Logisztikai alapismeretek tanfolyam

Logisztikai alapismeretek tanfolyam

Egy-egy vállalkozásnál ezernyi tevékenységet koordinálnak naponta, minden cég kapcsolatban van más cégekkel, része egy ellátási láncnak. Egy ilyen lánc sok folyamatelemből áll, ezek összehangolása komoly logisztikai feladat. Tanfolyamunk lehetőséget teremt az Ön számára, hogy képes legyen a logisztikai folyamatokhoz kapcsolódva a beszerzés, raktározás, szállítás operatív feladatainak ellátására.

9 950 Ft helyett

csak 
8 955 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Logisztikai alapismeretek tanfolyam

A tanfolyam leckéit távoktatás formájában, egyedileg meghatározott ütemben sajátíthatja el, és az összes házi feladat visszaküldése, valamint a záróteszt sikeres teljesítése esetén a tanfolyam végén igazolást állítunk ki. Azonban lehetősége van partnerintézményünknél államilag elismert OKJ-s bizonyítványt is szerezni. Amennyiben él ezzel a lehetőséggel, akkor az alábbiakat kell tennie:
1. lépésben az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsorozatának segítségével egyénileg, de az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított szaktanári segítséggel távoktatás formájában sajátítja el az ismeretanyagot,
2. lépésben jelentkezik és személyesen részt vesz a szakmai partnerintézményünk által szervezett kedvezményes OKJ-s képzésen és gyakorlaton, ami a sikeres szakmai vizsga biztosítéka. Az OKJ-s képzést és a vizsgát is partnerintézményünk szervezi.

Miért?
Mert a nálunk elsajátított szakmai, elméleti és gyakorlati tudás birtokában olyan szakképzett logisztikus válik Önből, aki alkalmas lesz a logisztikai folyamatokhoz kapcsolódva a beszerzés, raktározás, szállítás operatív feladatainak ellátására.

Mit?
Államilag elismert, emelt szintű logisztikai ügyintéző (OKJ 54 345 01) szakképesítést szerezhet,  amennyiben jelentkezik a partnerintézményünk által szervezett OKJ-s képzésre és vizsgára is. Együttműködés alapján a partnerintézmény az Európai Levelező Oktatási Kft. képzésén résztvevők számára kedvezményes részvételi lehetőséget biztosít, amennyiben a képzésben résztvevő a képzés megkezdése előtt legalább 70%-os eredménnyel teljesítette az előzetes tudásszintet felmérő tesztet.
Az ELO cégcsoportot az OKJ-s képzés - ideértve a vizsgatétel lehetőségét is - igénybevételének fennállásáért, igénybevehetőségéért, a partnerintézmény eljárásáért, teljesítéséért, vállalt határidőiért felelősség nem terheli.

Hol?
Szakmai partnerintézményünknél, a Szókratész Külgazdasági Akadémiánál (budapesti helyszínen) történik a szakmai vizsgára való felkészítés. A partnerintézmény által szervezett gyakorlati képzés személyes jelenlétet igényel.

Mennyi ideig?
Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzés idejét a képzésben résztvevő határozza meg azáltal, hogy milyen rendszerességgel kívánja átvenni a tanfolyamhoz tartozó tananyagcsomagokat. Normál ütemezés esetén ez 21 hónap (részletekért lásd Oktatási program, vagy a hatályos ÁSZF). A partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzés időtartama 1000 óra, de ez a partnerintézmény által megíratott előzetes tudászintet felmérő teszt eredményének függvényében változhat (70%-os eredmény esetén 300 óra).

Mikor?
A partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzés hetente, szombati napon kerül megrendezésre.

Mennyiért?
Az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának díja: 21 hónap*8 955 Ft/hónap = 188 055 Ft AKCIÓS ÁRON! Az ár nem tartalmazza az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott oktatási szolgáltatás ellenértékét
, ami 1000 Ft/tananyagcsomag.
A partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzés díja: 330.000 Ft, amennyiben a tanuló a képzés kezdetén a partnerintézménynél legalább 70%-os eredménnyel kitöltötte az előzetes tudásszintet felmérő tesztet.

Az OKJ-s vizsga a képzési díjon felül fizetendő, ennek összege 46.500 Ft. Részletfizetési lehetőség van az alábbiak szerint: négy részletben.

Hogyan?
A partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzés az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsorozatának elsajátítása, az Európai Levelező Oktatás Kft. által biztosított elméleti képzés elvégzése, a képzés lezárását tanúsító igazolás megszerzése, és a partnerintézménynél kitöltött előzetes tudásszintet felmérő teszt után kezdhető el.

A partnerintézmény által szervezett  OKJ-s képzésen való részvétel feltételei:

 • érettségi bizonyítvány,
 • az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának elsajátítása és befizetése,
 • az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított valamennyi házi feladat megoldása és visszaküldése,
 • a záróteszt sikeres (legalább 51%-os) teljesítése, a képzés lezárását tanúsító igazolás megszerzése,
 • előzetes tudásszintet felmérő teszt kitöltése a partnerintézménynél,
 • a képzési díj első részletének befizetése,
 • a felnőttképzési szerződés aláírása.

A partnerintézmény által szervezett OKJ-s vizsgán való részvétel feltételei:

 • az OKJ-s képzésen való részvétel,
 • a teljes képzési díj és a vizsgadíj befizetése,
 • a modulzáró vizsgák sikeres teljesítése (legalább 51%-os eredmény),
 • a vizsgára történő jelentkezési lap kitöltése és aláírása.

FONTOS!
Az ELO cégcsoporttól független jogszabály-módosítások miatt a tanfolyam tananyagát és árát tekintve a változtatás jogát fenntartjuk. Szakmai partnerünk a változtatás jogát fenntartja a képzési- és vizsgadíj, az OKJ-s képzés feltételeinek, valamint indításának tekintetében. A jelentkezők adatait folyamatosan adjuk át a partnerintézmény részére, ahol a csoportok kialakítása megtörténik. A képzést csak és kizárólag a megfelelő létszám (minimum 15 fő) esetén tudják elindítani. A vizsga is csak megfelelő létszám (minimum 10 fő) esetén szervezhető. Az OKJ-s képzés kezdésének időpontjáról, a részvételi díj befizetéséről, a vizsga időpontjáról, és minden egyéb vizsgával, pótvizsgával, valamint OKJ-s képzéssel kapcsolatos kérdésről a partnerintézménytől kap levélben értesítést.
Jelentkezését legkésőbb az utolsó tananyagcsomag kézhezvételétől számított 1 éven belül kell elküldenie! Amennyiben eddig az időpontig nem küldi el az OKJ-s képzésre vonatkozó jelentkezését, a későbbiekben erre már nem lesz lehetősége.
Az OKJ-s képzésre az OKJ-s jelentkezési kupon kitöltésével, és az ELO cégcsoport címére (ELO Könyvkiadó Kft., Budapest, 0909) történő elküldésével jelentkezhet. A sikeres vizsgához feltétlenül szükséges az idegen nyelvű (angol/német) szaknyelvi füzet tananyagának elsajátítása, amely az OKJ-s jelentkezési kupon kitöltésével és visszaküldésével rendelhető meg, ára: 3.400 Ft.

Az OKJ-s képzésre és vizsgára az ügyféloldalon keresztül is tud jelentkezni.

ÉS MÉG...?
Kérdése van? Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzéssel kapcsolatban hívja ügyfélszolgálatunkat a 06- 1/206-1775-ös telefonszámon, vagy írjon az elo@elo.hu e-mail címre, a partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzéssel és vizsgával kapcsolatban írjon a nagy.eniko@elo.hu e-mail címre.

A szakképesítéshez tartozó modulok, a modulzáró vizsgák típusai:
11507-12 Az áruforgalom lebonyolítása (írásbeli)
11508-12 Az áruforgalom tervezése, irányítása, elemzése (írásbeli)
10032-12 Marketing (írásbeli)
10034-12 A logisztikai ügyintéző feladatai (írásbeli, szóbeli)
10035-12 Szállítás, fuvarozás, szállítmányozás (írásbeli)
10036-12 Termelési és nagykereskedelmi raktározás (írásbeli)
11498-12 Foglalkoztatás I. (írásbeli)
11499-12 Foglalkoztatás II. (írásbeli)
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság (írásbeli)

A komplex szakmai vizsga előfeltétele a modulzáró vizsgák sikeres teljesítése.

A komplex szakmai vizsga típusai:
- gyakorlati 
- szóbeli 
- írásbeli 

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Logisztikai alapismeretek tanfolyam

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg gyorsított tempóban nem rendelhető a tanfolyam.

Késleltetett

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg csak normál tempóban rendelhető a tanfolyam.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. lecke: A logisztika értelmezése, a logisztikai szemlélet
Megismerkedünk a logisztika fogalmával, az értékképzésben betöltött szerepével.  Tanulhat a logisztikai koncepció kialakulásáról, a logisztika elterjedését elősegítő trendekről és tendenciákról. Elemezzük, hogy mennyiben jelent újfajta gondolkodásmódot a logisztika. Megvizsgáljuk, hogy van-e kapcsolat a logisztika és a versenyképesség között.

2. lecke: A logisztikai rendszerek tagozódása
Foglalkozunk a logisztika alapelveivel és a logisztikai rendszerekkel. Elemezzük a logisztikai gondolkodásmód legfontosabb jellemzőit. Értelmezzük a logisztikai kiszolgálási színvonalat és a teljes költség koncepciót. Megvizsgáljuk a vállalati logisztikai rendszerek felépítését. Meghatározzuk a vállalati anyagáramlási, információáramlási és készletezési folyamatokat.

3. lecke: Az ellátási lánc és a kereslet által vezérelt értékesítési csatorna
Bemutatjuk, hogyan reagálnak a vállalkozások a gazdasági környezet változásaira. Meghatározzuk, hogy mit jelent az ellátási lánc. Kitérünk arra, hogyan alakultak ki az ellátási láncok, és mekkora kihívás egy ilyen láncot irányítani. Áttekintjük azt is, hogy hogyan, milyen irányban fejlődnek az ellátási láncok.

4. lecke: Marketingalapok, a marketing és a logisztika kapcsolata
Értelmezzük a piacot, meghatározzuk a fontosabb piaci fogalmakat. Definiáljuk a marketinget. Ismertetjük a marketing fejlődésének szakaszait. Részletesen bemutatjuk a marketingmix elemeit. Foglalkozunk azzal, hogy milyen marketingcsatornák vannak, és milyen kapcsolat van a marketing és a logisztika között.

5. lecke: Elosztási, áruszállítási rendszerek, kombinált fuvarozás
Áttekintjük, hogy melyek a kereslet meghatározásának legfontosabb módszerei, és hogyan történik a rendelések feladása és teljesítése. Bemutatjuk, hogyan működik az értékesítési csatorna. Kitérünk a disztribúciós rendszerek típusaira. Megismerheti az egyes áruszállítási rendszerek előnyeit és hátrányait. Információt szerezhet a kombinált fuvarozás lehetőségeiről.

6. lecke: Magyarország közlekedésföldrajza, a Magyarországon áthaladó európai közlekedési folyosók
Megtanulhatja Magyarország legfontosabb természetföldrajzi jellemzőit. Áttekintjük Magyarország hierarchikus terület-beosztási rendszerét és azt, hogy mi jellemzi a magyarországi közlekedési infrastruktúrát. Foglalkozunk a Magyarországon áthaladó európai közlekedési folyosókkal. Bemutatjuk, milyen európai és magyar tervek alapján fejlesztik a közlekedési hálózatot.

7. lecke: Fuvarozás, szállítmányozás, Incoterms szokványok
Meghatározzuk, hogy mi a különbség a szállítás, a fuvarozás és a szállítmányozás között. Megtanulhatja, hogy mit segítenek elő az Incoterms szokványok. Kitérünk arra is, hogy mi jellemzi az egyes fuvarozási módokat, és mit jelent az egységrakomány-képzés. Bemutatjuk a szállítmányozói gyűjtőforgalom lényegét.

8. lecke: Logisztikai szolgáltatások, logisztikai szolgáltató központok
Definiáljuk a logisztikai szolgáltató fogalmát. Rendszerezzük a logisztikai tevékenység kihelyezésének fokozatait.  Meghatározzuk, hogy milyen szolgáltatásokat nyújtanak a logisztikai szolgáltatók, és hogyan fejlődtek ki a logisztikai szolgáltató központok. Áttekintjük a logisztikai szolgáltató központokban zajló tevékenységeket.

9. lecke: Raktározási rendszerek, raktártechnológia
Bemutatjuk, hogy mi a szerepe a raktározásnak az ellátási láncban és melyek az alapvető raktározási funkciók. Áttekintjük, hogyan működnek a darabáru-raktározási rendszerek. Megismerheti a leggyakoribb tárolási módokat, raktártechnológiai modulokat, a tárolás technikai eszközrendszerét, és az irányításhoz szükséges információkat és folyamatokat.

10. lecke: Készletgazdálkodás, készletezési rendszerek és modellek
Ismertetjük, hogy a készletezés hogyan kapcsolódik a vállalat finanszírozási, termelési és marketing céljaihoz. Megismertetjük a készletgazdálkodáshoz kapcsolódó legfontosabb fogalmakkal, a készletgazdálkodás módszereivel. Bemutatjuk a készletek szerepét, a készletértékelési módszereket, a készletezési rendszereket.

11. lecke: A létesítmények tervezése, elhelyezése, berendezése
Megvizsgáljuk, hogy a tervezésnél milyen szempontokat kell figyelembe venni, és milyen módszerek használhatók. Arra a kérdésre is választ adunk, hogy egy létesítmény helyének kiválasztásakor melyek a legfontosabb módszerek és eljárások. Megismertetjük a létesítmények berendezésének, belső kialakításának eszközrendszerével is.

12. lecke: Logisztika a termelésben, gyártástervezés és –irányítás
Foglalkozunk a termékeket és szolgáltatásokat előállító vállalati alrendszer működésével és működtetésével. Kitérünk a vállalkozásoknál kulcsszerepet játszó folyamatszervezési, termeléstervezési és irányítási megközelítésekre, és a mögöttük húzódó vállalati filozófiákra. Bemutatjuk a termelési folyamatok típusait és a szolgáltatások sajátosságait.

13. lecke: Anyagszükséglet-tervezés, gyártási erőforrás-tervezés
Megtanulhatja, hogy egy vállalatnál hogyan lehet meghatározni a késztermékbe beépülő anyagok, alkatrészek iránti szükségletet. Gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be az egyes lépéseket. Foglalkozunk az anyagszükséglet-tervezést meghaladó mélységű és terjedelmű gyártásierőforrás-tervezéssel és a disztribúció-tervezéssel is.

14. lecke: Az anyagáramlás irányítása, anyagmozgató rendszerek
Tanulhat az anyagmozgatással kapcsolatos alapvető fogalmakról. Elsajátíthatja azt is, hogy milyen típusú anyagmozgató gép milyen feladat ellátására alkalmas. Megismerheti az anyagmozgatási rendszer optimalizálásához szükséges információkat, és az anyagmozgató rendszerek tervezéséhez szükséges szempontokat.

15. lecke: A beszerzés feladatai, beszállítói hálózat kialakítása
Bemutatjuk a beszerzés alapvető feladatait, a logisztikai rendszerben betöltött szerepét, és a vállalati eredményekhez való hozzájárulását. Áttekintjük a beszerzés szervezeten belüli feladatait, végigkövetjük a beszerzési folyamatot és megismerjük a beszerzési tevékenység elvégzése során alkalmazott módszereket.

16. lecke: Inverz (visszutas) logisztika
Bemutatjuk a környezetvédelem fontosságát és azt, hogy milyen jogi szabályozások segítik elő a környezet védelmét. Különbséget teszünk a hulladék és a szemét között. Áttekintjük a hulladékok csoportosítását. Kitérünk arra is, hogy hogyan zajlik a hulladékhasznosítás és milyen logisztikai feladatok kapcsolódnak hozzá.

17. lecke: A logisztikai szervezet helye a vállalati szervezetben
Megismertetjük a különböző szervezeti formákkal. Általánosságban megvizsgáljuk a lehetséges megoldások előnyeit és hátrányait, majd értelmezzük a logisztika szervezetben elfoglalt helyét. Bemutatjuk, hogyan alakíthatók ki a szervezeti struktúrák és milyen alapvető szervezeti formák, továbbfejlesztési lehetőségek vannak.

18. lecke: A logisztikai tevékenység kihelyezése
Meghatározzuk a kihelyezés, kiszervezés fogalmát. Foglalkozunk a logisztikai tevékenységek kihelyezésével, és a logisztikai szolgáltató vállalkozások legfontosabb jellemzőivel. Kitérünk arra is, hogy mire kell figyelni a szolgáltatók kiválasztásánál. Áttekintjük az ajánlott szolgáltatásokat és a kiválasztás legfontosabb szempontjait.

19. lecke: A csomagolás szerepe a logisztikában
Ismertetjük a logisztikai rendszerben alkalmazott csomagolás feladatait. Foglalkozunk azzal, hogy milyen megjelenési formái vannak a csomagolásnak. Bemutatjuk a csomagolóanyagokat és csomagolási módszereket. Áttekintjük a csomagolástervezés folyamatát. Kitérünk arra is, hogy milyen igénybevételek érik a csomagolást.

20. lecke: Egységrakomány-képzés
Bemutatjuk az egységrakomány-képzés célját, előnyeit, hátrányait. Megvizsgáljuk, hogy milyen módon lehet a terméket úgy összecsomagolni, hogy azok kezelése, szállítása a logisztikai láncban könnyű és gazdaságos legyen. Megtanulhatja, milyen eszközök és módszerek állnak rendelkezésre az egységrakományok kialakításához, hogyan és miért kell, illetve érdemes az egységrakományokat összeállítani.

21. lecke: Áruismeret, árukezelési ismeret
Bemutatjuk az egyes árucsoportok legfőbb jellemzőit, kezelésük legfontosabb szabályait és azt, hogy milyen igénybevételek érik az árukat és ez ellen hogyan kell védekezni. Foglalkozunk az áruazonosító módszerekkel. Meghatározzuk, hogy mit jelent a rádiófrekvenciás azonosítás és milyen vonalkódos áruazonosító rendszerek vannak.

22. lecke: Teljesítménymérés, a logisztikai kiszolgálási színvonal
Bemutatjuk, miért fontos a teljesítménymérés, és milyen egy jó teljesítmény-értékelési rendszer. Meghatározzuk a legfontosabb mutatószámokat. Kitérünk a hagyományos és a stratégiai teljesítmény-mérési rendszer ismertetésére. Felvázoljuk, hogyan mérhető a logisztikai teljesítmény,
és a logisztikai kiszolgálási színvonal.

23. lecke: Minőségmenedzsment a logisztikában
Áttekintjük a minőség- és vevőközpontúság fontosságát, a minőségnek a versenyképesség növelésében betöltött szerepét. Bemutatjuk a minőségfelfogás és a minőségrendszerek fejlődését, értelmezzük a minőséget a logisztikai folyamatokban. Kitérünk a minőségköltség legfontosabb összetevőire és arra, hogyan épül fel egy korszerű minőségirányítási rendszer.

24. lecke: A folyamatfejlesztés eszközei és technikái
Megtanulhatja a folyamatok tökéletesítésének fontosságát, és az ehhez kapcsolódó lépéseket, technikákat. Felvázoljuk, hogy miért fontos a szisztematikusság a folyamatfejlesztésben, és milyen lépései vannak a szisztematikus fejlesztésnek. Bemutatjuk, milyen eszközök használhatók a folyamatfejlesztésben. Meghatározzuk a statisztikai folyamatszabályozás lényegét.

25. lecke: Az informatika szerepe a logisztikában
Rámutatunk az adat és az információ közötti különbségre. Értelmezzük az információs rendszer feladatát. Bemutatjuk, hogy mi jellemzi a logisztikai információs rendszert, és mit jelent az elektronikus adatcsere. Áttekintjük azt is, hogy milyen árukövető rendszerek vannak, és mi jellemzi az integrált vállalatirányítási rendszereket.

26. lecke: Az elektronikus kereskedelem és a logisztika
Rendszerezzük a kereskedelemben bekövetkezett változásokat. Rámutatunk arra, hogy milyen előfeltételei voltak az elektronikus kereskedelem kialakításának, és jelenleg milyen formái vannak az elektronikus kereskedelemnek. Felvázoljuk a vállalatok közötti, valamint a vállalatok és fogyasztók közötti elektronikus kereskedelem működését.

27. lecke: Logisztikai kontrolling, költséggazdálkodás
Meghatározzuk, mit jelent a kontrolling. Foglalkozunk a kontrolling alapvető feladataival, a logisztikai kontrollinggal és a logisztikai kontroller feladataival. Bemutatjuk, hogyan csoportosíthatók a logisztikai költségek, és hogyan csökkenthetők a logisztikai költségek. Kitérünk arra is, hogyan kell bevezetni és működtetni egy logisztikai kontrolling rendszert.

28. lecke: Statisztikai alapismeretek
Meghatározzuk a legfontosabb statisztikai alapfogalmakat. Áttekintjük, hogy milyen mérési skálák vannak, és hogyan rendezhetők és jeleníthetők meg a statisztikai adatok. Kitérünk a leggyakrabban használt statisztikai mutatószámok ismertetésére és arra, hogyan kell dönteni a sokaságról minta alapján, mintavételi táblázatok segítségével.

29. lecke: Általános gazdasági ismeretek
Elemezzük a vállalatok alapvető célját. Feltárjuk, hogy milyen költségek merülnek fel a vállalatoknál, és mi szükséges ahhoz, hogy eredményes legyen a vállalati működés. Megvizsgáljuk a piacra való be- és kilépés korlátait. Megnézzük, milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes vállalkozási formáknak. Bemutatjuk az értékpapírok fajtáit, és az értéktőzsde működését.

30. lecke: Üzleti, logisztikai ügyviteli ismeretek
Bemutatjuk a legfontosabb ügyviteli feladatokat, ismertetjük a levelezéssel kapcsolatos általános követelményeket. Kitérünk arra is, hogy milyen technikai eszközök segítik a hatékony ügyvitelt. Ismertetjük az iratok kezelésének szabályait, és az egyes dokumentumok, iratok készítésének formai és tartalmi követelményeit.

31. lecke: Általános jogi ismeretek, fogyasztóvédelmi kérdések
Meghatározzuk az állam funkcióit. Ismertetjük, hogy mit jelent a hatalommegosztás elve. Bemutatjuk, hogy milyen jogok és szervezetek kapcsolódnak az alkotmányhoz. Áttekintjük, hogy melyek a legfontosabb munkajogi kérdések. Kitérünk arra is, hogy milyen jogok illetik meg a fogyasztókat.

32. lecke: Kommunikáció, tárgyalástechnika
Meghatározzuk, hogyan zajlik egy kommunikációs folyamat. Áttekintjük, milyen jellemzői és típusai vannak a kommunikációnak. Értelmezzük a nem verbális kommunikáció fogalmát. Kitérünk a marketingkommunikáció eszközeinek bemutatására. Felvázoljuk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy hatásosan tárgyaljunk.

33. lecke: Kiegészítő ismeretek a beszerzéshez I.
Áttekintjük, hogyan fejlődött a beszerzési tevékenység. Foglalkozunk a beszerzés gazdasági hatásaival. Meghatározzuk, melyek a legfontosabb beszerzési célkitűzések. Bemutatjuk, hogyan kell megtervezni a beszerzési logisztikai folyamatot. Kitérünk arra, milyen jelentősége van a beszerzési információs rendszernek.

34. lecke: Kiegészítő ismeretek a beszerzéshez II.
Meghatározzuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a beszerzési stratégia kialakításánál. Definiáljuk a beszerzési portfólió fogalmát. Ismertetjük az elektronikus beszerzés működését. Áttekintjük az online aukció előnyeit. Bemutatjuk, hogy milyen szabályok szerint folyik a közbeszerzés.

35. lecke: Kiegészítő ismeretek az áruterítéshez I.
Áttekintjük, milyen tényezők határozzák meg az áruszállítási szükségletet. Bemutatjuk a Magyarországon áthaladó fontosabb tranzitútvonalakat és határátkelőhelyeket. Felvázoljuk, hogyan épül fel az országos közúthálózat számozási rendszere. Kitérünk a legfontosabb fuvarozásszervezési, útvonaltervezési szempontokra.

36. lecke: Kiegészítő ismeretek az áruterítéshez II.
Bemutatjuk, hogy az árunak a vevőhöz történő eljuttatásáig milyen tevékenységeket kell elvégezni. Foglalkozunk az árufuvarozás jogi vetületeivel, a megrendelés feladásával. Ismertetjük, hogy a megrendelésben milyen információkat kell megadni, és milyen rovatokat kell kitölteni a fuvarlevélen.
Áttekintjük, hogyan játszódik le az árufuvarozási folyamat.

37. lecke: A veszélyes anyagok, áruk kategóriái, tulajdonságai, jelölése
Ismertetjük azt, hogy milyen tipikus tulajdonságokkal rendelkezhetnek a veszélyes áruk és milyen sajátosságok szerint történik az anyagok veszélyesség szerinti osztályozása. Foglalkozunk azzal, hogy milyen színűek és rajzolatúak a veszélyes anyagokat jelző szimbólumok, mire szolgálnak az R és S számok, illetve R és S mondatok. Kitérünk a címke szerepének fontosságára is.

38. lecke: A veszélyes áruk kezelésének nemzetközi szabályozása
Bemutatjuk, milyen nemzetközi és Európai Uniós szabályok vonatkoznak a veszélyes anyagok jelölésére, kezelésére, szállítására. Foglalkozunk azzal, hogy milyen veszélyességi jellemzők vannak, és mi a veszélyt jelölő számok jelentése. Kitérünk a veszélyt jelölő táblák használatára, és a veszélyes áru szállítására vonatkozó okmányok ismertetésére.

39. lecke: A veszélyes áruk tárolása, raktározása
Meghatározzuk, mit szabályoz a Seveso II. irányelv, illetve a katasztrófa-megelőzéshez és elhárításhoz kapcsolódó európai irányelv. Foglalkozunk a biztonsági jelentés és a védelmi tervek készítésének fontosságával. Bemutatjuk, milyen veszélyes áru raktárosztályok vannak, és milyen lépésekkel és ellenőrzésekkel biztosítható a veszélyesáru-raktárak előírás szerinti működtetése.

40. lecke: A veszélyes áruk biztonságos szállításának módjai, a szállítmányt kísérő okmányok
Ismertetjük a veszélyes áruk közúti fuvarozását szabályozó nemzetközi egyezmény (ADR) felépítését. Bemutatjuk, hogy a csomagolásban, rakodásban, fuvarozásban közreműködő fő résztvevőknek milyen kötelezettségei vannak. Foglalkozunk azzal, hogy melyek a legfontosabb közbiztonsági előírások, és mit kell tartalmaznia a veszélyes árut kísérő fuvarokmánynak.

41. lecke: Az ADR alkalmazása a veszélyes áruk közúti szállításánál, az ADR áruosztályaira vonatkozó előírások
Áttekintjük, hogy mikor kell alkalmazni az ADR előírásait, és milyen esetekben kaphatunk mentességet az ADR előírásai alól. Részletesen felsoroljuk az ADR áruosztályait (például robbanóanyagok, gyúlékony anyagok, gázok, mérgező anyagok, fertőző anyagok) és azt, hogy az áruosztályokon belül milyen csoportok képezhetők.

42. lecke: A veszélyes áruk vasúti, vízi és légi szállítására vonatkozó előírások
Bemutatjuk, hogyan épül fel a veszélyes áruk nemzetközi vasúti fuvarozásáról szóló szabályzat (RID), és milyen előírásokon alapul a veszélyes áruk belvízi és tengeri szállítása. Foglalkozunk azokkal a technikai előírásokkal, amelyeket a veszélyes áruk légi szállításánál kell alkalmazni. Kitérünk arra,  hogyan csoportosíthatók a veszélyes áruk csomagolására szolgáló csomagolóanyagok, és hogyan kell jelölni a veszélyes áru csomagolásokat.

Logisztikai alapismeretek tanfolyam tartalma:

 • 21 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 42 leckét tartalmaz
 • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

 • akik egy-egy vállalkozásnál felmerülő tevékenységeket szeretnének koordinálni,
 • akik a beszerzés, a raktározás, az értékesítés, szállítás folyamatában szeretnének rész venni,
 • anyagbeszerző, áruterítő, veszélyesáru-ügyintézőként kívánnak dolgozni.

A Logisztikai alapismeretek tanfolyam végére:

 • képessé válik a beszerzés, értékesítés, szállítás-szállítmányozás operatív feladatainak ellátására,
 • elsajátítja a logisztikai szemléletmódot,
 • meg tudja szervezni a raktározási és anyagmozgatási feladatokat, illetve a ki- és beszállítást,
 • alkalmazni tudja az árukezelési, a külkereskedelmi és vámalapismereteket.

 

További hasznos információk a tanfolyamról:

 • A képzés szolgáltatás megrendelésével házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
 • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (42db lecke)
Tananyagcsomag
(42db lecke)
8 955 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.