Számítógépes grafika tanfolyam

Számítógépes grafika tanfolyam

Tanfolyamunkon különböző programozási technikák elsajátítása mellett a gyakorlatban is hasznosítható kép- és kiadvány-szerkesztési ismereteket szerezhet. Elsajátíthatja a legnépszerűbb grafikai alkalmazásának ismereteit, valamint megtanulhatja, hogyan szerkesztheti, alakíthatja digitális fotóit.

9 950 Ft helyett

csak 
8 955 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Számítógépes grafika tanfolyam

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Számítógépes grafika tanfolyam

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg gyorsított tempóban nem rendelhető a tanfolyam.

Késleltetett

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg csak normál tempóban rendelhető a tanfolyam.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. modul: Bittérképes és vektorgrafikus ábrázolás
1. lecke: Weblapok animációval

A tananyagsorozat kezdetén átfogó képet próbálunk nyújtani napjaink internetes technológiáiról, némi statisztikával. Hogyan és milyen segédeszközökkel lehetünk képesek egy animált oldalt elkészíteni és megtekinteni? A kérdés megválaszolása során kitérünk a fejlesztéshez elengedhetetlen szoftver- és hardverkörnyezetre is. Megvizsgálunk egy még működő Flash oldalt, hogy összehasonlíthassuk a HTML5-tel.

2. lecke: A pixel- és vektorgrafika alapjai
Átvezetjük a javarészt angol kifejezések rövidítéseiből, illetve mozaik szavakból képzett technológiai elnevezések, valamint a gyakran három betűből álló fájlkiterjesztések és típusok útvesztőjén. Bemutatjuk azokat az alapvető álló- és mozgókép-megjelenítési elveket, melyeket nap mint nap használunk. Majd pedig fény derül arra, mi az alapvető különbség a pixel- és vektorgrafikus ábrázolási mód között.

3. lecke: Az Adobe Photoshop program bemutatása, alapjai
Ismertetjük a Photoshop program születését, illetve lassan három évtizedes rövid történetét. A testreszabhatósággal foglalkozó részben választ kapunk arra, miként érdemes a céljainknak megfelelő környezetet varázsolnunk a programon belül. A lecke utolsó részében a Photoshop fontkezelési lehetőségeit vizsgáljuk egy kis gyakorlattal megfűszerezve, mely a későbbi – gyakran használt – szövegbeviteli eszköz megismerésében nyújt segítséget.

4. lecke: Rajzoljunk Photoshopban
Ebben a gyakorlati leckében elsőként a Photoshop munkafelületének helyes beállításait sajátítjuk el, majd a szövegbeviteli eszköz használatának módjai következnek „élesben”. A rétegkezelés elsajátításával, a rétegsorrend megadásával, módosításával, a mappakezelés, illetve a rétegeffektusok használatával foglakozunk, ami a jövőben végigkíséri munkánk minden egyes lépését. Választ kapunk arra is, hogy az előző leckében sorra vett fájlformátumok közül melyeket érdemes használnunk, ha kifejezetten nyomdai célra készítünk tervet.

5. lecke: A Photoshop fontos funkciói
A lecke során egy látványtervkészítő miniprojektbe csöppenünk, melynek során választ kapunk arra, milyen helyzetekben indokolt a kijelölő eszközök további használata, kiegészítve a rajzeszközök szélesebb skálájával. A rétegek maszkolásának lehetőségeit, a rétegeffektusok egyidejű alkalmazását, illetve a rétegek színkeverési módjait a gyakorlatba ültetve figyelhetjük meg, illetve azt is bemutatjuk, mennyire könnyű egy stílusos, mégis egyszerű és áttekinthető weboldal előkészítése.

6. lecke: Szűrők, képek webre optimalizálása Photoshopban
A Photoshop program több mint száz különböző szűrőt kínál. Közöttük találhatunk olyat, amellyel a képminőséget javíthatjuk, elmoshatjuk a nem kívánt részleteket. Művészi hatásokat is elérhetünk, különböző rajz- és festőeszközöket utánozhatunk. Textúrákkal, fényhatásokkal is alakíthatjuk képeinket. A Photoshopban létrehozott képeinket a világhálón is megoszthatjuk. Az elkészült képeinket a böngészők által könnyen megjeleníthető formátumokba tudjuk menteni a legjobb képminőség mellett. Ezekről lesz szó a leckében. A lecke végén található mellékletben pedig néhány hasznos tippet adunk a Photoshop minél egyszerűbb használatához.

7. lecke: Az Adobe Illustrator alapjai
Ebben a leckében ismétlésképpen röviden ismertetjük a vektorgrafikus ábrázolás előnyeit, valamint az ezt az ábrázolási módot leginkább elősegítő szoftvert, az Adobe Illustratort mutatjuk be. Áttekintjük a program kezelőfelületét, az abban található menük és lebegőablakok szerepét a későbbi zökkenőmentes használat érdekében. Az Illustrator által támogatott fájlformátumok főbb jellemzőinek sorba vételekor Ön teljes képet kaphat arról, mely formátumokban célszerű a munkáinkat tárolni, illetve melyek azok a formátumok, melyek elsősorban más programok, illetve az Illustrator közti átjárhatóságot biztosítják.

8. lecke: Rajzoljunk az Adobe Illustratorban
Az Adobe Illustratorral foglalkozó második leckénk elsősorban a gyakorlati ismeretek átadásán van a hangsúly. Ezen belül is a korábban megismert kijelölő eszközök, valamint szövegkezelési eszközök használatának módját mutatjuk be. A leckéből kiderül, hogy nem szükséges különösebb műszaki érzék, illetve térlátás ahhoz, hogy perspektivikus alakzatokat hozzunk létre, hiszen a program fejlett 3D alakzatokat ábrázoló funkciója ebben különösen nagy segítségünkre van és lesz is a későbbiekben. A leckében a térhatást erősítendő, tükröződést is szimulálunk, a rétegeffektusok elsajátításával pedig igazán látványossá tehetjük munkánkat.

9. lecke: Az Adobe Illustrator fontos funkciói
Ebben a gyakorlati leckében az Ön kreativitásában is bízva egy DVD lemez felületét illusztráljuk annak érdekében, hogy újabb életből vett példával szemléltessük, mi mindenre alkalmazható az Adobe vektorgrafikus ábrázolást segítő terméke. Külső hivatkozásként betöltött képekkel tarkított munkánk során elmélyítheti a program rétegkezelésével, maszkolási eljárásaival kapcsolatos ismereteit, az objektumok csoportosításával, összeolvasztásával és az ezekhez kapcsolódó további transzformációk elvégzésével pedig az objektumok egyszerű kezelését. 

10. lecke: Az Adobe Illustrator egyéb funkciói
Ebben a leckében ismétlésképpen az Adobe Illustratorral való munkáját megkönnyítő hasznos tippeket, tanácsokat tekintetjük át a teljesség igénye nélkül. Foglalkozunk a szimbólumokkal, a görbék használatával, az Intelligens segédvonalakkal (Smart Guide-okkal), a rétegműveletekkel, a hálóobjektumokkal, de ugyanúgy kitérünk a transzformációkra, mint effektusok használatára, mint például az Illustrator színkezelésére. A leckében helyet kapott tippgyűjtemény alkalmas a kiegészítő ismeretek bővítésére, esetleg a későbbi gyakorlati munka során felmerülő problémák orvoslására is.

2. modul: Az Adobe Animate
11. lecke: Az Adobe Animate bemutatása – alapjai

A lecke kiváló lehetőséget teremt az Animate-program kezelőfelületének áttekintő jellegű megismerésére. Ennek során több párhuzam is felfedezhetővé válik a korábban megismert alkalmazásokkal kapcsolatban. A programban az új dokumentumok előkészítésénél alkalmazott, legfőbb beállításokat áttekintve egyszerűbbé és rutinszerűbbé válik egy új projekt elindítása. Sorra vesszük a leggyakrabban használt eszközök és paletták funkcióit, illetve fény derül a programbeli publikálási lehetőségekre, mind a webes felület, mind pedig más programok számára. 

12. lecke: Az Adobe Animate szerkesztőeszközei
A leckében egy gyakorlaton keresztül megismerheti az Animate egyszerűbb rajzeszközeit, színkezelését, illetve a rétegkezelés gyakorlati alapjait. Ezt megelőzően áttekintjük a színpalettákat, a szövegszerkesztő eszközt, illetve az objektumok transzformációs lehetőségeit. A rétegkezelésre vonatkozó műveleti ismeretek átadásával pedig az a célunk, hogy a későbbiekben önállóan képessé váljék egy ésszerű réteg-, illetve mappastruktúra létrehozására – a többi programban megismertekhez hasonlóan.

13. lecke: Az Adobe Animate importálási lehetőségei
Az Animate szoftverben történő rajzolást követően a következő leckékben választ kapunk arra, hogyan importálhatunk külső forrásból származó képeket, illetve rajzokat a programba. Rövid gyakorlati példákon keresztül szeretnénk betekintést nyújtani a program legfontosabb, grafikai szerkesztést, valamint az interakciók későbbi létrehozását elősegítő szimbólumainak világába. Emellett tisztáztunk néhány olyan alapfogalmat a szimbólumokra vonatkozóan, amely későbbi alkalmazásukhoz elengedhetetlen.

14. lecke: Az Adobe Animate fontos funkciói es működési elve
Gyakorlati leckénk a korábban Photoshopban készített látványtervünk rétegeinek áttekintésével, majd pedig Animate-be importálásával indul, ismétlésképpen. Az Animate rétegkezelésének ismereteit tovább mélyítendő, a rétegstruktúra felépítésével folytatjuk. A továbbiakban megtudjuk, miért van szükség grafikai objektumok további Button és Movie Clip szimbólumokká alakítására és azok használatára. A lecke végén az Animate weboldalunk publikálásának alapbeállításait végezzük el.

15. lecke: Adobe Animate – Animációkészítés technikái
A lecke elején áttekintjük az Animate animációkészítéssel kapcsolatos alapfogalmait. A szerkesztőfelületen történő animációkészítési módszerek ismertetésével fény derül arra, miért is lett annyira könnyen használható, ezzel együtt pedig népszerű a program. A gyakorlat során egy 3-4 másodperces nyitóanimációt készítünk el. A lecke végén pedig ki kell térnünk a további interakciókat, illetve trükkös hatások vezérlését is lehetővé tevő nyomógombok paraméterezésére.

16. lecke: Adobe Animate – A hangok használata
Bemutatjuk a hangformátumokat, a hanghatásokat taglaló részben pedig megtudjuk, milyen alapbeállítások végezhetőek el egy hangfájlon különösebb zeneszerkesztő, illetve vágóprogram nélkül. Kiderül az is, hogyan lehet importálni és megszólalásra bírni a hangokat az Animate-ben. Végül pedig egy, az előző és a jóval korábbi leckékhez is kapcsolódó gyakorlat keretében szinkronizáljuk a zenéinket a weboldalunkkal, majd pedig megnézzük, milyen egyszerűbb megoldás kínálkozik az idegesebb vájt fülűek számára, a kedvenc zenénk lekapcsolására, interaktív módon.

17. lecke: Események létrehozása az Adobe Animate CC-ben
Az Animate programban a Code Snippets -ben (Kódrészletekben) a HTML5 Canvas és az Actionscript 3.0 programnyelv segítségével interaktívabbá tehetők a megálmodott grafikáink, az abból elkészített felületek. Ennek megismertetésére teszünk kísérletet az akciópanel bemutatásával, illetve az Actionscriptben használható műveletek és operátorok használatával. A fontosabb függvények és objektumok bemutatásával Ön is meggyőződhet a program végtelen lehetőségeiről, ezek közül pedig néhányat egy példán keresztül azonnal ki is próbálhat a leckében ismertetett gyakorlatban.

18. lecke: Interaktív animációk készítése
A leckénk első részében fontos programozási alapkérdésekkel foglalkozunk, elnevezési és szintaktikai szabályokkal ismerkedünk. Néhány nagyon egyszerű kód ismeretével és alkalmazásával is érhetünk el nagyszerű eredményt a munkánk során akkor is, ha nem rendelkezünk mély programozási ismeretekkel. Elkészítünk és működtetünk egy interaktív videólejátszót beépített komponensek segítségével. Megismerjük ezeknek az egyszerű használatát és gyors alkalmazását a videó lejátszásra és a gombokra.

19. lecke: Tagolt mozgás az Animate CC-ben
Előző leckéinkben sok érdekes megoldást alkalmaztunk animációkhoz. Életszerű animációk készítéséhez a különböző elemeket meg kell mozgatni a vásznon. Az objektumok összekapcsolódásával és valós idejű módosításával hozhatunk létre dinamikus mozgásokat. Ebben a leckében megismerkedünk a Bone (Csont) eszközzel – mely nagyszerű eszköz ennek megvalósítására. A lecke második részében pedig alakzathoz, kitöltéshez hozunk létre animációs vázat.

20. lecke: Konvertálási és publikálási lehetőségek az Animata CC-ben
Az Animate program a gyakorlatok során már szóba került. Ebben a leckében most bővebben foglalkozunk a HTML5 publikálási lehetőségeivel is. Megismerjük az ActionSript fájljainak konvertálási lehetőségét az Animate CC programban, a Publish Settings paraméterezésével pedig a legkülönfélébb célterületekre optimalizáljuk elkészült tartalmainkat. Egy gyakorlat keretében a publikálás lépéseit követjük figyelemmel, mely részben – a helyes beállításoknak köszönhetően – automatizált folyamat.

3. modul: Az első animációs projektünk
21. lecke: Adobe Animate projekt előkészítése grafikai segédprogramok használatával – Látványtervezés Photoshop segítségével
A korábbi leckékben megpróbáltuk a számítógépes grafika készítés ismereteit megosztani önnel. Gyakorlati példák megoldásán keresztül kapott mélyebb betekintést, a napjainkban használatos legnépszerűbb szoftverek rejtelmeibe. A gyakorlatok sorát folytatva, ebben a leckében egy komplexebb feladatot kell megoldania. Megtervezünk, összeállítunk és bemutatunk egy készülő weboldalt. A lényegesebb vázlatpontok és szerkesztési lépések felsorolásával támpontot adunk egy multimédiás weboldal elkészítéséhez. A lecke végére képes lesz a weboldal tartalmi felépítését adó menüpontok elkészítésére, valamint az arculati és tartalmi elemek vegyítésével létrejövő elrendezés megtervezésére.

22. lecke: Promóciós eszközök előkészítése grafikai segédprogramok használatával
Az előadóművészek esetében is lényeges, hogy a promóciós anyagaik egységes formában jelenjenek meg. Esetünkben az online megjelenést elősegítő website mellett az arculati elemeket nyomtatott offline eszközökbe is átültetjük. Megismerheti a nyomdai felbontási paramétereknek megfelelő munkasablon létrehozását, a kifutó felületekkel együtt. Arculati elemeink beillesztését és hozzáigazítását az új munkafelülethez. A nyomdák számára pedig a megfelelő forrásfájlok előállítását, a szabványoknak megfelelő paraméterezésével.

23. lecke: Adobe Animate projekt elkészítése I.
Az előző két leckében megismerhette egy animációs weboldal elkészítésének első fázisát, a látványterv elkészítésének a lépéseit. Nyilván Ön is szeretné már tudni, hogyan is válik működővé, amit korábban elképzeltünk. Hasonlóan az eddigi feladatainkhoz, lépésről lépésre követjük végig az elkészítés fázisait. A lecke első részében a munkafelület méretének beállításával, illetve a menüpontok megjelenésének időzítését ismerheti meg. A Photoshop programmal létrehozott rétegeket importáljuk a felületre, az Animate programba. Végül pedig az arculati tervnek megfelelő nyomógombok elhelyezését végezzük el a felületen, természetesen az objektumoknak megfelelő szimbólumpéldányok létrehozásával.

24. lecke: Adobe Animate projekt elkészítése II.
Ebben a leckében folytatjuk a weboldalunkhoz tartozó funkciók beállítását és megoldjuk a weboldal feletti vezérlést animációk segítségével. A korábbiakban megismert címkézési eljárás segítségével könnyebbé válik az interakciók programozása és a navigációt az idővonaltól függetlenül szerkesztjük meg. Megteremtjük weboldalunk későbbi működésének alapjait. A korábbi leckében elkészített vezérlőgombok megfelelő helyre történő navigációjával kezdünk, a vezérlőelemek szerkesztése közben pedig lehetőség nyílik az idővonalon történő animációk megszerkesztésére. A lecke végén pedig sort kerítünk egy-két trükk bemutatására az Animate-ben.

25. lecke: Adobe Animate projekt elkészítése III.
Az előző leckékben láthattuk a weboldalunkhoz tartozó funkcióbillentyűk programozását, lehetővé téve az oldalon a navigációt. Elvégeztük a kibővített tartalmak, szöveges, illetve képi elemek megjelenését szolgáló modulok beillesztését. A továbbiakban nincs más dolgunk, mint az oldalt vezérlő funkcióbillentyűk működésbe hozása. A lecke első részében a weboldalunkat vezérlő funkcióbillentyűk működését programozzuk, ami az egérgomb lenyomására, illetve annak felengedésére történő eseményvezérlést jelenti. Befejezésképpen a lejátszódó animációk elkészítését végezzük el, az eseményvezérléssel egy időben.

26. lecke: Adobe Animate projekt elkészítése IV.
Ez a lecke lehetőséget teremt a korábbiakban megtervezett egyéb, design elemek elhelyezéséhez. Az első feladatunk a weboldalhoz kapcsolódó illusztrációs képek importálása. Megismerheti a weboldal képeinek elhelyezését megfelelő képkockákon. Ismét használjuk a könnyebb eligazodás érdekében a címkézési lehetőséget. Elhelyezünk grafikai elemeket az előadóművész weboldalon, megjelenésüket pedig paraméterezze kedve szerint. Az ön által készített, tervezett oldalon is szabadon alkothat, használhatja eddig megszerzett ismereteit.

27. lecke: Animációs project elkészítése V.
Ebben a leckében a weboldalunkon megjeleníteni kívánt szöveges tartalmakat készítjük elő, illetve megismerjük egy nagyobb kiterjedésű tartalmak tördelését, tagolását, formázását lehetővé tevő alkalmazást. A szövegértést, illetve a tartalom befogadását segítő léptetőgombok létrehozásával egy szövegmegjelenítési megoldást is bemutatunk. A lecke végeztével pedig, minimális programozás segítségével paraméterezzük a szövegmegjelenítő modult.

28. lecke: Adobe Animate projekt elkészítése VI.
Folytatjuk a szöveges tartalmainknak elhelyezését, elrendezését az oldalakon, törekszünk a megfelelő megjelenítésre. Megismerheti, hogy a hasonló funkciókkal hogyan tudjuk egységesen felépíteni oldalainkat. Elkészítjük az összes fennmaradó menüpontokból nyíló tartalmakat. Kitérünk a weboldalunk aláfestő zenéjének beállítására is, visszatekintve korábbi ismereteinkre a hangokkal kapcsolatban. 

29. lecke: Adobe Animate projekt elkészítése VII.
A lecke első részében a Photoshopban elkészített munkánkhoz térünk újra vissza. Előkészítjük a munkánkat, hogy felhasználhassuk a weboldalhoz. Az elkészült grafikát importáljuk az Animate projektünkbe, kicsit másféle, talán egyszerűbb felépítésű weboldal létrehozásához. Célunk egy olyan weboldal létrehozása, ahol a menüpontokkal az adott oldalra navigálhatunk.

30. lecke: Adobe Animate projekt elkészítése VIII.
Ebben a leckében weboldalunkon a képek legegyszerűbb megjelenítésére törekszünk, animált, interaktív gombok segítségével, amelyekhez hanghatást is rendelünk. Megismerjük a gombok többszörözésének legegyszerűbb módját, beállítását. Gyakoroljuk a címkézés praktikus alkalmazását, itt most a képmegjelenítés segítségével.

4. modul: Azoknak, akik úgy érzik, már mindent tudnak a webről
31. lecke: Weboldal publikálása

32. lecke: Keresőoptimalizálás

Számítógépes grafika tanfolyam tartalma:

  • 16 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 32 leckét tartalmaz
  • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

  • akik mélyebb betekintést szeretnének kapni napjaink leginnovatívabb és legnépszerűbb grafikai alkalmazásainak használati ismereteibe,
  • akik már rendelkeznek azokkal az elméleti és gyakorlati ismeretekkel, melyekkel egy HTML-alapú weboldal elkészíthető,
  • akik szeretnének még hatásosabb, látványosabb weboldalakat készíteni.

A tanfolyam végére:

  • gyakorlati példákon keresztül, szórakozva sajátíthatja el a számítógépes grafika különböző trükkjeit, fogásait,
  • elsajátítja az Adobe Animate CC, az Adobe Photoshop CC, az Adobe Illustrator CC, az Adobe After Effects CC, valamint az Adobe Dreamweaver CC programok alkalmazását,
  • a megszerzett ismereteket más területeken is sikerrel kamatoztathatja.

A tananyagsorozathoz kapcsolódó segédanyagokat az ügyféloldalon keresztül lehet letölteni.

További hasznos információk a tanfolyamról:

  • A képzés szolgáltatás megrendelésével házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
  • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (32db lecke)
Tananyagcsomag
(32db lecke)
8 955 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.