Lakberendezési alapismeretek tanfolyam

Lakberendezési alapismeretek tanfolyam

A lakberendezés tanfolyamon Ön olyan tippeket kap, amellyel bátran vállalkozhat saját, vagy mások otthonának berendezésére. Gyakorlati feladatokkal segítjük hozzá az ismeretek elsajátításához legyen szó belső terek kialakításáról, vagy műszaki rajzolásról.

11 200 Ft helyett

csak 
7 220 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát és az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Lakberendezési alapismeretek tanfolyam

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Lakberendezési alapismeretek tanfolyam

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Gyorsított tempó esetén havonta két tananyagcsomagot szállítunk. Ebben az esetben Ön egyszerre négy leckét kap, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik.  Ha ezt a tanulási tempót választja, a tananyagsorozat időtartama a felére csökken.

Késleltetett

Késleltetett tempó esetén kéthavonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Ebben az esetben Ön egy alkalommal két leckét kap, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi. Ha ezt a tanulási tempót választja, a tananyagsorozat időtartama megduplázódik.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. lecke: A lakberendező munkája, bevezető ismeretek
Tanulhat arról, hogy mi a lakberendező feladata és a terezési folyamatnak milyen lépései vannak. Ismertetjük a különböző házformákat, települési formákat. Ezen kívül kitérünk a lakás infrastruktúra igényére, az elektromos áram ellátására. Áttekintjük az építési szabályzat tartalmát.

2. lecke: Az alaprajz. Funkciók, funkciócsoportok. Az ókor építészete, tárgykultúrája
Megismertetjük az alaprajz szervezésével és a lakás beosztásának kialakításával. Felhívjuk a figyelmet az igényfelmérés fontosságára. Az első tananyagcsomaghoz tartozó szaktörténeti áttekintés keretében felvázoljuk az ókor építészetét és tárgykultúráját (festészet, épületek, bútorok, lakóházak).

3. lecke: A ház elemeinek anyaga, szerkezete. Építési technológiák, építési szabályzat
Tanulhat a ház elemeinek anyagáról, szerkezetéről, építési technológiákról. Ismertetjük a lakóház, a lakás anyagait és szerkezeti elemeit. Kitérünk többek között az alapozás, falszerkezetek, válaszfalak, vakolat, szigetelés, tetőszerkezetek, födémszerkezetek bemutatására.

4. lecke: Az építészeti műszaki rajzolás. A korai középkor építészete és bútorai (román kor)
Megismertetjük az építészeti műszaki rajzolás alapjaival. Segítséget nyújtunk az alapszerkesztések gyakorlására. Kitérünk a vetületi ábrázolás, alaprajz, metszet, méretarányok kérdésére. Segítünk a szoba bebútorozási tervének elkészítésében. A 3-4. leckéhez tartozó szaktörténeti ismertetőben tanulhat a korai középkor építészetéről, bútorairól.

5. lecke: A lakás infrastruktúrája. Antropometria, ergonómia
Bemutatjuk, hogy milyen igények merültek fel az otthonteremtés kapcsán a múltban és a jelenben. Antropometriai alapismereteket sajátíthat el. Taglaljuk a megfelelő ergonómiai szempontokat. Felhívjuk a figyelmet az ülőbútorok komfortjára. Áttekintjük a különböző mozgásformák helyigényét.

6. lecke: A bútorok fajtái, bútorcsoportok. A gótika építészete, bútorművészete
Ebben a leckében a bútorokkal ismertetjük meg. Kitérünk a bútorok csoportosítására, a fontosabb elemeinek elnevezésére, a bútorok funkcionális méreteire, az anyagokra, amiből készülnek, a szerkezetükre, méreteikre. A harmadik tananyagcsomagban bemutatjuk még a gótika építészetét, bútorművészetét is.

7. lecke: A lakás közlekedő terei, tárolási helyei. A lakás gépészeti és elektromos berendezései
Foglalkozunk a lakás közlekedő tereinek kialakításával. Felhívjuk a figyelmet a tárolási hely kialakításának fontosságára. Meghatározzuk az előszoba berendezéseit. Ismertetjük a lakás gépészeti és elektromos berendezéseit (vizes berendezések, csaptelepek, világítás, hűtőgépek stb.).

8. lecke: A belső terek tagolása. A reneszánsz építészete és bútorművészete Európában
Felvázoljuk a belső terek tagolását. Ismertetjük a különböző térformákat. Kitérünk a padló és a mennyezet, mint térhatároló ismertetésére. Kitérünk a térhatások, térérzékelés témakörére. Bemutatjuk az optikai korrekció lehetőségeit. A 7-8. lecke szaktörténetében tanulhat a reneszánsz építészetről, bútorművészetről.

9. lecke: A nappali. Térhatároló elemek, térelválasztások
Áttekintjük a nappali kialakulásának történetét, és a nappali funkcióit. Kitérünk a nappali belső közlekedésére. Ismertetjük a lakás térhatároló elemeinek kialakítását. Tanulhat a padló, a falak, valamint a mennyezet kialakításának lehetőségeiről.

10. lecke: Nyílászáró szerkezetek, lépcsők, beépített bútorok. A reneszánsz építészete és bútorművészete Magyarországon
Ebben a leckében a nyílászáró szerkezetek legfontosabb tudnivalóit mutatjuk be. Kitérünk az ajtók, ablakok kialakításának lehetőségeire, méreteire, nyitásmódjukra. Felvázoljuk a belső lépcső fajtáit, méretezését. Tanulhat a beépített bútorokról is. Ismertetjük a hazai reneszánsz építészetét.

11. lecke: A konyha. A belső tér ábrázolása, látványképek
Ismertetjük a konyha kialakulásának történetét, a konyha funkcióit, az élelmiszerek tárolásának lehetőségeit. Tanulhat a konyha megtervezésének szempontjairól. Ismertetjük a konyha megvilágításának lehetőségeit. Felvázoljuk a konyhabútorok elrendezésének alternatíváit.

12. lecke: Szerkesztési módok. A barokk építészet, bútorművészet térberendezési elvei
Bemutatjuk a belső tér perspektíváit. Foglalkozunk a perspektivikus ábrázolással. Bemutatjuk az egyiránypontos szerkesztés fázisait. Áttekintjük a kétiránypontos perspektíva szerkesztési menetét. Tanulhat az árnyékszerkesztés lépéseiről. Szót ejtünk a barokk építészetéről, térberendezési elveiről.

13. lecke: A gyerekszoba. A színek világa
Tanulhat a biztonságos gyerekszoba kialakításának szempontjairól. Kitérünk a bútorok kiválasztására, a világításra, díszítésre, burkolásra, a mozgástér kialakításának fontosságára. Ismereteket szerezhet a színtan alapjairól. Áttekintjük a színkontrasztok fajtáit és a színek harmóniájának fontosságát.

14. lecke: A színek gyakorlati alkalmazása. A rokokó stílusjegyei, jellemző bútorai és térberendezési elvei
Ebben a leckében gyakorlati tanácsokat adunk és összehasonlító ábrákkal illusztrálva magyarázzuk, hogy melyik színnek milyen a térhatása. Áttekintjük, hogy mi a színek csoportjának kategorizáló, atmoszférateremtő szerepe. Felvázoljuk a rokokó jellemző bútorait, térberendezési elveit.

15. lecke: A hálószoba. A színek alkalmazása a lakberendezésben
Tanulhat a hálószoba kialakulásának történetéről, lakásban betöltött szerepéről. Ismertetjük a hálószoba méreteit, berendezéseit, a tárolás, világítás, árnyékolás lehetőségeit. Bemutatjuk a színek alkalmazásának lehetőségeit a lakberendezésben. Ismertetjük a színkártya használatát.

16. lecke: Komponálás: arányok, kontrasztok, mintázat. A klasszicizmus építészete, bútorai és térberendezése, hazai példák
Meghatározzuk az optikai egyensúly szabályait. Tanulhat a belső térbeli kontraszthatásokról. Ismertetjük az arány, arányosság, szimmetria és aszimmetria kérdéskörét. Bemutatjuk a mintázat optikai hatásait. Tanulhat a klasszicizmus építészetéről, bútorairól, térberendezéséről.

17. lecke: A fürdőszoba. A lakás világítása, fénytan
Áttekintjük a fürdőszoba kialakulásának történetét. Meghatározzuk a fürdőszoba helyét a lakásban. Elsajátíthatja a fürdőszoba tervezés tudnivalóit, a biztonságos fürdőszoba ismérveit, a méretezés, helyszükséglet szempontjait. Kitérünk az ergonómiai szempontokra és berendezési tárgyakra is.

18. lecke: A helyiségek világítási megoldásai. Az empire és a biedermeier stílusjegyei, bútorai és enteriőrművészete
Tanulhat a természetes, mesterséges fény előnyeiről, hátrányairól. Bemutatjuk a megvilágítási módokat, és a különböző világítótesteket. Elsajátíthatja a lakás különböző rendeltetésű helységeinek világítási megoldásait. Foglalkozunk az empire, biedermeier stílusjegyeivel.

19. lecke: Anyagismeret: alapanyagok, félkész termékek, késztermékek
Ebben a leckében a lakberendezésben leggyakrabban előforduló anyagokról tanulhat. Ismertetjük a lapszerkezetű bútorok anyagait, a különböző kőfajtákat. Bemutatjuk a lakástextíliák változatait. Áttekintjük a műanyaggyártás tudnivalóit és a műanyagok fajtáit. Kitérünk a tapéta bemutatására is.

20. lecke: Az anyagok elhelyezési technológiája, felületkezelések. A historizmus, eklektika, romantika hazai stílusjegyei
Áttekintjük a fémmegmunkálási eljárásokat és a lakberendezésben használatos üveggyártmányokat. Kitérünk a tapéták elhelyezésére, a kerámiacsempe burkolási technikájára. Elsajátíthatja a szobafestés technológiáját. A historizmus, eklektika, romantika stílusjegyeit is bemutatjuk.

21. lecke: Fiatal házaspár lakása. Lehetséges komfortigények
Ebben a leckében a kislakásokkal foglalkozunk. Részletesen ismertetjük a különböző négyzetméterű lakások kialakításának lehetőségeit; a manzart tetőtér, a tetőtéri garzonlakás, a hétvégi ház és azok bővítésének szempontjait.

22. lecke: A tervezés menete, gyakorlata: vázlatterv, ajánlati terv, kiviteli terv. A XIX. századvég ipari forradalmának hatása a tárgykultúrára
Rendszerezzük a különböző tervfajtákat. Megvizsgáljuk a lakóterület és a közlekedő terület arányát, a beépített és a mobil bútorok arányát. Vázlattervekre hozunk példát családi ház, háromszobás lakás esetében. Tanulhat az ipari forradalom tárgykultúrára gyakorolt hatásáról is.

23. lecke: Kisgyermekes család lakása, lehetséges komfortigények
Ebben a leckében a nagyobb alapterületű, többek között kétszintes, galériás lakásokat mutatunk be. Példákon keresztül ismertetjük, hogyan változnak a lakások beosztásai, a bútorozásuk, ha több lakó van. Tanulhat arról is, hogy mennyi vendéget és hogyan lehet fogadni a lakásban.

24. lecke: A tervezés menete, gyakorlata: konszignáció készítése. A szecesszió, a századforduló művészeti törekvései
Áttekintést adunk a lakberendező munkájának egyik fontos részéről, a betervezett berendezési tárgyak kigyűjtéséről. Hangulati montázsokra is hozunk példát. Elsajátíthatja azt is, hogy hogyan készítsen konszignációs alaprajzot.

25. lecke: Egyéb rendeltetésű helyiségek berendezési ismeretei
Megismerheti az otthoni munkahely, a szauna, a kondiszoba, a barkácsműhely, a télikert berendezési igényeit. Kitérünk a szauna kabinok kialakításának lehetőségeire. Ismertetjük a télikertek fajtáit. Bemutatjuk, milyen szempontokat kell mérlegelni a kondiszoba kialakításánál. 

26. lecke: Az árnyékolás módjai, árnyékoló szerkezetek, a függönyözés. Az art deco stílusjegyei, főbb jellemzői
Áttekintjük az árnyékolás módjait, az árnyékoló szerkezeteket. Elsajátíthatja, hogy melyik árnyékolási technikát hol használjuk. Ismertetjük a zsalu, spaletta, redőnyök, reluxák, függönyök elhelyezésének lehetőségeit. Tanulhat az art deco stílusjegyeiről, főbb jellemzőiről a tárgy- és enteriőrművészetben.

27. lecke: Az enteriőr stílusa, a dekoráció szerepe
Meghatározzuk a stílus fogalmát és azt, hogy milyen tényezők befolyásolják egy stílus elterjedését. Bemutatunk különféle stílusmintákat (pl. minimal art, high-tech, posztmodern, vidéki ház). Tanácsokat adunk arra nézve, hogy mi alapján érdemes egy-egy stílust kiválasztani.

28. lecke: A karakterek megjelenítő elemei, modernség, divattrendek. A modernizmus megjelenése, építészeti és bútor stílusjegyei
Tanulhat a burkolatok stiláris szerepéről, a szőnyegek elhelyezésének lehetőségeiről. Tanácsokat adunk a falburkolás kiválasztásához. Kitérünk a bútorkárpit kiválasztásának szempontjaira. Megismertetjük a modernizmus megjelenésével, sajátos építészeti- és bútor stílusjegyeivel.

29. lecke: Az otthoni munkahely: méretezése, berendezési elvek
Meghatározzuk az otthoni munkahely berendezésének szempontjait. Ismertetjük az építészeti adottságokat, a munkaasztal, munkaszék, polcok, szekrények, tárolók, tárgyalóasztal, tárgyalószék elhelyezésének szempontjait. Kitérünk a bútorok telepítési szabályaira is.

30. lecke: A korszerű irodai munkahely bútorzata, környezeti komfortja. A Bauhaus és kora a két világháború között
Ismertetjük az irodai munkahelyek telepítési fajtáit, működési rendszereit. Áttekintjük az irodák modernizálásának szükségességét. Felvázoljuk az ergonómia szempontjait az irodák kialakításában. Tanulhat a Bauhaus iskoláról, művészeti elveiről és a tárgykultúrájáról.

31. lecke: A lakástextilek fajtái, elhelyezési módjuk, stílusvariációk
Ebben a leckében megismertetjük a lakástextilek két meghatározó elemével, a szőnyegekkel és a függönyökkel. Bemutatjuk ezek fajtáit, elhelyezési módjukat és azt, hogy hogyan készülnek. Kitérünk a keleti szőnyeg történetére, készítésének technikájára, típusaira.

32. lecke: A tetőtér berendezési sajátosságai. Korunk bútorai, tárgykultúrája. Stílusok, trendek, tendenciák
Az utolsó leckében a tetőtér hasznosításának lehetőségeit taglaljuk. Gyakorlati tanácsokat adunk a tetőtéri berendezéshez. Bemutatjuk a tetőtéri tárolás alternatíváit és a téralakítás sajátosságait. Megismerkedhet korunk bútoraival, tárgykultúrájával, a design fogalmával.

Lakberendezési alapismeretek tanfolyam tartalma:

  • 16 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 32 leckét tartalmaz
  • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

  • akik szeretnék igényesen berendezni saját vagy mások otthonát,
  • akik szeretnének megismerkedni a színek és formák gazdag világával,
  • akik szeretnének elsajátítani egy igazán kreatív szakmát.

A Lakberendezési alapismeretek tanfolyam végére:

  • megtudhatja, hogyan kell szaktervezőként kialakítani és bebútorozni a tereket,
  • elsajátíthatja a burkolatok, színek, anyagok ismeretét,
  • saját maga is profi módon tudja berendezni lakását.

 

További hasznos információk a tanfolyamról:

  • A képzés szolgáltatás megrendelésével online házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
  • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (32db lecke)
Tananyagcsomag
(32db lecke)
Képzés szolgáltatás
Képzés
szolgáltatás
7 220 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.