Kertépítés tanfolyam

Kertépítés tanfolyam

A kertépítés tanfolyam segítségével némi kerttörténeti áttekintésen keresztül megtanulhatja, és kiválaszthatja, milyen stílusban alakítsa ki a háza, üdülője körüli környezetét. Kertje gondozásán túl tudatosan eldöntheti, megtervezheti, hogy kertje milyen beosztású legyen, mire szeretné használni, milyen fákat, cserjéket, dísznövényeket vagy zöldségféléket szeretne látni benne.

9 700 Ft helyett

csak 
8 730 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Kertépítés tanfolyam

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Kertépítés tanfolyam

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg gyorsított tempóban nem rendelhető a tanfolyam.

Késleltetett

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg csak normál tempóban rendelhető a tanfolyam.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. lecke: Területfelmérés
Taglaljuk a díszkertek fajtáit. Ismereteket szerezhet a mértani kertről és a tájképi kertről. Rendszerezzük a két kerttípus közötti különbségeket. Bemutatjuk a kert mérésének legegyszerűbb módját és elsajátíthatja a helyszínrajz készítését. 

2. lecke: Tervezés
Áttekintjük az üdülőkertek és a családi ház kertjének alapvető jellemzőit, a kert részeit és a részek szerepét. Elkészítjük egy kert előtervét. Ötleteket adunk a saját tervének kidolgozásához. Megismerkedhet a kerttervezés jelrendszerével.

3. lecke: Tereprendezés
Felsoroljuk a tereprendezés főbb munkáit. Bemutatjuk a fontosabb tereprendezési feladatokat. Taglaljuk, hogy adott tereprendezési feladatokhoz milyen eszközök szükségesek. Ismertetjük a haszonkertek fajtáit és azok tulajdonságait.

4. lecke: Kitűzések
Ismertetjük a kitűzések módjait. Áttekintjük a derékszögkitűzés, valamint a talppontkeresés menetét és hasznosítását. Gyakorlatot szerezhet a kitűzési feladatok megvalósításáról. Csoportosítjuk a természetes köveket, azonosítjuk a vulkanikus és üledékes kőzeteket.

5. lecke: Vízbiztosítás lehetőségei és szükségszerűsége
Tájékozódhat a vízbiztosítás lehetőségeiről. Ismertetjük az öntözés fajtáit és alkalmazásuk módjait. Felvázoljuk az öntözés természetes feltételeit. Áttekintjük, hogy miből áll az öntözőrendszer. Tanulhat az öntözővíz fontos tulajdonságairól.

6. lecke: Egynyári virágágyak tervezése, kivitelezése, ápolási munkái
Felsoroljuk az egynyári virágágyak formáit. Segítséget nyújtunk annak kiválasztásához, hogy milyen lehetőségek alkalmazhatók a közvetlen környezetében az egynyári növények kiültetésére. Részletesen taglaljuk az egynyári dísznövények jellegzetességeit.

7. lecke: Vízelvezetés módjai és kialakítása a kertben
A lecke elsajátításával meg tudja határozni, hogy milyen vízelvezetési módot válasszon a kertjében. A tanultakat hozzá tudja illeszteni a betonkészítésről tanult eljárásokhoz. Felvázoljuk a beton alkotóelemeit és a készítéséhez használt eszközöket. Megismerheti a betonkeverés módjait.

8. lecke: Kétnyári virágágyak tervezése és kivitelezése, valamint ápolási munkái
Tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogy hová, mikor, milyen kétnyári növényt ültessen. Tanulhat a kétnyári virágágyak kivitelezéséről. Részletesen bemutatjuk a kétnyári dísznövények tulajdonságait és a kiültetésnél alkalmazható hagymás növények körét.

9. lecke: A rézsű fogalma, haszna, esztétikai értéke. A kialakítás szabálya, módjai és lehetőségei
Áttekintjük a rézsű kialakításának módjait. Foglalkozunk a kertben alkalmazható beton-származékokkal. A lecke elsajátításával el fogja tudni készíteni a rézsűt a kertjében. Megismerheti azokat az őskori történéseket, amelyek a kert kialakulásához vezettek.

10. lecke: Pázsit létesítése fűmagvetéssel. A pázsit fenntartása és a fenntartás eszközei
Ismertetjük a pázsit létesítésének mikéntjét. Taglaljuk a fűmagkeverékek fajtáit. Elsajátíthatja a fűmagvetés lépéseit. Csoportosítjuk a fűnyírógépek fajtáit a vágószerkezet technikai megoldása alapján. Meghatározzuk a fűnyírás gyakoriságát. 

11. lecke: Lépcső építése, a méretezés szabálya. Használati érték és esztétikai szempontok. A lépcsőépítésnél használt anyagok és eszközök
Elsajátíthatja a lépcső építésének módjait. Tanulhat a lépcső méretezésének szabályairól. Segítünk kiválasztani a kertje hangulatához leginkább illeszkedő lépcsőt. Megismerheti azokat az ókori kerteket, amelyek a kert történetében jelentős szerepet töltöttek be.

12. lecke: Pázsit létesítése gyeptéglázással, gyepszőnyeg terítéssel. Pázsit fenntartása és a fenntartás eszközei
Áttekintjük a pázsitlétesítés módjait. Bemutatjuk azokat a lehetőségeket, amelyek egy adott kertben a leginkább alkalmasak. Szó lesz a pázsitfenntartási munkák köréről. Felsoroljuk a vasanyagokat és azok leginkább használt csoportjait.

13. lecke: Kerti utak, tipegő építése. A méretezés szabályai. A használati érték és esztétikai szempontok. Az építésnél használt anyagok és eszközök
A leckében kitérünk a kerti utak különböző fajtáira és a műszaki szempontok figyelembevételére. Tanulhat az útépítés lényegéről. Bemutatjuk a kőburkolatú út készítésének menetét. Szót ejtünk a tipegők elkészítésének módjáról. Ismereteket szerezhet az egyiptomi kert történetéről. 

14. lecke: Évelő virágágyak tervezése, kialakítása. A növénykiválasztás szempontjai. A virágfelület ápolási munkái és eszközei
Áttekintjük az évelő növényekkel kapcsolatos tudnivalókat. Felsoroljuk az évelők főbb virágzási idejét. Bemutatjuk, miként ültessen évelő növényeket a kertjébe. Kitérünk az évelő növények ápolásának lépéseire. Részletesen bemutatjuk az évelő növényeket.

15. lecke: Gépkocsibeálló készítése. A térburkolat kialakításának szükségszerűsége, mérete, használati értéke. A felhasznált anyagok helyes kiválasztása és esztétikai szempontok
Foglalkozunk a gépkocsibeálló kialakításának módjaival. A lecke elsajátításával el tudja dönteni, hogy milyen gépkocsibeálló illik leginkább a kertjébe. Felsoroljuk az utak építéséhez szükséges eszközöket. Megismerheti a görög és a római kertek történetét.

16. lecke: Sziklakertépítés lehetőségei. Tervezés, növények kiválasztása és ismerete
Megtervezzük a sziklakert elkészítésének módját. Kitérünk arra, hogy milyen köveket kell használnia az építés során. Bemutatjuk a sziklakerti évelő dísznövényeket. Ismertetjük a festési módokat a fa és a vas kezelésére és színezésére.

17. lecke: Medence tervezése, méretezése. Az építés lépésről lépésre. A felhasznált anyagok és eszközök ismertetése
Felvázoljuk a kert és a ház közötti összhang megteremtésének fontosságát. Kijelöljük a díszmedence legmegfelelőbb helyét a kertben. Ismereteket szerezhet a szökőkutak üzemeltetéséről. Áttekintjük a kínai és a japánkert történetét, jellegzetességeit.

18. lecke: Madáritató, patak, vízesés elhelyezése, tervezése, építése
Szó lesz a madáritató elkészítésének lépéseiről. Segítséget nyújtunk abban, hogy milyen patak vagy vízesés lenne a kertjébe illő díszítő elem. Elsajátíthatja a vízesés építésének menetét. Tanulhat a madárvédelem lehetőségeiről, a madárodúk típusairól.

19. lecke: Támfalak tervezése. A kialakítás módjai, esztétikai szempontok. Építés lépésről lépésre. A támfal díszítésénél használható növények
Rendszerezzük a támfalak fajtáit. Lépésről lépésre bemutatjuk a támfalak építésének menetét. Foglalkozunk a támfalak funkcióival. Kategorizáljuk a támfalak anyagát esztétikai szempontok szerint. Tanulhat a kolostorkertek kialakulását előidéző tényezőkről.

20. lecke: A díszcserjék alkalmazásának lehetőségei a kertben. Az ültetés ideje, módja. Növényápolási munkák
Képet adunk a cserjék alkalmazásának lehetőségeiről a kertben. Megtervezzük a cserjekiültetés menetét. Tanulhat a cserjék ápolási munkáiról. Elsajátíthatja a cserje kiültetés lépéseit, és a szükséges fenntartó munkálatokat a kertjében.

21. lecke: Homokozó és gyermek-játszóhely tervezése, kialakítása. Egészségügyi és balesetvédelmi szempontok figyelembevétele. Építés lépésről lépésre. A felhasznált anyagok és eszközök ismertetése
Felsoroljuk a gyermek-játszóhely kialakításának feltételeit. Elsajátíthatja a homokozó építésének menetét. Tanulhat a gyermek-játszóhely fontosságáról. Rendszerezzük a homokozó építéséhez szükséges anyagokat. Bemutatjuk a reneszász kert jellemző tulajdonságait.

22. lecke: Lombhullató díszfák ültetésének lehetőségei. Az ésszerűség és az esztétikum. Ültetés és további ápolási munkák
Megismerheti a fák legfontosabb ápolási munkáit. Bemutatjuk a faültetés menetét. Szót ejtünk a metszés lényegéről. A lecke elsajátításával ki tudja válogatni azokat a fákat, amelyek egy adott kert nagyságához és hangulatához leginkább illeszkednek.

23. lecke: Pergola és kerti rács elhelyezése a kertben. Méretezése, felhasznált anyagok, növények és eszközök ismertetése. Építés lépésről lépésre
Taglaljuk a pergola és a kerti rács kialakításának feltételeit. Felvázoljuk a pergola építésének mikéntjét és a kerti rács elhelyezésének lényegét. Megismertetjük a pergola és a kerti rács beültetéséhez szükséges növényekkel. Kitérünk a barokk kert jellemzőire.

24. lecke: Fenyők, örökzöldek helye a kertben. Az ültetés ideje, módja, menete. Növényápolási munkák
Ismereteket szerezhet a fenyők, az örökzöldek legfontosabb ápolási munkáiról. Áttekintjük a fenyők és az örökzöldek ültetésének témakörét. Kiválogatjuk azokat a fenyőket és örökzöldeket, amelyek egy adott kert nagyságához és hangulatához leginkább illeszkednek.

25. lecke: Kerti tó tervezése, méretezése, a felhasznált anyagok és eszközök megismerése. Építés lépésről lépésre
Megismerheti a kerti tó kialakításának feltételeit és meghatározzuk a hozzá szükséges anyagokat. A lecke elsajátításával ismereteket szerezhet a kerti tó építéséről, az elhelyezés szempontjairól és a tó beültetéséhez szükséges növény- és állatvilágról. Tanulhat az angolkert tulajdonságairól.

26. lecke: Sövény növények feladata, mérete, helyük a kertben. A növénykiválasztás szempontjai
Ebben a leckében a sövény növények legfontosabb ápolási munkáiról lesz szó. Foglalkozunk a sövény növények telepítésének kérdéskörével. Tanulhat a sövények sokféle szerepének fontosságáról. Részletesen áttekintjük a sövény növények körét és jellegzetességeit.

27. lecke: Kerítések típusai, méretei. Esztétikai és vagyonvédelmi szempontok. Építés lépésről lépésre. A felhasznált anyagok és eszközök megismerése. A kerítés karbantartása.
Kitérünk a kerítés típusainak és méretezésének az ismertetésére. Gyakorlati tudnivalókat sajátíthat el a kerítés építésének menetéről. Bemutatjuk a kerítés elhelyezésének módját, szabályait és az ehhez szükséges anyagokat. Szó lesz a gyűjteményes kert létrejöttének okairól, üzeneteiről.

28. lecke: A télikert funkciója és kialakításának lehetőségei. Az építés technikai feltételei. A télikert karbantartása
Felvázoljuk a télikert funkcióját, kialakításának lehetőségeit, berendezését, karbantartási munkálatait. Ötleteket adunk arra vonatkozóan, hogyan teremtheti meg a különböző cserepes dísznövények sokféle hangulatát a lakásban. Taglaljuk a cserepes dísznövények jellemzőit.

29. lecke: Tetőkert kialakításának feltételei
Képet adunk a tetőkert kialakításának alapvető jellemzőiről. Elkülönítjük a tetőkertben és a teraszkertben alkalmazható növények halmazát. Ismertetjük a zöldtető kialakításának előnyeit. Áttekintjük a botanikus kertek jelentőségét a tanulásban és a természetvédelemben egyaránt.

30. lecke: Kerti pavilonok és tűzterek helye a kertben. Az építés szempontjai. Építés lépésről lépésre
Felvázoljuk a kerti pavilon és a tűztér kialakításának lehetőségeit, technikai feltételeit. Átgondolhatja, hogy az Ön számára milyen célokat szolgál a kerti pavilon. Kitérünk a kerti tűzterek fajtáira, használatára és arra, hol a legalkalmasabb a tűztér létesítése. 

31. lecke: A kerti világítás. Az áramellátás biztosításának feltételei. A világítótestek esztétikus elhelyezése és karbantartása
Tanulhat a kerti világítás lehetőségeiről, céljáról. Tanácsot adunk ahhoz, hogy milyen világítást alakítson ki a kertjében. Foglalkozunk a világítótestek fajtáival. Szót ejtünk a kerti szobrok témaköréről. Segítünk eligazodni a mai kertek gazdag kínálatában.

32. lecke: A kerti bútorok kiválasztásának szempontjai, felhasználásuk lehetőségei, elhelyezésük. A téli tárolás és karbantartás
Átvesszük a kerti bútorok kialakításának lehetőségeit. Segítséget nyújtunk abban, hogy hol a legkedvezőbb a kerti bútorok elhelyezése. Sorra vesszük azokat a színeket, amelyek kerti bútorként illeszkedhetnek a kert hangulatához. A komposztálás témaköréről is szót ejtünk.

Kertépítés tanfolyam tartalma:

 • 16 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 32 leckét tartalmaz
 • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

 • akik szeretnék maguk kialakítani és gondozni kertjüket,
 • akik szeretnének fákat, díszcserjéket, dísznövényeket vagy zöldségféléket telepíteni kertjükbe,
 • akiket érdekel a növények és kertek története.

A kertépítés tanfolyam végére:

 • elsajátíthatja a harmonikus kert kialakításának alapelveit,
 • gyakorlati tanácsokat kap a családi ház melletti kert, a nyaraló telek építéséhez
  és gondozásához,
 • megismeri a kertépítészet történetét.

További hasznos információk a tanfolyamról:

 • A képzés szolgáltatás megrendelésével házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
 • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (32db lecke)
Tananyagcsomag
(32db lecke)
8 730 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.