Vendéglátó alapismeretek tanfolyam

Vendéglátó alapismeretek tanfolyam

Napjainkban a vendéglátás az egész világon meghatározó nemzetgazdasági ágazattá vált. Fontosságát alátámasztja, hogy mindennapjaink velejárója, egy ország kultúrájának meghatározó eleme. Tanfolyamunk kiváló lehetőség, hogy Ön hasznos tippekkel gazdagodjon a vendéglátás területén.

9 950 Ft helyett

csak 
8 955 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Vendéglátó alapismeretek tanfolyam

A tanfolyam leckéit távoktatás formájában, egyedileg meghatározott ütemben sajátíthatja el, és az összes házi feladat visszaküldése, valamint a záróteszt sikeres teljesítése esetén a tanfolyam végén igazolást állítunk ki. Azonban lehetősége van partnerintézményünknél államilag elismert OKJ-s bizonyítványt is szerezni. Amennyiben él ezzel a lehetőséggel, akkor az alábbiakat kell tennie:
1. lépésben az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsorozatának segítségével egyénileg, de az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított szaktanári segítséggel távoktatás formájában sajátítja el az ismeretanyagot,
2. lépésben jelentkezik és személyesen részt vesz a szakmai partnerintézményünk által szervezett kedvezményes OKJ-s képzésen és gyakorlaton, ami a sikeres szakmai vizsga biztosítéka. Az OKJ-s képzést és a vizsgát is partnerintézményünk szervezi.

Miért?
Mert a nálunk és a partnerintézményünknél elsajátított szakmai, elméleti és gyakorlati tudás birtokában olyan szakember válik Önből, aki alkalmas lesz a vendéglátó tevékenység feladatainak ellátására alkalmazottként, vagy saját vendéglátó-ipari üzletében (ehhez lásd a Sikeres vállalkozás alapjai c. képzésünket).

Mit?
Államilag elismert, középfokú vendéglátó eladó (OKJ 34 811 05) szakképesítést szerezhet, amennyiben jelentkezik a partnerintézményünk által szervezett OKJ-s képzésre és vizsgára is. Az együttműködés alapján a partnerintézmény az Európai Levelező Oktatási Kft. képzésén résztvevők számára kedvezményes részvételi lehetőséget biztosít, amennyiben a képzésben résztvevő a képzés megkezdése előtt legalább 70%-os eredménnyel teljesítette az előzetes tudásszintet felmérő tesztet.
Az ELO cégcsoportot az OKJ-s képzés - ideértve a vizsgatétel lehetőségét is - igénybevételének fennállásáért, igénybevehetőségéért, a partnerintézmény eljárásáért, teljesítéséért, vállalt határidőiért felelősség nem terheli.

Hol?
Szakmai partnerintézményünknél, a Kereskedők, Vállalkozók Békés Megyei Szervezeténél (budapesti helyszínen, illetve a szükséges létszám megléte esetén kecskeméti, békéscsabai, szegedi, debreceni, szentesi helyszíneken), illetve a tanuló által egyénileg szervezett külső gyakorlati helyszínen történik a szakmai vizsgára való felkészítés. A partnerintézmény által szervezett gyakorlati képzés személyes jelenlétet igényel.

Mennyi ideig?
Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzés idejét a képzésben résztvevő határozza meg azáltal, hogy milyen rendszerességgel kívánja átvenni a tanfolyamhoz tartozó tananyagcsomagokat. Normál ütemezés esetén ez 16 hónap (részletekért lásd Képzési program, vagy a hatályos ÁSZF). 
A partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzés időtartama 11 hónap (960 óra, amiből az elméleti óraszám: 288 óra, a gyakorlati óraszám: 672 óra), de ez a partnerintézmény által megíratott előzetes tudásszintet felmérő teszt eredményének függvényében változhat. 
A külső gyakorlati helyszínen teljesítendő órák száma: 408 óra.

Mikor?
A partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzés hetente 2-3 alkalommal hétköznap 16 órától, vagy szombati napokon kerül megrendezésre.

Mennyiért?
Az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának díja: 16 hónap*8 955 Ft/hónap = 143 280 Ft AKCIÓS ÁRON! Az ár nem tartalmazza az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott oktatási szolgáltatás ellenértékét, ami 1000 Ft/tananyagcsomag.
A partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzés díja: 134.100 Ft, amennyiben a tanuló a képzés kezdetén a partnerintézménynél legalább 70%-os eredménnyel kitöltötte az előzetes tudásszintet felmérő tesztet.

Az OKJ-s képzés díja az OKJ-s vizsga díját tartalmazza. Részletfizetési lehetőség van az alábbiak szerint: partnerintézmény által meghatározott kezdő részlet, majd havonta egyenlő részletekben.

A partnerintézmény a teljes OKJ-s képzés díjából további kedvezményeket biztosít az alábbiak szerint:
- 10%-os kedvezmény egyösszegű befizetés esetén,
- 5%-os kismama kedvezmény,
- 5%-os álláskereső kedvezmény,
- 5%-os nyugdíjas kedvezmény,
- KISOSZ tagdíj kedvezmények.

Hogyan? 
A partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzés ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsorozatának elsajátítása, az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított elméleti képzés elvégzése, a képzés lezárását tanúsító igazolás megszerzése, és a partnerintézménynél kitöltött előzetes tudásszintet felmérő teszt után kezdhető el.

A partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzésen való részvétel feltételei:

 • befejezett általános iskolai végzettség,
 • egészségügyi kiskönyv,
 • egy idegen nyelv ismerete,
 • az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának elsajátítása és kifizetése,
 • az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított valamennyi házi feladat megoldása és visszaküldése,
 • a záróteszt sikeres (legalább 51%-os) teljesítése, a képzés lezárását tanúsító igazolás megszerzése,
 • felnőttképzési szerződés aláírása,
 • előzetes tudásszintet felmérő teszt kitöltése a partnerintézménynél,
 • az OKJ-s képzési díj első részletének befizetése a képzés kezdetéig.

A partnerintézmény által szervezett OKJ-s vizsgán való részvétel feltételei:

 • külső helyszínen megvalósuló szakmai gyakorlat elvégzése, leigazolása a partnerintézmény felé (408 óra),
 • OKJ-s képzésen való személyes részvétel, modulzáró vizsgák sikeres teljesítése (legalább 51%-os eredmény),
 • a teljes képzési díj befizetése,
 • a szakmára vonatkozó foglalkozás-egészségügyi orvosi alkalmassági igazolás.

FONTOS!
Az ELO cégcsoporttól független jogszabály-módosítások miatt a tanfolyam tananyagát és árát tekintve a változtatás jogát fenntartjuk. Szakmai partnerünk a változtatás jogát fenntartja a képzési- és vizsgadíj, az OKJ-s képzés feltételeinek, valamint indításának tekintetében. A jelentkezők adatait folyamatosan adjuk át a partnerintézmény részére, ahol a csoportok kialakítása megtörténik. A képzést csak és kizárólag megfelelő létszám (minimum 10 fő) esetén tudják elindítani. Amennyiben a megfelelő létszám hiánya miatt nem indul kifejezetten az ELO cégcsoport tanulóinak szóló képzési csoport, a partnerintézmény a tanulóknak becsatlakozási lehetőséget kínál saját csoportjaiba. Az egyénileg becsatlakoztatott tanulók képzési feltételei esetenként eltérhetnek a fent leírtaktól. A vizsga is csak megfelelő létszám (minimum 10 fő) esetén szervezhető. A képzések kezdésének időpontjáról, a részvételi díj befizetéséről, a vizsga időpontjáról és minden egyéb, a vizsgával, pótvizsgával, valamint OKJ-s képzéssel kapcsolatos kérdésről a partnerintézménytől kap e-mailben, vagy telefonon keresztül értesítést.
Jelentkezését legkésőbb az utolsó tananyagcsomag kézhezvételétől számított 1 éven belül kell elküldenie! Amennyiben eddig az időpontig nem küldi el az OKJ-s képzésre vonatkozó jelentkezését, a későbbiekben erre már nem lesz lehetősége. Az OKJ-s képzésre és vizsgára az OKJ-s jelentkezési kupon kitöltésével, és az ELO cégcsoport címére (ELO Könyvkiadó Kft., Budapest, 0909) történő elküldésével jelentkezhet.

Az OKJ-s képzésre és vizsgára az ügyféloldalon keresztül is tud jelentkezni.

ÉS MÉG...?
Kérdése van? Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzéssel kapcsolatban hívja ügyfélszolgálatunkat a 06- 1/206-1775-ös telefonszámon, vagy írjon az elo@elo.hu e-mail címre, a partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzéssel és vizsgával kapcsolatban írjon a nagy.eniko@elo.hu e-mail címre.

A szakképesítés moduljai, a modulzáró vizsgák típusai:
10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem (szóbeli)
10045-12 Gazdálkodás (írásbeli)
10046-12 Szakmai idegen nyelv (szóbeli)
10056-12 Gyorsétkeztetés, ételeladás (gyakorlati)
10057-12 Vendéglátó eladói értékesítés (gyakorlati)
11497-12 Foglalkoztatás I. (írásbeli) 
11499-12 Foglalkoztatás II. (írásbeli)
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság (írásbeli)

A komplex szakmai vizsga előfeltétele a modulzáró vizsgák sikeres teljesítése.

A komplex szakmai vizsga típusai:
- gyakorlati
- szóbeli 

Az OKJ-s képzéshez szükséges eszközök: számológép, fehér köpeny, sapka.

A komplex szakmai, OKJ-s vizsga leírása:

- Gyakorlati vizsgatevékenység:

A) A vizsgafeladat megnevezése: Termelő és értékesítő feladat végrehajtása
A vizsgafeladat ismertetése: Két vendég részére 2-2 féle gyorséttermi, hidegkonyhai, reggeli, uzsonna étel, és reggeli, vagy uzsonna ital készítése. Az elkészített ételek adagolása, tálalása. A vizsgázó a vendégeket köszönti, ismerteti a kiszolgálásra vagy felszolgálásra, kerülő ételek, italok neveit, jellemzőit, Az italokat a pultban elkészíti. Az étkezés befejezésekor elkészíti a gépi nyugtát, és „fizetteti” a vendéget. Az üzletben található gépeket, sütő-főző berendezéseket üzembe, illetve üzemen kívül helyezi
A vizsgafeladat időtartama: 150 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya a gyakorlati vizsgatevékenységen belül: 50 %

B) A vizsgafeladat megnevezése: Termelő és értékesítő feladat végrehajtása
A vizsgafeladat ismertetése: Egy cukrászati készítmény, (pohárkrém, fagylaltkülönlegesség) összeállítása. Hozzá egy kávé, vagy teakülönlegesség, valamint egy turmix vagy kevert ital készítése, és minkét termék felszolgálása.
A vizsgázó az A és a B feladatban készített, ételeket, cukrászkészítményeket, és italokat a tanult idegen nyelven ismerteti a vendégeknek, és a kiszolgálás ideje alatt idegen nyelven kommunikál
A vizsgafeladat időtartama: 100 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya a gyakorlati vizsgatevékenységen belül: 50 %

- Szóbeli vizsgatevékenység:
A vizsgafeladat megnevezése: Vendéglátó eladó feladatai
A vizsgafeladat ismertetése: Vendéglátó vállalkozások lényege és jellemzői, élelmianyag és italismeret, különböző kávékészítési, kávédíszítési eljárások, teakészítési, teaszertartási ismeretek, koktél, jégkása, frappé, és turmixital készítési ismeretek, cukrászdai és kávéházi felszolgálás szabályai, élelmiszerbiztonsági szabályok, vendégkommunikáció, etikett, protokoll szabályok. A szakmai ismeretek idegen nyelvű szituációi, olvasás, fordítás
A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazza
A vizsgafeladat időtartama: 35 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 15 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20 %

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Vendéglátó alapismeretek tanfolyam

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg gyorsított tempóban nem rendelhető a tanfolyam.

Késleltetett

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg csak normál tempóban rendelhető a tanfolyam.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. lecke: A vendéglátás fogalma, jelentősége, feladatai. A magyar vendéglátás rövid történeti áttekintése.
Elsajátíthatja a vendéglátás fogalmát, gazdasági és társadalmi jelentőségét, alapfeladatait. Tanulhat a vendéglátás eredetétől és a vendéglátás történetéről István király korától napjainkig. A vendéglátás kiemelkedő egyéniségeiről (pl. Gundel János) is szólunk.

2. lecke:  A magyar konyha kialakulása. A magyar nép speciális étkezési szokásai.
Ismertetjük a gasztronómia fogalmát, bemutatjuk a régi korok táplálkozását. Felvázoljuk a magyar konyha és gasztronómia kialakulását. Áttekintjük a magyar konyha jellegzetességeit tájegységek szerint.

3. lecke: A vendéglátó tevékenység folyamata. Áruforgalmi feladatok a vendéglátásban.
Bemutatjuk a vendéglátás áruforgalmi folyamatát; a beszerzés és raktározás módjait. Foglalkozunk a vendéglátóipari termelés és értékesítés folyamatával is. Meghatározzuk a vendéglátóipari szolgáltatás fogalmát, tartalmát.

4. lecke: Rendezvényszervezés, etikett, protokoll.
Megtanulhatja az illem, etikett és protokoll fogalmát és elsajátíthatja a rendezvényszervezés alapjait. Kitérünk a külföldi vendégek viselkedési és gasztronómiai tulajdonságainak bemutatására is.

5. lecke: A vendéglátás tárgyi feltételei, üzletek, üzletkörök. Üzleten kívüli és szezonális üzemeltetés.
Felvázoljuk a vendéglátás szakmai csoportosítását. Meghatározzuk az üzletkör és üzlettípus fogalmát és tartalmát. Kitérünk az üzleten kívüli és szezonális üzemeltetés kérdéseire, valamint a termelés és értékesítés alapvető tárgyi feltételeire.

6. lecke: Kommunikációs alapismeretek. Kapcsolatteremtés a vendéggel. A kiszolgálás szabályai.
Elsajátíthatja a kommunikáció értelmezését, összetevőit. Ismertetjük a verbális és nem verbális kommunikáció szabályait. Megismerheti a vendéggel való kapcsolatteremtés lehetőségeit és a kiszolgálás szabályait.

7. lecke: A vendéglátás személyi feltételei. Munkakörök, alkalmassági feltételek.
Áttekintjük az élőmunkával kapcsolatos szervezési feladatokat. Bemutatjuk a vendéglátás jellegzetes munkaköreit. Ismertetjük az egyes munkakörökhöz tartozó feladatokat, valamint az ehhez kapcsolódó alkalmassági feltételeket.

8. lecke: Üzleti munkaerő- és bérgazdálkodás. Hatékonyság, termelékenység. Munkajogi rendelkezések.
Ismereteket szerezhet a vendéglátó-vállalkozások létszámgazdálkodási kérdéseiről, a létszám hatékony foglalkoztatásáról. Meghatározzuk a termelékenység számítását. Kitérünk a bérgazdálkodás témakörére és a legfontosabb munkajogi kérdésekre is.

9. lecke: Szervezési és vezetési ismeretek. Vezetői képességek. A munkaszervezés alapjai.
Tanulhat a menedzser és a menedzsment fogalmáról, és a vezetés alapfeladatáról. Bemutatjuk a szervezet és a szervezés fogalomköreit, valamint a vezetők és beosztottak viselkedését, stílusát. A vezetési kérdések ismertetésére is kitérünk.

10. lecke: Üzleti gazdálkodás a vendéglátásban I.  Statisztikai alapfogalmak. Az áruforgalmi mérlegsor.
Részletesen ismertetjük a gazdasági számításoknál használt jelöléseket, rövidítéseket. Foglalkozunk a legfontosabb statisztikai alapfogalmakkal és néhány gazdasági számítást is bemutatunk. Megismerheti az áruforgalmi mérlegsor használatát.

11. lecke: Üzleti gazdálkodás a vendéglátásban II. Árképzés, áfa.
Felvázoljuk az árrendszer alapfogalmait (áfa, árrés, beszerzési és fogyasztói ár) és az áfa elszámolásának alapjait. Értelmezzük az eladási árak képzését, valamint a vendéglátás-árképzés legfontosabb tudnivalóit és speciális elemeit.

12. lecke: Az ár tartalma, felépítése, az árkialakítás módszerei.
A lecke során tanulhat a vendéglátás érvényes árformáiról, a beszerzési és eladási árak összetevőiről. Ismertetjük az árréstömeg alakulására ható tényezőket, valamint az áfaelszámolás rendjét is.

13. lecke: Az üzleti választék kialakítása. Étrend, étlapszerkesztés.
Bemutatjuk az üzleti választék fogalmát és a választék kialításának szempontjait. Megtanulhatja az étrend és étlap szerkesztésének szabályait. Kitérünk az üzleti választék közlésének egyéb módjaira is.

14. lecke: A vendéglátás költséggazdálkodása. Az üzletek főbb költségei, a költségek csoportosítása és elemzése.
Taglaljuk a költségek fogalmát és csoportosítását. Kitérünk a vendéglátás legfontosabb költségfajtáinak bemutatására. Meghatározzuk a költséggazdálkodás jelentőségét, valamint a forgalmazási költséggel összefüggő elemzési módszereket.

15. lecke: Felszolgálási rendszerek és módszerek.
Áttekintést adunk a felszolgálási rendszerekről és bemutatjuk a hagyományos értékesítésnél alkalmazott felszolgálási módokat. Foglalkozunk az önkiszolgálás felszolgálási módszereivel és a felszolgálási előírásokkal. Tanulhat a vendéglátás szakmai nyelvének főbb elemeiről.

16. lecke: Marketingmunka a vendéglátás területén. Szállodai és idegenforgalmi reklámtevékenység.
Ismertetjük a marketing fogalmát és a marketingtevékenység folyamatát. Felvázoljuk a marketingcélok és a stratégia meghatározását. Tanulhat a marketingmix és PR fogalmairól. Szólunk a szállodai marketingtevékenység jellegzetességeiről.

17. lecke: Üzleti gazdálkodás a vendéglátásban III. Az árubeszerzés és a készletgazdálkodás folyamata. A készletgazdálkodás elemzése.
Felvázoljuk az árubeszerzés és a készletezés összefüggéseit. Meghatározzuk a készlet és a készletgazdálkodás fogalmát. Ismertetjük a készletek nyilvántartásának menetét, valamint a készletgazdálkodással összefüggő gazdasági számításokat.

18. lecke: Vállalkozási formák a vendéglátásban. A gazdálkodó szervezetek fogalma. Egyéni és társas vállalkozások.
Megtanulhatja a gazdálkodó szervezetek fogalmát. Bemutatjuk a vállalkozások általános jellemzőit, irányítási formáit. Kitérünk az egyéni és a társas vállalkozások jellemzőire is.

19. lecke: Üzleti gazdálkodás a vendéglátásban IV. Az értékesítés folyamata, nyilvántartása, elszámoltatása. A számla tartalmi és formai követelményei.
Foglalkozunk a könyvelés alapfogalmaival. Áttekintést adunk az értékesítés elszámoltatásánál alkalmazott bizonylatokról. Elszámoltatási példákat mutatunk be. Szólunk a számlázás rendjéről, módjairól, előírásairól is.

20. lecke: A termelés folyamata, nyilvántartása és elszámolása. Leltárelszámoltatás.
Bemutatjuk a vendéglátás termelőfolyamatait. Kitérünk a termelés elszámoltatásának bemutatására. Meghatározzuk a leltározás fogalmát és típusait, és a leltár eredményének megállapításával is foglalkozunk.

21. lecke: A vendéglátás és a turizmus. A turizmus formái, feltételei, szervezete, gazdasági és környezeti hatásai. Az EU szerepe a turizmusban.
Ismereteket szerezhet a turizmussal összefüggő alapfogalmakról. Bemutatjuk az idegenforgalom szerepét és csoportosítását. Kitérünk az idegenforgalom szakmai követelményeire és a turizmus formáira, EU-ban betöltött szerepére.

22. lecke: A kereskedelmi szálláshelyek csoportosítása és besorolása. A falusi turizmus fogalma, jelentősége.
Meghatározzuk a kereskedelmi szálláshelyek besorolási szempontjait. Szólunk a kategorizálás feltételeiről. Ismereteket szerezhet a falusi turizmusról, annak kialakulásáról és a farmturizmus jelentőségéről.

23. lecke: Szállodai alapismeretek. A szálloda működésének tárgyi feltételei. Az alaptevékenységhez szükséges helyiségek, berendezések, felszerelések.
Áttekintést adunk a magyar szállásadás rövid történetéről a XI. századtól egészen napjainkig. Bemutatjuk a szálloda működésének tárgyi feltételeit, az alaptevékenységhez szükséges helyiségeket és berendezéseket, és a szobák berendezésének kialakítását.

24. lecke: A szálloda működésnek személyi feltételei. Szervezeti felépítés, munkakörök és feladatok.
Elsajátíthatja a vendéglátószakma viselkedési és kommunikációs követelményeit. Bemutatjuk a legfontosabb szállodai munkaköröket. Kitérünk a létszám- és bérgazdálkodás kérdéseire és a munkakörök ismertetésére is.

25. lecke: Az üzletpolitika és a tervezés. Az üzleti terv.
Áttekintést adunk az üzletpolitika jelentőségéről. Érvelünk a tervezés szükségessége mellett, és felvázoljuk az induló vállalkozás tervezésének lépéseit. Megtanulhatja az üzleti terv készítésének menetét és példaként bemutatunk egy üzleti tervet is.

26. lecke: Az üzleti tevékenység eredménye. Az eredményre ható tényezők. A jövedelmezőség mutatószámai.
Meghatározzuk a vendéglátó-vállalkozások erőforrásait és a vállalkozások vagyonának fogalmát. Felvázoljuk a mérleg szerkezetét. Bemutatjuk a vállalkozás eredményére ható tényezőket, az eredmény felhasználását. Kitérünk a jövedelmezőség mutatószámainak ismertetésére is.

27. lecke: A vállalkozások hatósági kapcsolatai. Költségvetési befizetési kötelezettségek.
Megtanulhatja az adózási alapfogalmakat és az üzleteket érintő adók fajtáit. Foglalkozunk az általános forgalmi adó, fogyasztási és jövedéki adó, személyi jövedelemadó, társasági adó, valamint a helyi adók fajtáinak bemutatásával.

28. lecke: A vendéglátó vállalkozás pénzforgalma.
Ismereteket szerezhet a vállalkozások pénzforgalmáról. Kitérünk a bankszámlaszerződések bemutatására. Meghatározzuk a készpénzes és a készpénz nélküli fizetési módokkal kapcsolatos tudnivalókat.

29. lecke: Élelmezési ismeretek I.  A gasztronómia fogalma. Az étkezés kultúrája.
Bemutatjuk a gasztronómia jelentőségét, az étkezési kultúra fogalmát. Kitérünk az éttermi étkezési kultúra alapkérdéseinek ismertetésére. Tanulhat a különböző vallások (katolikus keresztény, zsidó és iszlám) étkezési szokásairól és előírásairól is.

30. lecke: Élelmezési ismeretek II. A vendéglátásban alkalmazott alapvető élelmiszerek, valamint azok kezelési és tárolási előírásai.
Meghatározzuk az alapvető élelmiszerek fajtáit és tanulhat a hazai vendéglátás által használt alapvető élelmiszerekről. Kitérünk az élelmiszerek tárolásának, raktározásának előírásaira is.

31. lecke: Munka-, tűz-, baleset- és környezetvédelmi feladatok a vendéglátásban.
Tanulhat a munkavédelemmel kapcsolatos főbb jogszabályokról és előírásokról. Ismertetjük a vendéglátással kapcsolatos veszélyforrásokat. Bemutatjuk a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Biztonsági Szabályzatot. Kitérünk a munkaruha és védőruha használatára.

32. lecke: HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben.
Meghatározzuk a HACCP jelentését, fogalmát, a HACCP-rendszer hét alapelvét. Kitérünk az élelmiszerek szennyeződésének lehetőségeire és az élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásaira. Felvázoljuk az élelmiszer-higiénia alapvető kérdéseit is.

Vendéglátó alapismeretek tanfolyam tartalma:

 • 16 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 32 leckét tartalmaz
 • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

 • akik egy sikeres vállalkozás résztvevőjévé szeretnének válni,
 • akik büfében, cukrászdában, sörözőben vagy színvonalas étteremben szeretnének dolgozni,
 • akik élelmezési ismereteket szeretnének szerezni, amit akár otthon is tudnak hasznosítani.

A Vendéglátó alapismeretek tanfolyam végére:

 • olyan ismeretek birtokába juthat, melyek hozzásegítik a sikeres üzletmenet folytatásához, 
 • képessé válik a beszerzéssel kapcsolatos feladatkörök színvonalas ellátására,
 • a piac és a verseny körülményei között sikerrel tud érvényesülni.

 

További hasznos információk a tanfolyamról:

 • A képzés szolgáltatás megrendelésével házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
 • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (32db lecke)
Tananyagcsomag
(32db lecke)
8 955 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.