1
Szabás-varrás tanfolyam

Szabás-varrás tanfolyam

Tanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan kell ruhákat, szoknyákat, nadrágokat, alkalmi- és gyermekruházatot készíteni a tervezéstől a megvalósításig. A kurzus figyelmet fordít a divat történeti hátterére és fejlődésére, így megismerheti a fontosabb irányzatokat, amelyek segítségére lesznek egyéni stílusa kialakításában. A szabás-varrás nemcsak egy kreatív hobbi, de jövedelmező foglalkozás is lehet.

9 900 Ft helyett

csak 
7 305 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát és az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését.
Információk
Tempó
Tematika
Gyakorlati tanfolyam
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Szabás-varrás tanfolyam

 

 

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Szabás-varrás tanfolyam

A tanfolyam leckéit távoktatás formájában, egyedileg meghatározott ütemben sajátíthatja el, és az összes házi feladat visszaküldése, valamint a záróteszt sikeres teljesítése esetén a tanfolyam végén igazolást állítunk ki. Azonban arra is lehetősége van, hogy partnerintézményünknél gyakorlatorientált, az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatára épülő varrótanfolyamokon részt vegyen.
Amennyiben él ezzel a lehetőséggel, akkor az alábbiakat kell tennie:
1. lépésben az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsororozatának segítségével egyénileg, de az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított szaktanári segítséggel távoktatás formájában sajátítja el az ismeretanyagot,
2. lépésben jelentkezik és részt vesz a szakmai partnerintézményünk által szervezett kedvezményes varrótanfolyam(ok)on, így az ELO cégcsoport tanfolyamán elsajátított ismereteket személyes jelenlétet igénylő foglalkozások keretében bővítheti. A tanfolyamokat partnerintézményünk szervezi.

Miért nálunk tanuljon?
Mert a nálunk elsajátított szakmai, elméleti és gyakorlati tudás birtokában olyan szakképzett szabónő, varrónő válhat Önből, aki alkalmazottként, vagy saját vállalkozásában (ehhez lásd a Sikeres vállalkozás alapjai c. képzésünket) magas színvonalon tudja megvalósítani ügyfelei kéréseit a ruhatervezéstől egészen a kivitelezésig.

Milyen tanfolyamokon vehet részt?
Az ELO cégcsoport Szabás-varrás tanfolyamának elvégzését követően lehetősége van budapesti helyszínen varrótanfolyamokon részt venni és így az ELO cégcsoport tanfolyamán elsajátított ismereteket személyes jelenlétet igénylő gyakorlatias foglalkozások keretében bővítheti. A varrótanfolyamok az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatának tematikájára épülnek.
Két tanfolyam közül választhat: alsó ruházat elkészítésével (szoknya, nadrág) foglalkozó, illetve felső ruházat elkészítésével (blúz, ruha, kosztümkabát) foglalkozó tanfolyamokon vehet részt.
Az együttműködés alapján a partnerintézmény az Európai Levelező Oktatási Kft. képzésén résztvevők számára kedvezményes részvételi lehetőséget biztosít a kizárólag az ELO cégcsoport tanulóinak szervezett tanfolyamokon. Az ELO cégcsoportot a tanfolyamok igénybevételének fennállásáért, igénybevehetőségéért, a partnerintézmény eljárásáért, teljesítéséért, vállalt határidőiért felelősség nem terheli.

Hol vehet részt a tanfolyamokon?
Szakmai partnerünknél, Szilágyi Mária varrótanfolyamain budapesti helyszínen (1072 Budapest, Rákóczi út 20.) vehet részt. A partner által szervezett gyakorlati tanfolyamok személyes jelenlétet igényelnek.

Mennyi ideig tart az ELO cégcsoport tanfolyama és a gyakorlati tanfolyamok?
Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzés idejét a képzésben résztvevő határozza meg azáltal, hogy milyen rendszerességgel kívánja átvenni a tanfolyamhoz tartozó tananyagcsomagokat. Normál ütemezés esetén ez 12 hónap (részletekért lásd Oktatási program vagy a hatályos ÁSZF).
A partnerintézmény által nyújtott tanfolyamok időtartama tanfolyamonként 30 óra (összesen 5 alkalom, alkalmanként 6 órában).

Milyen napokon vehet részt a tanfolyamokon?
A partnerintézmény által szervezett tanfolyamok hetente, szombati napokon 9-15 óra között kerülnek megrendezésre (igény esetén partnerünk vasárnapi napokon is indít csoportot).

Mennyibe kerül az ELO cégcsoport tanfolyama és a gyakorlati tanfolyamok?
Az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának díja: 12 hónap * 6 055 Ft/hónap = 72 660 Ft AKCIÓS ÁRON! Az ár nem tartalmazza az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott oktatási szolgáltatás ellenértékét, ami 1000 Ft/tananyagcsomag.

A partnerintézmény által nyújtott tanfolyamok díja: tanfolyamonként 30.000 Ft (ami tartalmazza a gyakorló anyag, cipzár, gomb, cérna árát).
Amennyiben mindkét tanfolyamon részt kíván venni, a második tanfolyam árából 10%-os kedvezményt biztosít partnerintézményünk.

Részletfizetési lehetőség biztosított: 2x15.000 Ft, az első részletet a tanfolyam megkezdése előtt legkésőbb 1 héttel utalással kell teljesíteni, a második részletet a harmadik alkalom előtt szintén utalással, illetve itt már készpénzben is lehetséges a teljesítés a tanfolyam megkezdése előtt.

Hogyan zajlik az ELO cégcsoport tanfolyama és a gyakorlati tanfolyamok?
A partnerintézmény által szervezett tanfolyamok az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsorozatának elsajátítása, az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított elméleti képzés elvégzése, a képzés lezárását tanúsító igazolás megszerzése után kezdhetőek el.

A tanfolyamokon való részvétel feltételei:
- az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának elsajátítása és kifizetése,
- az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított valamennyi házi feladat megoldása és visszaküldése,
- a záróteszt sikeres (legalább 51%-os) teljesítése, a képzés lezárását tanúsító igazolás bemutatása.

FONTOS!
Szakmai partnerünk az árváltoztatás jogát fenntartja a tanfolyamok díjának, feltételeinek és indításának tekintetében. Kérjük, kísérje figyelemmel a honlapunkat. A partnerintézmény a tanfolyamokat csak és kizárólag a megfelelő létszám (minimum 4 fő) esetén tudja elindítani. A tanfolyamok kezdésének időpontjáról, a részvételi díj befizetéséről, és minden egyéb, a tanfolyamokkal kapcsolatos kérdésről a partnerintézménytől kap értesítést a jelentkezését követően.
A tanfolyamokra vonatkozó jelentkezését legkésőbb az utolsó tananyagcsomag kézhezvételétől számított 1 éven belül kell elküldenie! Amennyiben eddig az időpontig nem küldi el jelentkezését, a későbbiekben erre már nem lesz lehetősége.

A tanfolyamokra az ügyféloldalon keresztül, az „Információ és ügyintézés” menüponton belül tud jelentkezni. Kérjük, a jelentkezésnél adja meg a választott tanfolyam nevét!

Kérdése van? Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzéssel kapcsolatban hívja ügyfélszolgálatunkat a 06- 1/206-1775-ös telefonszámon, vagy írjon az elo@elo.hu e-mail címre, a gyakorlati tanfolyamokkal kapcsolatban írjon a nagy.eniko@elo.hu e-mail címre.

A tanfolyamok részletes leírása:
A tanfolyamok tematikája az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatában ismertetett tartalomra épülnek.

Alsó ruházat elkészítésével foglalkozó tanfolyam:
1. alkalom: az Európai Levelező Oktatási Kft. képzése során elkészített munkák bemutatása, ezek tanári értékelése. Cipzár bevarrás gyakorlása (két oldalról takart, egy oldalról takart, rejtett), zseb készítése (rávarrt zseb, svéd zseb esetleg kétszegélyes zseb), valamint a derékpánt kidolgozásának ismertetése.

2. alkalom: a tanulók által hozott szabásminta alapján a szoknya kiszabása. Megbeszélés arról, hogyan kell a mintákat az anyagra fektetni, hogyan kell átmásolni, varrásszélességeket ráhagyni. A szoknya összeállítása első próbára, ráigazítás és megbeszélés arról, hogy az alkati sajátosságok miatti korrigálások miként lehetségesek.

3. alkalom: szoknya varrásának befejezése. A nadrág elkészítésének megbeszélése, a tananyagsorozat alapján elkészített nadrág szabásminta felhasználása, anyagszükséglet, kellékek megbeszélése.

4. alkalom: nadrág kiszabása az elkészített szabásminta alapján, és annak összeállítása az első próbára, alakra igazítás.

5. alkalom: a nadrág varrásának befejezése.

Felső ruházat elkészítésével foglalkozó tanfolyam:
1. alkalom: megbeszélés a póló készítésének lépéseiről, a mellvarrás készítés módjáról. A kar, illetve a nyakkör eldolgozás módjainak megbeszélése és megvarrása.

2. alkalom: gallér fajták, valamint a felvarrásuk módjának áttekintése, a felsőruházat ujja hasíték készítése.

3. alkalom: fodrok, ráncolás, redőzések készítése. Megbeszélés a felsőruházat ujjainak fajtáiról, valamint bevarrásuk módjairól. Egyeztetés arról, hogy a résztvevők milyen ruhadarabot szeretnének elkészíteni a tanultak alapján.

4. alkalom: a tanulók által – a tananyagsorozat alapján – elkészített szabásminta szerint a választott ruhadarab (ruha, kosztümkabát) kiszabása és annak összeállítása első próbára

5. alkalom: a választott ruhadarab varrásának befejezése

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg gyorsított tempóban nem rendelhető a tanfolyam.

Késleltetett

Késleltetett tempó esetén kéthavonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Ebben az esetben Ön egy alkalommal két leckét kap, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi. Ha ezt a tanulási tempót választja, a tananyagsorozat időtartama megduplázódik.

Komplett

Jelenleg kompletten nem rendelhető.

1. A viselettörténet áttekintése. Textil alapanyagok. A varrás eszközei. Kézi öltések
Első leckénkben megismerkedhet a ruházat rövid történetével. Tanulhat arról, hogy milyen szálakból áll a szövet, hogyan néznek ki a szövetek szövésmintái és milyen szerepük van a varrás során. Rendszerezzük a textíliák fajtáit, a kézimunkák típusait. A lecke elsajátításával önállóan és szépen fog tudni kombinálni egymással bármilyen anyagot, megtanulja a kézi öltések és varrások készítését, valamint a díszítő öltések készítésének lépéseit.

2. A varrógép, gépi öltések. Öltözködési stílusok
Megismerkedhet a varrógéppel, illetve ebben a leckében elkezdjük és a tananyagsorozat egész ideje alatt folytatjuk a divat világában mára kialakult stílusok és irányzatok ismertetését. Az öltözködési tanácsadó (stylist) tanácsai című rovatban hasznos és érdekes információhoz juthat, ezáltal tévedhetetlen ízléssel fogja tudni összeválogatni saját és a környezetében élők „okosan összeállított” ruhatárát olyan darabokból, amelyek kiemelik az egyéni és előnyös fizikai adottságokat.

3. Szoknya alapszerkesztése, szabása
Áttekintjük a szoknyák típusait, illetve hogy melyik szoknya milyen alkalomhoz illik. Taglaljuk, hogyan kell helyesen méretet felvenni és milyen alakra–igazodási hibák fordulhatnak elő a szoknya varrása során. Bemutatjuk, hogyan kell előkészíteni az anyagot a szabáshoz és hogyan kell lefolytatni az első próbát. Kitérünk arra is, hogyan kell elvégezni az összes szükséges javítást a próba után, helyesen kidolgozni a varrásokat és megvarrni a szoknyát. 

4. Szoknya készítése
Ebben a leckében részletesen megismerheti a szoknya technológiai részegységeinek elkészítési módjait. Szó lesz arról, hányféleképpen lehet bevarrni a cipzárt; milyen módon a legjobb eldolgozni a szoknya felső szélét: rávarrt övvel vagy szegőzéssel; melyik a jobb módszer a szoknya felvarrására; illetve milyen szerepe van a hasítéknak és a sliccnek. Kitérünk arra is, hogy mi az a nedves hőkezelés, hogyan lehet díszíteni a varrásokat a szoknyán. Végül elsajátíthatja, hogy mit jelent a szigorú, a konzervatív és az elegáns stílus.

5. Részekből szabott szoknya modellezése, szabása, varrása
Tanulhat a lefelé bővülő szoknyák típusairól, a részekből szabott szoknyákról, a különböző típusú fodrokról, valamint a varrás során használt bélésanyagokról. A lecke elsajátítását követően tudni fogja, hogyan kell önállóan kiszabni és megvarrni a lefelé bővülő szoknyát és kiszámítani, kiszabni és megvarrni a részekből szabott szoknyát. Ezen túlmenően a különböző típusú fodrok kiszabásával és elkészítésével is megismerkedhet.

6. Különleges szoknyák modellezése, díszítése
Az előző leckékből már megtanulta a lefelé bővülő és részekből szabott szoknyát varrásának lépéseit. Folytatjuk az ismerkedést más, bonyolultabb fazonokkal. Ebben a leckében megismerheti a rakott és átlapolt szoknyák és a rakások elkészítésének módját és sajátosságait. Az ilyen szoknya mindig aktuális, mivel a rakások sosem mennek ki a divatból, a divattervezők minden szezonra ajánlják őket. A rakás (hajtás) funkcionális elem, amellyel bővebbé lehet tenni az egyenes, szűk szoknyákat.

7. Női nadrág alapszerkesztése, szabása
A szoknya után áttérünk egy bonyolultabb munkára – a nadrág megvarrására. A nadrágnál a fő figyelmet az alakra illesztésre kell fordítani. Taglaljuk, hogy milyen méretekre van szükség a nadrág elkészítéséhez, milyen varrásráhagyásokat és bőségráhagyásokat a legjobb alkalmazni. Szó lesz arról is, miből áll a nadrág alkotóelemeinek elsődleges nedves hőkezelése (vasalása) és milyen illeszkedési hibák alakulhatnak ki.

8. Női nadrág varrása, különböző nadrágok modellezése
Ezt a leckét három elem megismertetésének, vagyis a zsebek, a kantárok és az övek szenteljük. Bemutatjuk, hogyan kell helyesen megvarrni bármilyen zsebet a technológiabonyolultságától függetlenül, hogyan kell helyesen elkészíteni a kantárokat és öveket, valamint hogyan lehet a klasszikus nadrág alapján megvarrni bármilyen más, az Ön stílusának és imázsának megfelelő nadrágot. Kitérünk arra is, hogyan lehet a stílustól függően díszíteni a nadrágokat.

9. Férfinadrág alapszerkesztése, varrása, divattanácsok férfiaknak

10. Kezeslábas készítése gyerekeknek, kötött, hurkolt anyagok varrása

11. Blúz alapszabásminta szerkesztése, szabása, varrása

12. Záródások fajtái. Gallérok kidolgozása, kapucni

13. Ruhaujjak alapszerkesztése, ujjal ellátott blúz varrása. Kimonó modellezése, elkészítése

14. Külön szabott vállak, ferde szabás technológiája. Díszítések

15. Ruha alapszerkesztése, varrása, igazítások

16. Redőkkel, ráncolással ellátott ruhadarabok modellezése. A batik technika

17. Fűzős ruhadarabok alapszerkesztése, fűző varrása

18. Fűzőhöz szoknya készítése, alkalmi ruhák díszítése

19. Kosztümkabát alapszabásminta szerkesztése, varrása, igazítás. Gőzöléses vasalás

20. Kosztümkabát gallérok kidolgozása, technológiája, kosztümkabát záródása

21. Kosztümkabát ujjak szerkesztése, kétvarrásos ujj kidolgozása, válltömés alkalmazása

22. Kosztümkabát bélelése, bedolgozása a kosztümkabátba

23. Bélelt téli dzseki alapszabásminta szerkesztése, varrásának technológiája

24. Munka ballon anyaggal, műbőrrel, műszőrmével, szőrmével, farmerdzsekik. Az ügyféllel való kommunikáció

Szabás-varrás tanfolyam tartalma:

 • 12 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 24 leckét tartalmaz
 • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

 • akik szeretik a szép és egyedi ruhákat,
 • akik kreatívak és jó a kézügyességük,
 • akik szeretnének a saját ízlésviláguknak megfelelő ruhát hordani.

Szabás-varrás tanfolyam végére:

 • nagy öröme és sikerélménye lesz a saját maga által elkészített ruhákkal,
 • saját ízlésének megfelelő és teljesen egyedi ruhákat varrhat,
 • pénzt spórolhat meg az otthoni ruhakészítéssel,
 • szakmai partnerünknél gyakorlati tanfolyamokon vehet részt, így bővítheti ismereteit.

 

További hasznos információk a tanfolyamról:

 • A képzés szolgáltatás megrendelésével online házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
 • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (24db lecke)
Tananyagcsomag
(24db lecke)
Képzés szolgáltatás
Képzés
szolgáltatás
7 305 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag.