Virágkötészet tanfolyam

Virágkötészet tanfolyam

Egy szépen megkötött virágcsokor, egy ízlésesen megkomponált asztali dísz megmutatja kreativitásunkat, kézügyességünket. A virágkötészeti munka során Ön esztétikai érzékét, térlátását, színérzékelését is fejleszti. 

9 950 Ft helyett

csak 
8 955 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Virágkötészet tanfolyam

A tanfolyam leckéit távoktatás formájában, egyedileg meghatározott ütemben sajátíthatja el, és az összes házi feladat visszaküldése, valamint a záróteszt sikeres teljesítése esetén a tanfolyam végén igazolást állítunk ki. Azonban lehetősége van partnerintézményünknél államilag elismert OKJ-s bizonyítványt is szerezni. Amennyiben él ezzel a lehetőséggel, akkor az alábbiakat kell tennie:
1. lépésben az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsorozatának segítségével egyénileg, de az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított szaktanári segítséggel távoktatás formájában sajátítja el az ismeretanyagot,
2. lépésben jelentkezik és személyesen részt vesz a szakmai partnerintézményünk által szervezett kedvezményes OKJ-s képzésen és gyakorlaton, ami a sikeres szakmai vizsga biztosítéka. Az OKJ-s képzést és a vizsgát is partnerintézményünk szervezi.

Miért?
Mert a nálunk és partnerintézményünknél elsajátított szakmai, elméleti és gyakorlati tudás birtokában szakképzett, kreatív virágkötőként dolgozhat alkalmazottként, vagy saját virágboltjában (ehhez lásd a Sikeres vállalkozás alapjai c. képzésünket).

Mit?
Államilag elismert, alsó középfokú virágkötő (OKJ 31 215 02) rész-szakképesítést, amennyiben jelentkezik a partnerintézményünk által szervezett OKJ-s képzésre és vizsgára is. Az együttműködés alapján a partnerintézmény az Európai Levelező Oktatási Kft. képzésén résztvevők számára kedvezményes részvételi lehetőséget biztosít, amennyiben a képzésben résztvevő a képzés megkezdése előtt legalább 70%-os eredménnyel teljesítette az előzetes tudásszintet felmérő tesztet.
Az ELO cégcsoportot az OKJ-s képzés - ideértve a vizsgatétel lehetőségét is - igénybevételének fennállásáért, igénybevehetőségéért, a partnerintézmény eljárásáért, teljesítéséért, vállalt határidőiért felelősség nem terheli.

Hol?
Szakmai partnerintézményünknél, a Kereskedők, Vállalkozók Békés Megyei Szervezeténél (budapesti helyszínen, illetve a szükséges létszám megléte esetén kecskeméti, békéscsabai, szegedi, debreceni, szentesi helyszíneken), illetve a tanulók által egyénileg szervezett külső gyakorlati helyszínen  történik a szakmai vizsgára való felkészítés. A partnerintézmény által szervezett gyakorlati képzés személyes jelenlétet igényel.

Mennyi ideig?
Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzés idejét a képzésben résztvevő határozza meg azáltal, hogy milyen rendszerességgel kívánja átvenni a tanfolyamhoz tartozó tananyagcsomagokat. Normál ütemezés esetén ez 12 hónap (részletekért lásd Oktatási program, vagy a hatályos ÁSZF).

A partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzés időtartama 7 és fél hónap (640 óra, amiből az elméleti óraszám: 192 óra, a gyakorlati óraszám: 448 óra), de ez a partnerintézmény által megíratott előzetes tudásszintet felmérő teszt eredményének függvényében változhat.
A külső gyakorlati helyszínen teljesítendő órák száma: 288 óra.

Mikor?
A partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzés hetente 2-3 alkalommal hétköznap 16 órától, vagy szombati napokon kerül megrendezésre.

Mennyiért?
Az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának díja: 12 hónap*8 955 Ft/hónap = 107 460 Ft AKCIÓS ÁRON! Az ár nem tartalmazza az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott oktatási szolgáltatás ellenértékét
, ami 1000 Ft/tananyagcsomag.
A partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzés díja: 162.000 Ft, amennyiben a tanuló a képzés kezdetén a partnerintézménynél legalább 70%-os eredménnyel kitöltötte az előzetes tudásszintet felmérő tesztet.

Az OKJ-s képzés díja az OKJ-s vizsga díját tartalmazza. Részletfizetési lehetőség van az alábbiak szerint: partnerintézmény által meghatározott kezdő részlet, majd havonta egyenlő részletekben.

A partnerintézmény a teljes OKJ-s képzés díjából további kedvezményeket biztosít az alábbiak szerint:
- 10%-os kedvezmény egyösszegű befizetés esetén,
- 5%-os kismama kedvezmény,
- 5%-os álláskereső kedvezmény,
- 5%-os nyugdíjas kedvezmény,
- KISOSZ tagdíj kedvezmények.

Hogyan?
A partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzés az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsorozatának elsajátítása, az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított elméleti képzés elvégzése, a képzés lezárását tanúsító igazolás megszerzése, és a partnerintézménynél kitöltött előzetes tudásszintet felmérő teszt után kezdhető el.

A partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzésen való részvétel feltételei:

 • befejezett általános iskolai végzettség,
 • az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának elsajátítása és kifizetése,
 • az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított valamennyi házi feladat megoldása és visszaküldése,
 • a záróteszt sikeres (legalább 51%-os) teljesítése, a képzés lezárását tanúsító igazolás megszerzése,
 • a felnőttképzési szerződés aláírása,
 • előzetes tudásszintet felmérő teszt kitöltése a partnerintézménynél,
 • az OKJ-s képzési díj első részletének befizetése a képzés kezdetéig.

A partnerintézmény által szervezett OKJ-s vizsgán való részvétel feltételei:

 • külső helyszínen megvalósuló szakmai gyakorlat elvégzése, leigazolása a partnerintézmény felé (288 óra),
 • OKJ-s képzésen való személyes részvétel, modulzáró vizsgák sikeres teljesítése (legalább 51%-os eredmény),
 • a teljes képzési díj befizetése,
 • a szakmára vonatkozó foglalkozás-egészségügyi orvosi alkalmassági igazolás.

FONTOS!
Az ELO cégcsoporttól független jogszabály-módosítások miatt a tanfolyam tananyagát és árát tekintve a változtatás jogát fenntartjuk. Szakmai partnerünk a változtatás jogát fenntartja a képzési- és vizsgadíj, az OKJ-s képzés feltételeinek, valamint indításának tekintetében. A jelentkezők adatait folyamatosan adjuk át a partnerintézmény részére, ahol a csoportok kialakítása megtörténik. A képzést csak és kizárólag megfelelő létszám (minimum 10 fő) esetén tudják elindítani. Amennyiben a megfelelő létszám hiánya miatt nem indul kifejezetten az ELO cégcsoport tanulóinak szóló képzési csoport, a partnerintézmény a tanulóknak becsatlakozási lehetőséget kínál saját csoportjaiba. Az egyénileg becsatlakoztatott tanulók képzési feltételei esetenként eltérhetnek a fent leírtaktól. A vizsga is csak megfelelő létszám (minimum 10 fő) esetén szervezhető. A képzések kezdésének időpontjáról, a részvételi díj befizetéséről, a vizsga időpontjáról és minden egyéb, a vizsgával, pótvizsgával, valamint OKJ-s képzéssel kapcsolatos kérdésről a partnerintézménytől kap e-mailben, vagy telefonon keresztül értesítést.

Jelentkezését legkésőbb az utolsó tananyagcsomag kézhezvételétől számított 1 éven belül kell elküldenie! Amennyiben eddig az időpontig nem küldi el az OKJ-s képzésre vonatkozó jelentkezését, a későbbiekben erre már nem lesz lehetősége.
Az OKJ-s képzésre és vizsgára az OKJ-s jelentkezési kupon kitöltésével, és az ELO cégcsoport címére (ELO Könyvkiadó Kft., Budapest, 0909) történő elküldésével jelentkezhet.

Az OKJ-s képzésre és vizsgára az ügyféloldalon keresztül is tud jelentkezni.

ÉS MÉG...?
Kérdése van? Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzéssel kapcsolatban hívja ügyfélszolgálatunkat a 06- 1/206-1775-ös telefonszámon, vagy írjon az elo@elo.hu e-mail címre, a partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzéssel és vizsgával kapcsolatban írjon a nagy.eniko@elo.hu e-mail címre.

A rész-szakképesítéshez tartozó modulok, a modulzáró vizsgák típusai:
11074-12 Növényismeret és -kezelés (gyakorlati)
11075-12 Virágkötészet (gyakorlati)

A komplex szakmai vizsga előfeltétele a modulzáró vizsgák sikeres teljesítése.

A komplex szakmai vizsga típusai:
- gyakorlati
- szóbeli 

A komplex szakmai, OKJ-s vizsga leírása:

- Gyakorlati vizsgatevékenység:
A vizsgafeladat megnevezése: A virágkötő feladatai
A vizsgafeladat ismertetése:
Virágkötészet: Egy virágcsokor és egy egyéb virágdísz (tűzött virágdísz, koszorú, alkalmi virágdísz stb.) készítése. (60 perc, 40%)
Virág-előkészítés: Vágott virágok, cserepes növények, virágkötészeti anyagok kezelése, előkészítése virágkötészeti felhasználásra és értékesítésre. (30 perc 10%)
Növényismeret: A növényismereti jegyzékben felsorolt növények felismerése, megnevezése kettős nevezéktannal (30 db, 30 perc, 20%).
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70%

- Szóbeli vizsgatevékenység:
A vizsgafeladat megnevezése: Virágkötészet és növényismeret
A vizsgafeladat ismertetése:
Az egyes virágdíszek jellemzése, típusai, készítési technikái. A virágkötészet törvényszerűségeinek ismertetése.
Az egyes dísznövénycsoportok jellemzése, felhasználása a virágkötészetben.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%

A virágkötészet gyakorlati vizsgára a vizsgázó köteles a kéziszerszámokat (virágkötő kés, papírvágó olló, metszőolló, ragasztópisztoly, csípőfogó) magával hozni.

A vizsga értékelése súlyozott számtani átlag kiszámítása segítségével történik.
Az egyes érdemjegyek meghatározása a végső százalékok alapján:
51 % - 60 % között: elégséges
61 % - 70 % között: közepes
71 % - 80 % között: jó
81 % - 100 % között: jeles

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Virágkötészet tanfolyam

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg gyorsított tempóban nem rendelhető a tanfolyam.

Késleltetett

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg csak normál tempóban rendelhető a tanfolyam.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. lecke: A virágkötészet fogalma és története
Meghatározzuk a virágkötészet fogalmát, jelentőségét, feladatait és szintjeit. Kitérünk a virágkötészet és a képzőművészet különbségeinek ismertetésére. Bemutatjuk a virágkötészet történetét és sajátosságait, részletesen ismertetve az egyes művészettörténeti korszakokban alkalmazott módszereket.

2. lecke: A növények részei, felhasználásuk a virágkötészetben
Bemutatjuk a növények részeit. Részletesen ismertetjük a gyökér, szár feladatait, típusait és jelentőségét. Kitérünk a levél, a virág, és a termés fogalmának, feladatainak, típusainak az áttekintésére is. Beszélünk a növények részeinek virágkötészeti felhasználási lehetőségeiről is.

3. lecke: A virágkötészet ipari anyagai, eszközei
Megismerheti a virágkötészethez szükséges különböző anyagok és eszközök csoportosítását. Áttekintést adunk a virágtartók fajtáiról, a különböző díszítőanyagok típusairól. Tanulhat a csomagolóanyagokról, a rögzítő anyagok, kötöző anyagok típusairól, a vegyi anyagokról és a virágkötészeti eszközökről is.

4. lecke: Növények életjelenségei, növénycsoportok jellemzése
Bemutatjuk a növények életjelenségeit. Kitérünk a növények anyagcseréjének bemutatására, a növények növekedésének és fejlődésének kérdéseire. Foglalkozunk a növények fejlődési fázisaival is. Áttekintjük a növények rendszertani kategóriáit és a fontosabb növénytörzsek jellemzőit.

5. lecke: Gyűjtött növényi anyagok a virágkötészetben
Megismerheti azokat a természetes anyagokat, amelyeket a virágkötészet is alkalmaz, de elsősorban nem a dísznövénytermesztésből kerülnek virágkötészeti felhasználásra. Azaz áttekintést adunk a kövek, kavicsok, mohák, gombák, zuzmók, páfrányok, fagyöngy, fakín, fenyők, lomblevelű örökzöldek, lombhullató fák, cserjék, lágyszárú növények tudnivalóiról.

6. lecke: A növény és a környezet kapcsolata
Bemutatjuk a növény és környezete kapcsolatát, valamint megismerheti azokat az élő, és élettelen környezeti tényezőket, amelyek a növény életét befolyásolják. Továbbá felsoroljuk azokat a növényeket, amelyek védettek, illetve mérgezőek vagy allergiát kiváltóak lehetnek. Foglalkozunk a környezetvédelem fontosságával is.

7. lecke: Formák és vonalak a virágkötészetben
Megismerheti a virágkötészeti alapformákat, majd foglalkozunk a természetes és geometrikus mozgásformákkal. Megvizsgáljuk, hogy az egyes növények milyen karakterrel, jellemmel, felületekkel rendelkeznek. Áttekintjük a formai szimbólumok kérdését is, hogy helyesen alkalmazzuk őket munkánk során.

8. lecke: A dísznövénytermesztés és környezeti feltételei
Meghatározzuk a dísznövénytermesztés és a dísznövények fogalmát, tárgyi feltételeit, szaporításuk, nevelésük, ápolásuk kérdését. Kitérünk a dísznövények csoportosításának különböző szempontok szerinti bemutatására, és a dísznövénytermesztés környezeti feltételeire (talaj, tápanyag, fény, hőmérséklet, víz) is.

9. lecke: Formai, szín- és biológiai törvények
Bemutatjuk a fontosabb formai-, szín- és biológiai törvényszerűségeket. A formai törvényszerűségeken belül részletezzük például az arányosság, súlypont, formai kontraszt kérdését. A színtörvényszerűségeknél bemutatjuk a színek csoportosítását, jellemzését. Végül a biológiai törvényszerűségekre is kitérünk.

10. lecke: A növények szaporítása, nevelése, ápolása
Ismertetjük a dísznövénytermesztés tárgyi feltételeit. Kitérünk a termesztő berendezések, anyagok, eszközök bemutatására. Foglalkozunk a dísznövények szaporításával, külön bemutatva az egyes szaporítási módokat, azok előnyeit és hátrányait. A növények nevelésének, ápolásának kérdéseit is bemutatjuk.

11. lecke: A virágkötészeti stílusok
Áttekintést adunk a különböző virágkötészeti stílusok jellegzetességeiről. Ezen belül is részletesen ismertetjük a dekoratív stílus, a modern stílus, a japán virágrendezés jellegzetes formáit, növény- és díszítőanyagait. Így tanulhat azokról a stílusokról, amik a virágdíszekhez kiválasztva az adott igényeknek legjobban megfelel.

12. lecke: Vágott virágok és cserepes növények kezelése
Részletesen ismertetjük az általános és speciális kezeléseket a vágott virágok és a cserepes növények esetében. Ennek megfelelően kitérünk a növények beszerzésének minőségi követelményeire, az általános kezelési feladataira, a tárolás feladataira és egyéb feladatok (tápanyag-utánpótlás, növényvédelem, tisztítás) ismertetésére.

13. lecke: Csokrok jellemzése, csoportosítása
Ismereteket szerezhet a csokrokról; az alkalom, forma, stílus szerinti csoportosításukról. Részletesen bemutatjuk a csokorkötés technikáját az anyagok, csokrok előkészítésétől kezdve a csokor összeállításán, megkötésén keresztül a különböző díszítőkellékek használatáig.

14. lecke: Egy- és kétnyári dísznövények
Meghatározzuk az egy- és kétnyári dísznövények közötti különbségeket és jelentőségüket. Ábrákkal illusztrálva ismertetjük a dísznövények felhasználás szerinti csoportosítását. Kitérünk a kiültetési lehetőségekre is annak érdekében, hogy szaktanácsot tudjunk adni a vevőknek.

15. lecke: Esküvői és kegyeleti csokrok
Áttekintjük a menyasszonyi csokortípusokat, a csokrokkal szemben támasztott követelményeket, és képekkel illusztráljuk a különféle csokorkészítési technikákat.  Átismételjük a fontos virágkötészeti anyagokat, és díszítőkellékeket, amelyek felhasználhatók az esküvői és kegyeleti csokrok készítésénél.

16. lecke: Évelő vágott virágok
Meghatározzuk az évelő vágott virágok fogalmát, általános jellemzőiket, termesztéstechnológiájukat. Ismertetjük a növények felhasználásának lehetőségeit. Képekkel illusztrálva bemutatjuk az egyes növényfajokat, azaz a vágott virágok, szárazvirágként felhasználható évelő növények fajtáit.

17. lecke: Tűzött virágdíszek és növény-összeültetések
Átfogó ismereteket szerezhet a tűzött virágdíszekkel, azok típusaival kapcsolatban. Bemutatjuk a virágdíszek készítésének törvényszerűségeit, részletesen ismertetve a munkafolyamatot. Továbbá a felhasználási lehetőségeikről is szólunk. Ezen kívül tanulhat a növény-összeültetésekről is.

18. lecke: Örökzöld és lombhullató díszfák, díszcserjék
Foglalkozunk a fákról, cserjékről származó, virágkötészetben használatos növényanyagok bemutatásával, termesztéstechnológiájukkal. Képekkel illusztrálva áttekintjük a két csoportjukkal, azaz az örökzöldekkel, és a lombhullató díszfákkal és díszcserjékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

19. lecke: Koszorúk, füzérek
Részleteiben megismertetjük a koszorúk felhasználás szerinti, koszorúalap szerinti, és technika szerinti csoportosításával, valamint kitérünk a koszorúkötés törvényszerűségeire is. Foglalkozunk a különböző alkalmakra készíthető kegyeleti koszorúk ismertetésével. Bemutatjuk a virágfüzérek, girlandok, fesztonok, díszkoszorúk típusait, készítési technikáit és a díszítőkellékeit is. 

20. lecke: Cserepes levéldísznövények
Áttekintjük a fontosabb növényházi levéldísznövények jellemzőit, termesztéstechnológiáját és felhasználásának lehetőségeit. Képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk az egyes növényfajtákat. Továbbá megismertetjük azzal is, hogy milyen szakmai tanácsokat lehet adni a vevőknek a cserepes levéldísznövények tartásával kapcsolatban.

21. lecke: Díszítő csomagolások, haj- és ruhadíszek
Bemutatjuk a virágcsokrok és cserepes dísznövények díszítőcsomagolásának szabályait, módjait, az ajándékkészítés menetét, a díszítőcsomagolás fortélyait. Kitérünk az alkalmi haj- és ruha virágdíszek ismertetésére és elkészítésük menetére. Bemutatjuk az asztaldíszkészítés lehetőségeit is.

22. lecke: Vágott virágok és zöldek
Képekkel illusztrálva ismertetjük a növényházi vágott zöldek jellemzőit, termesztéstechnológiáját és a felhasználási lehetőségeket. Továbbá bemutatjuk a növényházi vágott virágokat, azok jellemzőit, termesztéstechnológiáját és bemutatjuk felhasználási lehetőségeiket is.

23. lecke: Száraz- és selyemvirág díszek
Bemutatjuk a száraz- és selyemvirág-kötészet jelentőségét, alkalmazási területeit. Foglalkozunk a száraz- és selyemvirágok felsorolásával és a belőlük elkészített virágdísztípusokkal. Bemutatjuk a virágok, növényi részek tartósítási technikáit, vagyis a szárítás, tartósítás, színezés, fehérítés kérdéskörét.

24. lecke: Cserepes virágzó dísznövények
Képekkel illusztrálva bemutatjuk a cserepes virágzó dísznövényeket, általános jellemzőiket, felhasználási lehetőségeiket. Összefoglalásként áttekintjük azokat a növényházi virágos dísznövényeket, amelyeket különböző ünnepeken (például Karácsony, anyák napja) nagy mennyiségben forgalmaznak.

Virágkötészet tanfolyam tartalma:

 • 12 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 24 leckét tartalmaz
 • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

 • akik szeretik a természetet és a virágokat,
 • akik kreatívak és jó a kézügyességük,
 • akik szeretnék otthonukat egyedi virágkompozíciókkal díszíteni,
 • akik könnyedén szeretnének látványos eredményeket elérni.

A Virágkötészet tanfolyam végére:

 • fejlesztheti esztétikai érzékét, térlátását és színérzékét,
 • díszítheti, hangulatossá teheti otthonát.

 

További hasznos információk a tanfolyamról:

 • A képzés szolgáltatás megrendelésével házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
 • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (24db lecke)
Tananyagcsomag
(24db lecke)
8 955 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.