika, de drágább és speciális felszerelést igényel.

A megfelelő analitikai módszer kiválasztása a mérés céljától, a mintatípustól és a rendelkezésre álló erőforrásoktól függ. A B1 vitamin pontos meghatározása alapvető a kutatásban, az élelmiszerbiztonságban és a közegészségügyben.

A tiamin alkalmazásai és kutatási irányai

A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, vagyis a tiamin, széles körben alkalmazott vegyület a gyógyászatban, az élelmiszeriparban és a táplálkozástudományban, miközben folyamatosan új kutatási irányok is feltárják potenciális előnyeit.

Gyógyszeripari alkalmazások

A tiamin elsődleges gyógyszeripari alkalmazása a tiaminhiány megelőzése és kezelése. Ez magában foglalja a beriberi, a Wernicke-Korsakoff szindróma és más, tiaminhiányhoz kapcsolódó neurológiai és kardiovaszkuláris rendellenességek kezelését. A tiamint szájon át (tabletta, kapszula) vagy parenterálisan (injekció) adagolják, az állapot súlyosságától függően.

Különösen fontos az intravénás tiamin adása a Wernicke-enkefalopátiában szenvedő betegeknek, mivel ez egy életmentő beavatkozás lehet, amely megakadályozza a súlyos agykárosodást. A tiamin-származékok, mint a benfotiamin (zsírban oldódó tiamin-származék) és a furmetiamin, szintén alkalmazásra kerülnek, főként a diabéteszes neuropátia és más idegrendszeri rendellenességek kezelésében, mivel jobb felszívódással és biológiai hozzáférhetőséggel rendelkeznek.

A tiamint gyakran alkalmazzák B-komplex vitamin készítmények részeként is, amelyek több B-vitamint tartalmaznak, mivel ezek szinergikusan hatnak az anyagcsere-folyamatokban.

Élelmiszeripari alkalmazások

Az élelmiszeriparban a tiamint elsősorban élelmiszerek dúsítására használják. Sok országban kötelezővé tették a gabonatermékek (pl. liszt, rizs, kenyér) dúsítását tiaminnal és más B-vitaminokkal, hogy megelőzzék a tiaminhiányt a lakosság körében, különösen azokban a régiókban, ahol a finomított gabonafélék fogyasztása domináns. Ez a stratégia jelentősen hozzájárult a beriberi visszaszorításához.

A tiamint étrend-kiegészítőkben is alkalmazzák, ahol a napi vitaminbevitel kiegészítésére szolgál. Emellett bizonyos állati takarmányokhoz is hozzáadják a tiamint, hogy biztosítsák az állatok egészséges fejlődését és termelékenységét.

Mezőgazdasági és növényélettani kutatások

Bár a tiamin elsősorban az emberi és állati egészséggel kapcsolatos, a növényekben betöltött szerepe is jelentős. A növények képesek szintetizálni a tiamint, és az esszenciális a növekedésükhöz, fejlődésükhöz és a stressztűrésükhöz. Kutatások vizsgálják, hogyan befolyásolja a tiamin a növények válaszát a környezeti stresszre (pl. szárazság, sóstressz, nehézfémek), és hogyan lehetne a tiamin manipulálásával javítani a termés hozamát és ellenálló képességét.

Új kutatási irányok és potenciális előnyök

A tiamin és származékainak kutatása folyamatosan zajlik, és számos új potenciális alkalmazási területet tár fel:

  • Neuroprotekció: A tiamin kulcsfontosságú szerepe az agy energiaellátásában és az idegrendszer működésében arra utal, hogy neuroprotektív hatása lehet. Kutatások vizsgálják szerepét Alzheimer-kór, Parkinson-kór és más neurodegeneratív betegségek megelőzésében vagy kezelésében. A benfotiamin különösen ígéretesnek tűnik ebben a tekintetben, mivel jobban bejut az agyba.
  • Cukorbetegség szövődményei: A tiaminhiány gyakori a cukorbetegeknél, és hozzájárulhat a cukorbetegség szövődményeihez, mint például a neuropátia, nefropátia és retinopátia. A benfotiamin, mint a tiamin zsírban oldódó analógja, ígéretesnek bizonyult a diabéteszes szövődmények megelőzésében és enyhítésében, mivel hatékonyabban csökkenti az oxidatív stresszt és a glikációs végtermékek (AGEs) képződését.
  • Rákterápia kiegészítése: Egyes rákos sejtek fokozott tiaminfelvételt mutatnak, és a tiamin-metabolizmus kulcsszerepet játszik a rákos sejtek szaporodásában. Ezen összefüggések további vizsgálata új terápiás stratégiákhoz vezethet, például a tiamin-függő enzimek gátlásával.
  • Szív- és érrendszeri betegségek: A tiamin potenciális szerepét vizsgálják a szívelégtelenség kezelésében, különösen a diuretikumokat szedő betegeknél, akiknél fokozott a tiaminveszteség.

„A tiamin nem csupán egy alapvető vitamin, hanem egy olyan molekula, amelynek terápiás potenciálja még mindig teljes mértékben feltáratlan, különösen a neurodegeneratív betegségek és a cukorbetegség szövődményei területén.”

Összességében a B1 vitamin, a 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, továbbra is a tudományos és orvosi érdeklődés középpontjában áll. Alapvető biológiai szerepe mellett újabb és újabb alkalmazási lehetőségeket fedeznek fel, amelyek hozzájárulhatnak az emberi egészség javításához és a betegségek elleni küzdelemhez.

Érdekességek és mítoszok a tiamin körül

A 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, ismertebb nevén tiamin vagy B1 vitamin, számos érdekességgel és néhány elterjedt mítosszal is bír, amelyek a hosszú története és sokrétű biológiai funkciói miatt alakultak ki.

A „szellemi vitamin”

A tiamint gyakran nevezik „szellemi vitaminnak” vagy „morál-vitaminnak” is, utalva az idegrendszerre és a mentális egészségre gyakorolt kiemelkedő hatására. Ez az elnevezés nem véletlen: a tiaminhiány egyik legszembetűnőbb tünete a súlyos neurológiai és pszichiátriai zavarok, mint a zavartság, memória romlás, apátia és depresszió. Ezzel szemben a megfelelő tiaminbevitel hozzájárul a kognitív funkciók, a hangulat és az általános mentális éberség fenntartásához. Az agy rendkívül magas energiaigénye miatt a TPP által katalizált glükóz-anyagcsere elengedhetetlen a neuronok megfelelő működéséhez, így a tiamin valóban alapvető a „szellemi” teljesítményhez.

Tiamin és szúnyogriasztás: mítosz vagy valóság?

Az egyik legelterjedtebb népi hiedelem szerint a tiamin szájon át történő bevitele segíthet a szúnyogok távol tartásában. Az elmélet szerint a tiamin fogyasztása megváltoztatja a test szagát, ami taszító hatású a szúnyogokra. Ez a hiedelem valószínűleg azon alapul, hogy a tiamin bomlástermékei kénes szagúak lehetnek, bár ez az emberi orr számára általában nem érzékelhető. Számos tudományos vizsgálat és klinikai tanulmány azonban nem támasztotta alá ezt az állítást. A legtöbb kutatás szerint a tiaminbevitelnek nincs szignifikáns hatása a szúnyogcsípések számára. Ennek ellenére a mítosz továbbra is él, és sokan próbálkoznak vele a nyári hónapokban.

A tiamin felfedezésének drámája

A tiamin felfedezése, amely a beriberi betegséghez kapcsolódott, egy igazi tudományos dráma volt. Christiaan Eijkman holland orvos a 19. század végén jávai börtönökben figyelte meg, hogy a polírozott rizzsel etetett csirkék beriberihez hasonló tüneteket mutatnak, míg a hántolatlan rizzsel etetettek egészségesek maradtak. Ez vezette arra a feltételezésre, hogy a rizshéjban van valami „védőanyag”. Később Casimir Funk lengyel biokémikus izolálta ezt az anyagot a rizskorpából, és „vitaminnak” nevezte el (vita = élet, amin = nitrogéntartalmú vegyület). Bár Funk tévedett abban, hogy minden ilyen anyag amin, a „vitamin” elnevezés megmaradt, és a tiamin volt az első, hivatalosan is vitaminnak elismert vegyület.

Különböző tiamin-származékok

A tiamin nem csak egyetlen formában létezik. A tudomány fejlődésével számos tiamin-származékot, vagy prodrugot szintetizáltak, amelyek célja a tiamin biológiai hozzáférhetőségének javítása. Ezek közül a legismertebbek:

  • Benfotiamin: Ez egy zsírban oldódó tiamin-származék, amely sokkal jobban felszívódik a bélből, mint a vízoldható tiamin-hidroklorid. Ennek köszönhetően hatékonyabban emeli a tiamin szintjét a vérben és a szövetekben, különösen az idegrendszerben. Gyakran alkalmazzák a diabéteszes neuropátia és más idegrendszeri rendellenességek kezelésére.
  • Fursultiamin: Egy másik zsírban oldódó tiamin-származék, amelyet Japánban fejlesztettek ki. Hasonlóan a benfotiaminhoz, jobb biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, és gyakran használják fáradtság, izomfájdalmak és bizonyos neurológiai problémák esetén.
  • Tiamin-diszulfid: Ez egy oxidált forma, amely szintén hatékonyabban szívódik fel, mint a tiamin bázis.

Ezek a származékok rávilágítanak arra, hogy a kémiai módosítások hogyan javíthatják egy alapvető molekula terápiás hatékonyságát és alkalmazhatóságát.

A B1 vitamin, a 2-[3-[(4-amino-2-metil-pirimidin-5-il)metil]-4-metil-tiazol-5-il]-etanol, a kémia, a biológia és az orvostudomány metszéspontjában áll, egy olyan molekula, amelynek felfedezése forradalmasította a táplálkozástudományt, és amelynek fontossága a mai napig megkérdőjelezhetetlen az emberi egészség szempontjából.

Címkék:Chemical formulaKémiai képlet
Cikk megosztása
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Hozzászólás Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi tudásgyöngyök

Mit jelent az anarchofóbia kifejezés?

Az emberi psziché mélyén gyökerező félelmek sokfélék lehetnek, a pókoktól és a magasságtól kezdve a szociális interakciókig. Léteznek azonban olyan…

Lexikon 2025. 08. 30.

Zsírtaszító: jelentése, fogalma és részletes magyarázata

Előfordult már, hogy egy felületre kiömlött olaj vagy zsír szinte nyom nélkül, vagy legalábbis minimális erőfeszítéssel eltűnt, esetleg soha nem…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zöldségek: jelentése, fogalma és részletes magyarázata

Mi is az a zöldség valójában? Egy egyszerűnek tűnő kérdés, amelyre a válasz sokkal összetettebb, mint gondolnánk. A hétköznapi nyelvhasználatban…

Élettudományok Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zománc: szerkezete, tulajdonságai és felhasználása

Gondolt már arra, mi teszi a nagymama régi, pattogásmentes konyhai edényét olyan időtállóvá, vagy miért képesek az ipari tartályok ellenállni…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zöld kémia: jelentése, alapelvei és részletes magyarázata

Gondolkodott már azon, hogy a mindennapjainkat átszövő vegyipari termékek és folyamatok vajon milyen lábnyomot hagynak a bolygónkon? Hogyan lehet a…

Kémia Környezet Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

ZöldS: jelentése, fogalma és részletes magyarázata

Mi rejlik a ZöldS fogalma mögött, és miért válik egyre sürgetőbbé a mindennapi életünk és a gazdaság számára? A modern…

Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zosma: minden, amit az égitestről tudni kell

Vajon milyen titkokat rejt az Oroszlán csillagkép egyik kevésbé ismert, mégis figyelemre méltó csillaga, a Zosma, amely a távoli égi…

Csillagászat és asztrofizika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zsírkeményítés: a technológia működése és alkalmazása

Vajon elgondolkodott már azon, hogyan lehetséges, hogy a folyékony növényi olajokból szilárd, kenhető margarin vagy éppen a ropogós süteményekhez ideális…

Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Legutóbbi tudásgyöngyök

Diszlexia az iskolai kudarcok mögött
2025. 11. 05.
Kft alapítás egyedül: lehetséges és kifizetődő?
2025. 10. 15.
3D lézermikroszkóp: Mit jelent és hogyan működik?
2025. 08. 30.
Mit jelent az anarchofóbia kifejezés?
2025. 08. 30.
Hogyan távolítható el a rágógumi a ruhából?
2025. 08. 28.
Mely zöldségeket ne ültessük egymás mellé?
2025. 08. 28.
Hosszan virágzó, télálló évelők a kertbe
2025. 08. 28.
Mennyibe kerül egy 25 méter mély kút kiásása?
2025. 08. 28.

Follow US on Socials

Hasonló tartalmak

Zsírsavak glicerin-észterei: képletük és felhasználásuk

Gondolt már arra, hogy mi köti össze az élelmiszerek textúráját, a kozmetikumok…

Kémia Természettudományok (általános) Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

(Z)-sztilbén: képlete, tulajdonságai és felhasználása

Gondolkodott már azon, hogyan lehetséges, hogy egy molekula apró szerkezeti eltérései óriási…

Kémia 2025. 09. 27.

Zsírok: szerkezetük, típusai és biológiai szerepük

Gondolkodott már azon, miért olyan ellentmondásosak a zsírokról szóló információk, miért tartják…

Élettudományok Kémia Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zsíralkoholok: képletük, tulajdonságaik és felhasználásuk

Elgondolkozott már azon, mi köti össze a krémes arcszérumot, a habzó sampont…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zsírsavak: szerkezetük, típusai és biológiai szerepük

Gondolkodott már azon, hogy a táplálkozásunkban oly gyakran démonizált vagy épp dicsőített…

Élettudományok Kémia Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zselatindinamit: összetétele, tulajdonságai és felhasználása

Vajon mi tette a zselatindinamitot a 19. század végének és a 20.…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zselatin: képlete, tulajdonságai és felhasználása

Gondoltad volna, hogy egyetlen, láthatatlan molekula milyen sokszínűen formálja mindennapjainkat, az ételeink…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zylon: képlete, tulajdonságai és felhasználása

Gondolta volna, hogy létezik egy olyan szintetikus szál, amely ötször erősebb az…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zsírsavak mono- és digliceridjei: képletük és felhasználásuk

Gondolkodott már azon, mi rejlik a mindennapi élelmiszereink, kozmetikumaink vagy gyógyszereink textúrájának,…

Élettudományok Kémia Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zooszterinek: szerkezetük, előfordulásuk és hatásaik

Miért olyan alapvető fontosságúak az állati szervezetek számára a zooszterinek, és hogyan…

Élettudományok Kémia Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zsírsavak propilén-glikol észtere: képlete és felhasználása

Gondoltál már arra, hogy a konyhád polcain sorakozó, vagy a sminktáskádban lapuló,…

Kémia Technika Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Zöld fluoreszcens fehérje: szerkezete, felfedezése és hatásai

Vajon mi köti össze a mélységi óceánok titokzatos ragyogását, egy japán biokémikus…

Élettudományok Kémia Z-Zs betűs szavak 2025. 09. 27.

Információk

  • Kultúra
  • Pénzügy
  • Tanulás
  • Szórakozás
  • Utazás
  • Tudomány

Kategóriák

  • Állatok
  • Egészség
  • Gazdaság
  • Ingatlan
  • Közösség
  • Kultúra
  • Listák
  • Mesterséges Intelligencia
  • Otthon
  • Pénzügy
  • Sport
  • Szórakozás
  • Tanulás
  • Utazás
  • Sport és szabadidő
  • Zene

Lexikon

  • Lexikon
  • Csillagászat és asztrofizika
  • Élettudományok
  • Filozófia
  • Fizika
  • Földrajz
  • Földtudományok
  • Irodalom
  • Jog és intézmények
  • Kémia
  • Környezet
  • Közgazdaságtan és gazdálkodás
  • Matematika
  • Művészet
  • Orvostudomány

Képzések

  • Statistics Data Science
  • Fashion Photography
  • HTML & CSS Bootcamp
  • Business Analysis
  • Android 12 & Kotlin Development
  • Figma – UI/UX Design

Quick Link

  • My Bookmark
  • Interests
  • Contact Us
  • Blog Index
  • Complaint
  • Advertise

Elo.hu

© 2025 Életünk Enciklopédiája – Minden jog fenntartva. 

www.elo.hu

Az ELO.hu-ról

Ez az online tudásbázis tizenöt tudományterületet ölel fel: csillagászat, élettudományok, filozófia, fizika, földrajz, földtudományok, humán- és társadalomtudományok, irodalom, jog, kémia, környezet, közgazdaságtan, matematika, művészet és orvostudomány. Célunk, hogy mindenki számára elérhető, megbízható és átfogó információkat nyújtsunk A-tól Z-ig. A tudás nem privilégium, hanem jog – ossza meg, tanuljon belőle, és fedezze fel a világ csodáit velünk együtt!

  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi nyilatkozat
  • Felhasználási feltételek
  • © Elo.hu. Minden jog fenntartva.
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?