Kertépítés tanfolyam

Kertépítés tanfolyam

A kertépítés tanfolyam segítségével némi kerttörténeti áttekintésen keresztül megtanulhatja, és kiválaszthatja, milyen stílusban alakítsa ki a háza, üdülője körüli környezetét. Kertje gondozásán túl tudatosan eldöntheti, megtervezheti, hogy kertje milyen beosztású legyen, mire szeretné használni, milyen fákat, cserjéket, dísznövényeket vagy zöldségféléket szeretne látni benne.

10 950 Ft helyett

csak 
7 070 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát és az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Kertépítés tanfolyam

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Kertépítés tanfolyam

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Gyorsított tempó esetén havonta két tananyagcsomagot szállítunk. Ebben az esetben Ön egyszerre négy leckét kap, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik.  Ha ezt a tanulási tempót választja, a tananyagsorozat időtartama a felére csökken.

Késleltetett

Késleltetett tempó esetén kéthavonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Ebben az esetben Ön egy alkalommal két leckét kap, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi. Ha ezt a tanulási tempót választja, a tananyagsorozat időtartama megduplázódik.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. lecke: Területfelmérés
Taglaljuk a díszkertek fajtáit. Ismereteket szerezhet a mértani kertről és a tájképi kertről. Rendszerezzük a két kerttípus közötti különbségeket. Bemutatjuk a kert mérésének legegyszerűbb módját és elsajátíthatja a helyszínrajz készítését. 

2. lecke: Tervezés
Áttekintjük az üdülőkertek és a családi ház kertjének alapvető jellemzőit, a kert részeit és a részek szerepét. Elkészítjük egy kert előtervét. Ötleteket adunk a saját tervének kidolgozásához. Megismerkedhet a kerttervezés jelrendszerével.

3. lecke: Tereprendezés
Felsoroljuk a tereprendezés főbb munkáit. Bemutatjuk a fontosabb tereprendezési feladatokat. Taglaljuk, hogy adott tereprendezési feladatokhoz milyen eszközök szükségesek. Ismertetjük a haszonkertek fajtáit és azok tulajdonságait.

4. lecke: Kitűzések
Ismertetjük a kitűzések módjait. Áttekintjük a derékszögkitűzés, valamint a talppontkeresés menetét és hasznosítását. Gyakorlatot szerezhet a kitűzési feladatok megvalósításáról. Csoportosítjuk a természetes köveket, azonosítjuk a vulkanikus és üledékes kőzeteket.

5. lecke: Vízbiztosítás lehetőségei és szükségszerűsége
Tájékozódhat a vízbiztosítás lehetőségeiről. Ismertetjük az öntözés fajtáit és alkalmazásuk módjait. Felvázoljuk az öntözés természetes feltételeit. Áttekintjük, hogy miből áll az öntözőrendszer. Tanulhat az öntözővíz fontos tulajdonságairól.

6. lecke: Egynyári virágágyak tervezése, kivitelezése, ápolási munkái
Felsoroljuk az egynyári virágágyak formáit. Segítséget nyújtunk annak kiválasztásához, hogy milyen lehetőségek alkalmazhatók a közvetlen környezetében az egynyári növények kiültetésére. Részletesen taglaljuk az egynyári dísznövények jellegzetességeit.

7. lecke: Vízelvezetés módjai és kialakítása a kertben
A lecke elsajátításával meg tudja határozni, hogy milyen vízelvezetési módot válasszon a kertjében. A tanultakat hozzá tudja illeszteni a betonkészítésről tanult eljárásokhoz. Felvázoljuk a beton alkotóelemeit és a készítéséhez használt eszközöket. Megismerheti a betonkeverés módjait.

8. lecke: Kétnyári virágágyak tervezése és kivitelezése, valamint ápolási munkái
Tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogy hová, mikor, milyen kétnyári növényt ültessen. Tanulhat a kétnyári virágágyak kivitelezéséről. Részletesen bemutatjuk a kétnyári dísznövények tulajdonságait és a kiültetésnél alkalmazható hagymás növények körét.

9. lecke: A rézsű fogalma, haszna, esztétikai értéke. A kialakítás szabálya, módjai és lehetőségei
Áttekintjük a rézsű kialakításának módjait. Foglalkozunk a kertben alkalmazható beton-származékokkal. A lecke elsajátításával el fogja tudni készíteni a rézsűt a kertjében. Megismerheti azokat az őskori történéseket, amelyek a kert kialakulásához vezettek.

10. lecke: Pázsit létesítése fűmagvetéssel. A pázsit fenntartása és a fenntartás eszközei
Ismertetjük a pázsit létesítésének mikéntjét. Taglaljuk a fűmagkeverékek fajtáit. Elsajátíthatja a fűmagvetés lépéseit. Csoportosítjuk a fűnyírógépek fajtáit a vágószerkezet technikai megoldása alapján. Meghatározzuk a fűnyírás gyakoriságát. 

11. lecke: Lépcső építése, a méretezés szabálya. Használati érték és esztétikai szempontok. A lépcsőépítésnél használt anyagok és eszközök
Elsajátíthatja a lépcső építésének módjait. Tanulhat a lépcső méretezésének szabályairól. Segítünk kiválasztani a kertje hangulatához leginkább illeszkedő lépcsőt. Megismerheti azokat az ókori kerteket, amelyek a kert történetében jelentős szerepet töltöttek be.

12. lecke: Pázsit létesítése gyeptéglázással, gyepszőnyeg terítéssel. Pázsit fenntartása és a fenntartás eszközei
Áttekintjük a pázsitlétesítés módjait. Bemutatjuk azokat a lehetőségeket, amelyek egy adott kertben a leginkább alkalmasak. Szó lesz a pázsitfenntartási munkák köréről. Felsoroljuk a vasanyagokat és azok leginkább használt csoportjait.

13. lecke: Kerti utak, tipegő építése. A méretezés szabályai. A használati érték és esztétikai szempontok. Az építésnél használt anyagok és eszközök
A leckében kitérünk a kerti utak különböző fajtáira és a műszaki szempontok figyelembevételére. Tanulhat az útépítés lényegéről. Bemutatjuk a kőburkolatú út készítésének menetét. Szót ejtünk a tipegők elkészítésének módjáról. Ismereteket szerezhet az egyiptomi kert történetéről. 

14. lecke: Évelő virágágyak tervezése, kialakítása. A növénykiválasztás szempontjai. A virágfelület ápolási munkái és eszközei
Áttekintjük az évelő növényekkel kapcsolatos tudnivalókat. Felsoroljuk az évelők főbb virágzási idejét. Bemutatjuk, miként ültessen évelő növényeket a kertjébe. Kitérünk az évelő növények ápolásának lépéseire. Részletesen bemutatjuk az évelő növényeket.

15. lecke: Gépkocsibeálló készítése. A térburkolat kialakításának szükségszerűsége, mérete, használati értéke. A felhasznált anyagok helyes kiválasztása és esztétikai szempontok
Foglalkozunk a gépkocsibeálló kialakításának módjaival. A lecke elsajátításával el tudja dönteni, hogy milyen gépkocsibeálló illik leginkább a kertjébe. Felsoroljuk az utak építéséhez szükséges eszközöket. Megismerheti a görög és a római kertek történetét.

16. lecke: Sziklakertépítés lehetőségei. Tervezés, növények kiválasztása és ismerete
Megtervezzük a sziklakert elkészítésének módját. Kitérünk arra, hogy milyen köveket kell használnia az építés során. Bemutatjuk a sziklakerti évelő dísznövényeket. Ismertetjük a festési módokat a fa és a vas kezelésére és színezésére.

17. lecke: Medence tervezése, méretezése. Az építés lépésről lépésre. A felhasznált anyagok és eszközök ismertetése
Felvázoljuk a kert és a ház közötti összhang megteremtésének fontosságát. Kijelöljük a díszmedence legmegfelelőbb helyét a kertben. Ismereteket szerezhet a szökőkutak üzemeltetéséről. Áttekintjük a kínai és a japánkert történetét, jellegzetességeit.

18. lecke: Madáritató, patak, vízesés elhelyezése, tervezése, építése
Szó lesz a madáritató elkészítésének lépéseiről. Segítséget nyújtunk abban, hogy milyen patak vagy vízesés lenne a kertjébe illő díszítő elem. Elsajátíthatja a vízesés építésének menetét. Tanulhat a madárvédelem lehetőségeiről, a madárodúk típusairól.

19. lecke: Támfalak tervezése. A kialakítás módjai, esztétikai szempontok. Építés lépésről lépésre. A támfal díszítésénél használható növények
Rendszerezzük a támfalak fajtáit. Lépésről lépésre bemutatjuk a támfalak építésének menetét. Foglalkozunk a támfalak funkcióival. Kategorizáljuk a támfalak anyagát esztétikai szempontok szerint. Tanulhat a kolostorkertek kialakulását előidéző tényezőkről.

20. lecke: A díszcserjék alkalmazásának lehetőségei a kertben. Az ültetés ideje, módja. Növényápolási munkák
Képet adunk a cserjék alkalmazásának lehetőségeiről a kertben. Megtervezzük a cserjekiültetés menetét. Tanulhat a cserjék ápolási munkáiról. Elsajátíthatja a cserje kiültetés lépéseit, és a szükséges fenntartó munkálatokat a kertjében.

21. lecke: Homokozó és gyermek-játszóhely tervezése, kialakítása. Egészségügyi és balesetvédelmi szempontok figyelembevétele. Építés lépésről lépésre. A felhasznált anyagok és eszközök ismertetése
Felsoroljuk a gyermek-játszóhely kialakításának feltételeit. Elsajátíthatja a homokozó építésének menetét. Tanulhat a gyermek-játszóhely fontosságáról. Rendszerezzük a homokozó építéséhez szükséges anyagokat. Bemutatjuk a reneszász kert jellemző tulajdonságait.

22. lecke: Lombhullató díszfák ültetésének lehetőségei. Az ésszerűség és az esztétikum. Ültetés és további ápolási munkák
Megismerheti a fák legfontosabb ápolási munkáit. Bemutatjuk a faültetés menetét. Szót ejtünk a metszés lényegéről. A lecke elsajátításával ki tudja válogatni azokat a fákat, amelyek egy adott kert nagyságához és hangulatához leginkább illeszkednek.

23. lecke: Pergola és kerti rács elhelyezése a kertben. Méretezése, felhasznált anyagok, növények és eszközök ismertetése. Építés lépésről lépésre
Taglaljuk a pergola és a kerti rács kialakításának feltételeit. Felvázoljuk a pergola építésének mikéntjét és a kerti rács elhelyezésének lényegét. Megismertetjük a pergola és a kerti rács beültetéséhez szükséges növényekkel. Kitérünk a barokk kert jellemzőire.

24. lecke: Fenyők, örökzöldek helye a kertben. Az ültetés ideje, módja, menete. Növényápolási munkák
Ismereteket szerezhet a fenyők, az örökzöldek legfontosabb ápolási munkáiról. Áttekintjük a fenyők és az örökzöldek ültetésének témakörét. Kiválogatjuk azokat a fenyőket és örökzöldeket, amelyek egy adott kert nagyságához és hangulatához leginkább illeszkednek.

25. lecke: Kerti tó tervezése, méretezése, a felhasznált anyagok és eszközök megismerése. Építés lépésről lépésre
Megismerheti a kerti tó kialakításának feltételeit és meghatározzuk a hozzá szükséges anyagokat. A lecke elsajátításával ismereteket szerezhet a kerti tó építéséről, az elhelyezés szempontjairól és a tó beültetéséhez szükséges növény- és állatvilágról. Tanulhat az angolkert tulajdonságairól.

26. lecke: Sövény növények feladata, mérete, helyük a kertben. A növénykiválasztás szempontjai
Ebben a leckében a sövény növények legfontosabb ápolási munkáiról lesz szó. Foglalkozunk a sövény növények telepítésének kérdéskörével. Tanulhat a sövények sokféle szerepének fontosságáról. Részletesen áttekintjük a sövény növények körét és jellegzetességeit.

27. lecke: Kerítések típusai, méretei. Esztétikai és vagyonvédelmi szempontok. Építés lépésről lépésre. A felhasznált anyagok és eszközök megismerése. A kerítés karbantartása.
Kitérünk a kerítés típusainak és méretezésének az ismertetésére. Gyakorlati tudnivalókat sajátíthat el a kerítés építésének menetéről. Bemutatjuk a kerítés elhelyezésének módját, szabályait és az ehhez szükséges anyagokat. Szó lesz a gyűjteményes kert létrejöttének okairól, üzeneteiről.

28. lecke: A télikert funkciója és kialakításának lehetőségei. Az építés technikai feltételei. A télikert karbantartása
Felvázoljuk a télikert funkcióját, kialakításának lehetőségeit, berendezését, karbantartási munkálatait. Ötleteket adunk arra vonatkozóan, hogyan teremtheti meg a különböző cserepes dísznövények sokféle hangulatát a lakásban. Taglaljuk a cserepes dísznövények jellemzőit.

29. lecke: Tetőkert kialakításának feltételei
Képet adunk a tetőkert kialakításának alapvető jellemzőiről. Elkülönítjük a tetőkertben és a teraszkertben alkalmazható növények halmazát. Ismertetjük a zöldtető kialakításának előnyeit. Áttekintjük a botanikus kertek jelentőségét a tanulásban és a természetvédelemben egyaránt.

30. lecke: Kerti pavilonok és tűzterek helye a kertben. Az építés szempontjai. Építés lépésről lépésre
Felvázoljuk a kerti pavilon és a tűztér kialakításának lehetőségeit, technikai feltételeit. Átgondolhatja, hogy az Ön számára milyen célokat szolgál a kerti pavilon. Kitérünk a kerti tűzterek fajtáira, használatára és arra, hol a legalkalmasabb a tűztér létesítése. 

31. lecke: A kerti világítás. Az áramellátás biztosításának feltételei. A világítótestek esztétikus elhelyezése és karbantartása
Tanulhat a kerti világítás lehetőségeiről, céljáról. Tanácsot adunk ahhoz, hogy milyen világítást alakítson ki a kertjében. Foglalkozunk a világítótestek fajtáival. Szót ejtünk a kerti szobrok témaköréről. Segítünk eligazodni a mai kertek gazdag kínálatában.

32. lecke: A kerti bútorok kiválasztásának szempontjai, felhasználásuk lehetőségei, elhelyezésük. A téli tárolás és karbantartás
Átvesszük a kerti bútorok kialakításának lehetőségeit. Segítséget nyújtunk abban, hogy hol a legkedvezőbb a kerti bútorok elhelyezése. Sorra vesszük azokat a színeket, amelyek kerti bútorként illeszkedhetnek a kert hangulatához. A komposztálás témaköréről is szót ejtünk.

Kertépítés tanfolyam tartalma:

 • 16 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 32 leckét tartalmaz
 • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

 • akik szeretnék maguk kialakítani és gondozni kertjüket,
 • akik szeretnének fákat, díszcserjéket, dísznövényeket vagy zöldségféléket telepíteni kertjükbe,
 • akiket érdekel a növények és kertek története.

A kertépítés tanfolyam végére:

 • elsajátíthatja a harmonikus kert kialakításának alapelveit,
 • gyakorlati tanácsokat kap a családi ház melletti kert, a nyaraló telek építéséhez
  és gondozásához,
 • megismeri a kertépítészet történetét.

További hasznos információk a tanfolyamról:

 • A képzés szolgáltatás megrendelésével online házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
 • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (32db lecke)
Tananyagcsomag
(32db lecke)
Képzés szolgáltatás
Képzés
szolgáltatás
7 070 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.