Lakberendezési alapismeretek tanfolyam

Lakberendezési alapismeretek tanfolyam

A lakberendezés tanfolyamon Ön olyan tippeket kap, amellyel bátran vállalkozhat saját, vagy mások otthonának berendezésére. Gyakorlati feladatokkal segítjük hozzá az ismeretek elsajátításához legyen szó belső terek kialakításáról, vagy műszaki rajzolásról.

9 950 Ft helyett

csak 
8 955 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Lakberendezési alapismeretek tanfolyam

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Lakberendezési alapismeretek tanfolyam

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg gyorsított tempóban nem rendelhető a tanfolyam.

Késleltetett

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg csak normál tempóban rendelhető a tanfolyam.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. lecke: A lakberendező munkája, bevezető ismeretek
Tanulhat arról, hogy mi a lakberendező feladata és a terezési folyamatnak milyen lépései vannak. Ismertetjük a különböző házformákat, települési formákat. Ezen kívül kitérünk a lakás infrastruktúra igényére, az elektromos áram ellátására. Áttekintjük az építési szabályzat tartalmát.

2. lecke: Az alaprajz. Funkciók, funkciócsoportok. Az ókor építészete, tárgykultúrája
Megismertetjük az alaprajz szervezésével és a lakás beosztásának kialakításával. Felhívjuk a figyelmet az igényfelmérés fontosságára. Az első tananyagcsomaghoz tartozó szaktörténeti áttekintés keretében felvázoljuk az ókor építészetét és tárgykultúráját (festészet, épületek, bútorok, lakóházak).

3. lecke: A ház elemeinek anyaga, szerkezete. Építési technológiák, építési szabályzat
Tanulhat a ház elemeinek anyagáról, szerkezetéről, építési technológiákról. Ismertetjük a lakóház, a lakás anyagait és szerkezeti elemeit. Kitérünk többek között az alapozás, falszerkezetek, válaszfalak, vakolat, szigetelés, tetőszerkezetek, födémszerkezetek bemutatására.

4. lecke: Az építészeti műszaki rajzolás. A korai középkor építészete és bútorai (román kor)
Megismertetjük az építészeti műszaki rajzolás alapjaival. Segítséget nyújtunk az alapszerkesztések gyakorlására. Kitérünk a vetületi ábrázolás, alaprajz, metszet, méretarányok kérdésére. Segítünk a szoba bebútorozási tervének elkészítésében. A 3-4. leckéhez tartozó szaktörténeti ismertetőben tanulhat a korai középkor építészetéről, bútorairól.

5. lecke: A lakás infrastruktúrája. Antropometria, ergonómia
Bemutatjuk, hogy milyen igények merültek fel az otthonteremtés kapcsán a múltban és a jelenben. Antropometriai alapismereteket sajátíthat el. Taglaljuk a megfelelő ergonómiai szempontokat. Felhívjuk a figyelmet az ülőbútorok komfortjára. Áttekintjük a különböző mozgásformák helyigényét.

6. lecke: A bútorok fajtái, bútorcsoportok. A gótika építészete, bútorművészete
Ebben a leckében a bútorokkal ismertetjük meg. Kitérünk a bútorok csoportosítására, a fontosabb elemeinek elnevezésére, a bútorok funkcionális méreteire, az anyagokra, amiből készülnek, a szerkezetükre, méreteikre. A harmadik tananyagcsomagban bemutatjuk még a gótika építészetét, bútorművészetét is.

7. lecke: A lakás közlekedő terei, tárolási helyei. A lakás gépészeti és elektromos berendezései
Foglalkozunk a lakás közlekedő tereinek kialakításával. Felhívjuk a figyelmet a tárolási hely kialakításának fontosságára. Meghatározzuk az előszoba berendezéseit. Ismertetjük a lakás gépészeti és elektromos berendezéseit (vizes berendezések, csaptelepek, világítás, hűtőgépek stb.).

8. lecke: A belső terek tagolása. A reneszánsz építészete és bútorművészete Európában
Felvázoljuk a belső terek tagolását. Ismertetjük a különböző térformákat. Kitérünk a padló és a mennyezet, mint térhatároló ismertetésére. Kitérünk a térhatások, térérzékelés témakörére. Bemutatjuk az optikai korrekció lehetőségeit. A 7-8. lecke szaktörténetében tanulhat a reneszánsz építészetről, bútorművészetről.

9. lecke: A nappali. Térhatároló elemek, térelválasztások
Áttekintjük a nappali kialakulásának történetét, és a nappali funkcióit. Kitérünk a nappali belső közlekedésére. Ismertetjük a lakás térhatároló elemeinek kialakítását. Tanulhat a padló, a falak, valamint a mennyezet kialakításának lehetőségeiről.

10. lecke: Nyílászáró szerkezetek, lépcsők, beépített bútorok. A reneszánsz építészete és bútorművészete Magyarországon
Ebben a leckében a nyílászáró szerkezetek legfontosabb tudnivalóit mutatjuk be. Kitérünk az ajtók, ablakok kialakításának lehetőségeire, méreteire, nyitásmódjukra. Felvázoljuk a belső lépcső fajtáit, méretezését. Tanulhat a beépített bútorokról is. Ismertetjük a hazai reneszánsz építészetét.

11. lecke: A konyha. A belső tér ábrázolása, látványképek
Ismertetjük a konyha kialakulásának történetét, a konyha funkcióit, az élelmiszerek tárolásának lehetőségeit. Tanulhat a konyha megtervezésének szempontjairól. Ismertetjük a konyha megvilágításának lehetőségeit. Felvázoljuk a konyhabútorok elrendezésének alternatíváit.

12. lecke: Szerkesztési módok. A barokk építészet, bútorművészet térberendezési elvei
Bemutatjuk a belső tér perspektíváit. Foglalkozunk a perspektivikus ábrázolással. Bemutatjuk az egyiránypontos szerkesztés fázisait. Áttekintjük a kétiránypontos perspektíva szerkesztési menetét. Tanulhat az árnyékszerkesztés lépéseiről. Szót ejtünk a barokk építészetéről, térberendezési elveiről.

13. lecke: A gyerekszoba. A színek világa
Tanulhat a biztonságos gyerekszoba kialakításának szempontjairól. Kitérünk a bútorok kiválasztására, a világításra, díszítésre, burkolásra, a mozgástér kialakításának fontosságára. Ismereteket szerezhet a színtan alapjairól. Áttekintjük a színkontrasztok fajtáit és a színek harmóniájának fontosságát.

14. lecke: A színek gyakorlati alkalmazása. A rokokó stílusjegyei, jellemző bútorai és térberendezési elvei
Ebben a leckében gyakorlati tanácsokat adunk és összehasonlító ábrákkal illusztrálva magyarázzuk, hogy melyik színnek milyen a térhatása. Áttekintjük, hogy mi a színek csoportjának kategorizáló, atmoszférateremtő szerepe. Felvázoljuk a rokokó jellemző bútorait, térberendezési elveit.

15. lecke: A hálószoba. A színek alkalmazása a lakberendezésben
Tanulhat a hálószoba kialakulásának történetéről, lakásban betöltött szerepéről. Ismertetjük a hálószoba méreteit, berendezéseit, a tárolás, világítás, árnyékolás lehetőségeit. Bemutatjuk a színek alkalmazásának lehetőségeit a lakberendezésben. Ismertetjük a színkártya használatát.

16. lecke: Komponálás: arányok, kontrasztok, mintázat. A klasszicizmus építészete, bútorai és térberendezése, hazai példák
Meghatározzuk az optikai egyensúly szabályait. Tanulhat a belső térbeli kontraszthatásokról. Ismertetjük az arány, arányosság, szimmetria és aszimmetria kérdéskörét. Bemutatjuk a mintázat optikai hatásait. Tanulhat a klasszicizmus építészetéről, bútorairól, térberendezéséről.

17. lecke: A fürdőszoba. A lakás világítása, fénytan
Áttekintjük a fürdőszoba kialakulásának történetét. Meghatározzuk a fürdőszoba helyét a lakásban. Elsajátíthatja a fürdőszoba tervezés tudnivalóit, a biztonságos fürdőszoba ismérveit, a méretezés, helyszükséglet szempontjait. Kitérünk az ergonómiai szempontokra és berendezési tárgyakra is.

18. lecke: A helyiségek világítási megoldásai. Az empire és a biedermeier stílusjegyei, bútorai és enteriőrművészete
Tanulhat a természetes, mesterséges fény előnyeiről, hátrányairól. Bemutatjuk a megvilágítási módokat, és a különböző világítótesteket. Elsajátíthatja a lakás különböző rendeltetésű helységeinek világítási megoldásait. Foglalkozunk az empire, biedermeier stílusjegyeivel.

19. lecke: Anyagismeret: alapanyagok, félkész termékek, késztermékek
Ebben a leckében a lakberendezésben leggyakrabban előforduló anyagokról tanulhat. Ismertetjük a lapszerkezetű bútorok anyagait, a különböző kőfajtákat. Bemutatjuk a lakástextíliák változatait. Áttekintjük a műanyaggyártás tudnivalóit és a műanyagok fajtáit. Kitérünk a tapéta bemutatására is.

20. lecke: Az anyagok elhelyezési technológiája, felületkezelések. A historizmus, eklektika, romantika hazai stílusjegyei
Áttekintjük a fémmegmunkálási eljárásokat és a lakberendezésben használatos üveggyártmányokat. Kitérünk a tapéták elhelyezésére, a kerámiacsempe burkolási technikájára. Elsajátíthatja a szobafestés technológiáját. A historizmus, eklektika, romantika stílusjegyeit is bemutatjuk.

21. lecke: Fiatal házaspár lakása. Lehetséges komfortigények
Ebben a leckében a kislakásokkal foglalkozunk. Részletesen ismertetjük a különböző négyzetméterű lakások kialakításának lehetőségeit; a manzart tetőtér, a tetőtéri garzonlakás, a hétvégi ház és azok bővítésének szempontjait.

22. lecke: A tervezés menete, gyakorlata: vázlatterv, ajánlati terv, kiviteli terv. A XIX. századvég ipari forradalmának hatása a tárgykultúrára
Rendszerezzük a különböző tervfajtákat. Megvizsgáljuk a lakóterület és a közlekedő terület arányát, a beépített és a mobil bútorok arányát. Vázlattervekre hozunk példát családi ház, háromszobás lakás esetében. Tanulhat az ipari forradalom tárgykultúrára gyakorolt hatásáról is.

23. lecke: Kisgyermekes család lakása, lehetséges komfortigények
Ebben a leckében a nagyobb alapterületű, többek között kétszintes, galériás lakásokat mutatunk be. Példákon keresztül ismertetjük, hogyan változnak a lakások beosztásai, a bútorozásuk, ha több lakó van. Tanulhat arról is, hogy mennyi vendéget és hogyan lehet fogadni a lakásban.

24. lecke: A tervezés menete, gyakorlata: konszignáció készítése. A szecesszió, a századforduló művészeti törekvései
Áttekintést adunk a lakberendező munkájának egyik fontos részéről, a betervezett berendezési tárgyak kigyűjtéséről. Hangulati montázsokra is hozunk példát. Elsajátíthatja azt is, hogy hogyan készítsen konszignációs alaprajzot.

25. lecke: Egyéb rendeltetésű helyiségek berendezési ismeretei
Megismerheti az otthoni munkahely, a szauna, a kondiszoba, a barkácsműhely, a télikert berendezési igényeit. Kitérünk a szauna kabinok kialakításának lehetőségeire. Ismertetjük a télikertek fajtáit. Bemutatjuk, milyen szempontokat kell mérlegelni a kondiszoba kialakításánál. 

26. lecke: Az árnyékolás módjai, árnyékoló szerkezetek, a függönyözés. Az art deco stílusjegyei, főbb jellemzői
Áttekintjük az árnyékolás módjait, az árnyékoló szerkezeteket. Elsajátíthatja, hogy melyik árnyékolási technikát hol használjuk. Ismertetjük a zsalu, spaletta, redőnyök, reluxák, függönyök elhelyezésének lehetőségeit. Tanulhat az art deco stílusjegyeiről, főbb jellemzőiről a tárgy- és enteriőrművészetben.

27. lecke: Az enteriőr stílusa, a dekoráció szerepe
Meghatározzuk a stílus fogalmát és azt, hogy milyen tényezők befolyásolják egy stílus elterjedését. Bemutatunk különféle stílusmintákat (pl. minimal art, high-tech, posztmodern, vidéki ház). Tanácsokat adunk arra nézve, hogy mi alapján érdemes egy-egy stílust kiválasztani.

28. lecke: A karakterek megjelenítő elemei, modernség, divattrendek. A modernizmus megjelenése, építészeti és bútor stílusjegyei
Tanulhat a burkolatok stiláris szerepéről, a szőnyegek elhelyezésének lehetőségeiről. Tanácsokat adunk a falburkolás kiválasztásához. Kitérünk a bútorkárpit kiválasztásának szempontjaira. Megismertetjük a modernizmus megjelenésével, sajátos építészeti- és bútor stílusjegyeivel.

29. lecke: Az otthoni munkahely: méretezése, berendezési elvek
Meghatározzuk az otthoni munkahely berendezésének szempontjait. Ismertetjük az építészeti adottságokat, a munkaasztal, munkaszék, polcok, szekrények, tárolók, tárgyalóasztal, tárgyalószék elhelyezésének szempontjait. Kitérünk a bútorok telepítési szabályaira is.

30. lecke: A korszerű irodai munkahely bútorzata, környezeti komfortja. A Bauhaus és kora a két világháború között
Ismertetjük az irodai munkahelyek telepítési fajtáit, működési rendszereit. Áttekintjük az irodák modernizálásának szükségességét. Felvázoljuk az ergonómia szempontjait az irodák kialakításában. Tanulhat a Bauhaus iskoláról, művészeti elveiről és a tárgykultúrájáról.

31. lecke: A lakástextilek fajtái, elhelyezési módjuk, stílusvariációk
Ebben a leckében megismertetjük a lakástextilek két meghatározó elemével, a szőnyegekkel és a függönyökkel. Bemutatjuk ezek fajtáit, elhelyezési módjukat és azt, hogy hogyan készülnek. Kitérünk a keleti szőnyeg történetére, készítésének technikájára, típusaira.

32. lecke: A tetőtér berendezési sajátosságai. Korunk bútorai, tárgykultúrája. Stílusok, trendek, tendenciák
Az utolsó leckében a tetőtér hasznosításának lehetőségeit taglaljuk. Gyakorlati tanácsokat adunk a tetőtéri berendezéshez. Bemutatjuk a tetőtéri tárolás alternatíváit és a téralakítás sajátosságait. Megismerkedhet korunk bútoraival, tárgykultúrájával, a design fogalmával.

Lakberendezési alapismeretek tanfolyam tartalma:

  • 16 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 32 leckét tartalmaz
  • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

  • akik szeretnék igényesen berendezni saját vagy mások otthonát,
  • akik szeretnének megismerkedni a színek és formák gazdag világával,
  • akik szeretnének elsajátítani egy igazán kreatív szakmát.

A Lakberendezési alapismeretek tanfolyam végére:

  • megtudhatja, hogyan kell szaktervezőként kialakítani és bebútorozni a tereket,
  • elsajátíthatja a burkolatok, színek, anyagok ismeretét,
  • saját maga is profi módon tudja berendezni lakását.

 

További hasznos információk a tanfolyamról:

  • A képzés szolgáltatás megrendelésével házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
  • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (32db lecke)
Tananyagcsomag
(32db lecke)
8 955 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.