Fodrászat-hajápolás tanfolyam

Fodrászat-hajápolás tanfolyam

Szőke, barna, vörös vagy fekete? Rövid, hosszú, egyenes, göndör? Bármilyen legyen is az Ön haja, tanfolyamunkon elsajátíthatja a szakszerű haj- és fejbőr-ápolást, és megtanulhatja a frizurakészítés alapjait. A kurzus elvégzéséhez mindössze kézügyesség, alkotókészség és kreativitás szükséges.

9 950 Ft helyett

csak 
8 955 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Árak

Vizsga felnőttképzési intézményeknél - Fodrászat-hajápolás tanfolyam

A tanfolyam leckéit távoktatás formájában, egyedileg meghatározott ütemben sajátíthatja el, és az összes házi feladat visszaküldése, valamint a záróteszt sikeres teljesítése esetén a tanfolyam végén igazolást állítunk ki. Azonban lehetősége van az Ön által választott, Gyakorló fodrász OKJ-s vizsgalehetőséget biztosító felnőttképzési intézménynél államilag elismert OKJ-s bizonyítványt is szerezni. Amennyiben él ezzel a lehetőséggel, akkor az alábbiakat kell tennie:
1. lépésben az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsorozatának segítségével egyénileg, de az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított szaktanári segítséggel távoktatás formájában sajátíthatja el az ismeretanyagot,
2. lépésben egyénileg, közvetlenül az Ön által választott felnőttképzési intézmények egyikéhez jelentkezik az OKJ-s képzésre, ahol a képzés kezdetén kéri az ún. előzetes tudásszintet felmérő teszt kitöltését. A felnőttképzési intézmény követelményeinek megfelelő szintű kitöltés esetén felmentést kaphat az OKJ-s képzés egyes részei alól. Az OKJ-s képzés elvégzése és az OKJ-s vizsga sikeres teljesítése esetén OKJ-s bizonyítványt szerezhet.

Miért nálunk tanuljon?
Mert a nálunk elsajátított szakmai, elméleti tudás birtokában helyt tud állni a szépségiparban, és vendégeit hatásos hajápolási tanácsokkal is el tudja látni akár saját fodrász szalonjában (ehhez lásd a Sikeres vállalkozás alapjai tananyagsorozatunkat).

Milyen végzettséget szerezhet?
Amennyiben elvégezte az ELO cégcsoport tanfolyamát, sikeresen teljesítette az Ön által választott felnőttképzési intézmény OKJ-s képzésére és vizsgájára vonatkozó követelményeket, államilag elismert, felső középfokú gyakorló fodrász (OKJ 52 815 01) szakképesítést szerezhet. Az OKJ-s képzésre egyénileg, közvetlenül a felnőttképzési intézmények egyikénél kell jelentkeznie.
Az ELO cégcsoportot az OKJ-s képzés - ideértve a vizsgatétel lehetőségét is - igénybevételének fennállásáért, igénybevehetőségéért, a felnőttképzési intézmények eljárásáért, teljesítéséért, vállalt határidőiért felelősség nem terheli.

Hol zajlik az OKJ-s képzés?
A tanuló által választott, Gyakorló fodrász OKJ-s vizsgalehetőséget biztosító felnőttképzési intézmények egyikénél történik az OKJ-s vizsgára felkészítő képzés. A tanuló által választott felnőttképzési intézménynél zajló gyakorlati képzés személyes jelenlétet igényel.

Mennyi ideig tart az ELO cégcsoport tanfolyama és az OKJ-s képzés?
Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzés idejét a képzésben résztvevő határozza meg azáltal, hogy milyen rendszerességgel kívánja átvenni a tanfolyamhoz tartozó tananyagcsomagokat. Normál ütemezés esetén ez 16 hónap (részletekért lásd Oktatási program, vagy a hatályos ÁSZF).
Az OKJ-s képzés jogszabályban meghatározott óraszáma 960 óra, de ez az előzetes tudásszintet felmérő teszt és a tanuló által választott felnőttképzési intézménynél meghatározott követelmények függvényében változhat.

Mit jelent az előzetes tudásszintet felmérő teszt?
Az előzetes tudásszint felmérés célja, hogy pontosan meghatározza a jelentkező korábban megszerzett ismereteit, készségeit és gyakorlati tapasztalatait. A felnőttképzési törvény minden felnőttképzési intézmény részére előírja, hogy a képzés kezdetekor a jelentkező kérése esetén biztosítsa a teszt kitöltésének lehetőségét. Az előzetes tudásszintet felmérő teszt kitöltése írásban történik, tartalma az adott felnőttképzési intézmény által szakmai szempontok alapján összeállított kérdéssor és értékelése az adott felnőttképzési intézménynél kialakított értékelési rendszer alapján történik.
Az ELO cégcsoport Fodrászat-hajápolás tananyagsorozata a jelenleg hatályos OKJ-s szakmai és vizsgakövetelményeknek megfelelő tartalommal rendelkezik, így annak elsajátítása az előzetes tudásszintet felmérő teszt kitöltése során előnyöket biztosíthat a tanulónak. A teszt a tanuló által választott felnőttképzési intézmény követelményeinek megfelelő szintű teljesítése esetén felmentést jelenthet az OKJ-s képzés egyes részei alól.

Mennyibe kerül az ELO cégcsoport tanfolyama és az OKJ-s képzés?
Az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának díja: 16 hónap*8 955 Ft/hónap = 143 280 Ft AKCIÓS ÁRON! Az ár nem tartalmazza az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott oktatási szolgáltatás ellenértékét, ami 1000 Ft/tananyagcsomag.
Az OKJ-s képzés díja felnőttképzési intézményenként eltérően alakulhat, és a tanuló által választott felnőttképzési intézmény határozza meg.

Hogyan zajlik az ELO cégcsoport tanfolyama és az OKJ-s képzés?
A tanuló az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított elméleti képzés elvégzését követően a képzés feltételeinek teljesítése esetén a képzés lezárását tanúsító igazolást szerezhet. Ezt követően a tanuló egyénileg jelentkezik és részt vesz az általa választott felnőttképzési intézmény OKJ-s képzésén, aminek elkezdése előtt kéri az előzetes tudásszintet felmérő teszt kitöltésének lehetőségét. A teszt eredményének függvényében részt vesz a meghatározott időtartamú és költségű OKJ-s képzésen, aminek elvégzése és az OKJ-s vizsga sikeres teljesítése esetén OKJ-s végzettséget szerezhet.

Az OKJ-s vizsgán való részvétel feltételei bármely felnőttképzési intézménynél:
• érettségi bizonyítvány,
• foglalkozás-egészségügyi orvosi alkalmassági igazolás a fodrász szakmára vonatkozóan,
• a tanuló által választott felnőttképzési intézmény követelményeinek teljesítése.

FONTOS!
Az ELO cégcsoporttól független jogszabály-módosítások miatt a tanfolyam tananyagát és árát tekintve a változtatás jogát fenntartjuk. Az ELO cégcsoportot az OKJ-s képzés – ideértve a vizsgatétel lehetőségét is – igénybevételének fennállásáért, igénybevehetőségéért, a tanuló által választott felnőttképzési intézmény eljárásáért, teljesítéséért, vállalt határidőiért felelősség nem terheli.

Az engedéllyel rendelkező felnőttképzési intézmények nyilvántartását, valamint az OKJ-s szakmákra vonatkozó szakmai- és vizsgakövetelményeket a Nemzeti Szakképzési- és Felnőttképzési Intézet honlapján (www.nive.hu) találja.
Amennyiben kérdése van az előzetes tudásszintet felmérő teszttel, az OKJ-s képzéssel és vizsgával kapcsolatban, kérjük, írjon a nagy.eniko@elo.hu e-mail címre.

Az OKJ-s képzéssel és vizsgával kapcsolatos általános tudnivalók:

A szakképesítés moduljai, modulzáró vizsgák típusai:
11486-12 Szépségszalon üzemeltetése (írásbeli)
11487-12 Szolgáltatást megalapozó anatómiai, szakmai- és anyagismeretek (írásbeli)
10250-12 Kézápolás (gyakorlati)
11484-12 Fodrász manuális alapműveletek (gyakorlati, szóbeli, írásbeli)
11485-12 Fodrász vegyszeres műveletek (gyakorlati, szóbeli, írásbeli)
11498-12 Foglalkoztatás I. (írásbeli)
11499-12 Foglalkoztatás II. (írásbeli)
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság (írásbeli)

A komplex szakmai vizsga előfeltétele a modulzáró vizsgák sikeres teljesítése.

A komplex szakmai vizsga típusai:
- gyakorlati (legalább 61%-os eredmény)
- szóbeli (legalább 51%-os eredmény)
- írásbeli (legalább 51%-os eredmény)

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Fodrászat-hajápolás tanfolyam

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg gyorsított tempóban nem rendelhető a tanfolyam.

Késleltetett

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg csak normál tempóban rendelhető a tanfolyam.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. lecke: Legyen Ön is fodrász!
Ebben a leckében megismerkedhet azokkal az információkkal, amiket a szakmáról érdemes tudni. Tanulhat a karrierlehetőségekről. Áttekintjük az alapvető fodrászmunkák technikáit és céljait. A lecke végére elsajátíthatja, hogy hogyan működik a termékértékesítés egy szalonban.

2. lecke: Fodrászati eszközök és kellékek bemutatása
Tanulhat a legfontosabb fodrászati eszközökről. Kitérünk a különböző fésűk, hajkefék, ollók, hajvágó eszközök ismertetésére. Tanulhat az eszközök megfelelő tisztításáról. Felvázoljuk a sikeres szalon ismérveit, a szalon bútorzatának kialakítását, annak fontosságát.

3. lecke: Etika, szakmai etika
Megismerheti a szolgáltatóval szemben támasztott etikai követelményeket. Bemutatjuk a szolgáltatásban dolgozók jellembeli követelményeit, az empátia fontosságát. Ismertetjük a munkahely erkölcsi követelményeit. Megtudhatja, mi a helyes kommunikáció fodrászok számára. Kitérünk a nonverbális kommunikáció ismertetésére is.

4. lecke: Emberismeret, önismeret
Megtanulhatja az emberismeret célját, alapelvét. Meghatározzuk a személyiség fogalmát, szerkezetét, összetevőit. Áttekintjük a tehetséges személyiség jellemzőit. Definiáljuk a szocializáció fogalmát és bemutatjuk a szocializáció tanuláselméletét és a szociális tanulás formáit. Elsajátíthatja az érzelmi önismeret fogalmát, együttes kölcsönhatását és az érzelmi típusokat.

5. lecke: Biológiai alapismeretek
Meghatározzuk a biológia fogalmát és felsoroljuk a biológia ágazatait. Felvázoljuk a sejt atomos és molekuláris felépítését. Tanulhat a fehérjék csoportosításáról. Áttekintjük a szövettan élettani szerepe szerinti típusokat, azok jellemzőit. Bemutatjuk a csont-, izom-, vérkeringés-, nyirok-, idegrendszer felépítését, működését.

6. lecke: A bőr anatómiája, felépítése, a haj felépítése és tulajdonságai
Tanulhat a bőr főbb funkcióiról, anatómiai felépítéséről. Ismertetjük a bőr rétegeit és életműködését. Áttekintjük a festékképzés folyamatát. Ismereteket szerezhet a haj felépítéséről, tulajdonságairól és részeiről. Kitérünk a haj rétegeinek, fiziológiájának ismertetésére. Foglalkozunk a haj fizikai tulajdonságainak bemutatásával is.

7. lecke: A bőr rendellenességei, tünettan
Foglalkozunk a bőr rendellenességeivel. Bemutatjuk a bőrbetegség kiváltó okait. A lecke elsajátítása után képes lesz felismerni a daganatok, anyajegyek fajtáit és meg tudja különböztetni a vírus és baktérium okozta bőrbetegségeket.

8. lecke: A haj tulajdonságai, rendellenességei, tünettan
Áttekintjük a haj tulajdonságait. Bemutatjuk az általános hajszálbetegségeket. Részletesen foglalkozunk a hajhullás okaival. Kitérünk a fejbőr elváltozásaival kapcsolatos tudnivalókra is. Megismerhet néhány házi praktikát.

9. lecke: Anyagismeret, a kémia alapjai
Megismertetjük a kémiai alapfogalmakkal, és kémiai tulajdonságokkal. Foglalkozunk a periódusos rendszer felépítésével, áttekintjük az anyagi részecskék fajtáit. Foglalkozunk a kémiai kötések bemutatásával, valamint a fertőtlenítők szerepével és alkalmazásukkal.

10. lecke: Emulziók, emulgeátorok, különleges fodrászipari anyagok
Ebben a leckében részletesen ismertetjük az emulzió fajtáit. Felsoroljuk a poláris és az apoláris vegyületeket. Továbbá tanulhat az emulgeátorok fajtáiról is. Összehasonlítjuk a különleges fodrászipari anyagokat, és azok tulajdonságait, mint pl.: illat-, alkohol, zsírok, olajok anyagait.

11. lecke: Hajmosás és anyagai, fejmasszázs
Bemutatjuk a hajmosás eszközeit, fajtáit, hatásait. Megismerkedhet a különféle hajmosó anyagokkal és a hajmosószerek fajtáival. Tanulhat a víz fodrászipari szerepéről, a samponok tisztító hatásáról. Elsajátíthatja a fejmasszázs célját és technikáját is.

12. lecke: A hajápolás anyagai
Ismertetjük a hajápoló használatának célját és áttekintjük a hajápoló anyagok fajtáit. Felvázoljuk a divat és a hajápolás összefüggését. Elsajátíthatja, hogy mely vitaminok ajánlottak bizonyos problémájú hajra.

13. lecke: Marcell-vízhullám, főnhullám, a dauercsavarás technikái
Összegezzük a nedves haj hullámosításának lépéseit. Elsajátíthatja a Marcell-hullám készítésének menetét. Ismertetjük a főnhullám fajtáit, eszközeit. Áttekintjük a hullámosítás és a hajegyenesítés fajtáit. Megismerheti  a dauer fajtáit és csavarástechnikáit.

14. lecke: Hajcsavarás, berakás, vashullám technikája, és amit a hajhosszabbításról tudni kell
Gyakorolhatja a vízhullám berakását, fésülését. Megismertetjük a hagyományos csavarók használatával és fajtáival. Összegezzük a modulzáró vizsgára a vashullám elkészítését. Bemutatjuk a hajhosszabbítás fajtáit.

15. lecke: Művészettörténet és a hajviseletek története I.
Betekintést nyerhet a különböző történelmi korok kialakulásába, és a művészeti értékek változásaiba. Ismertetjük az őskor művészetét és jellemző hajviseleteit. Bemutatjuk az egyiptomi, mezopotámiai, görög, római művészettörténet elemeit és tárgyaljuk az adott kultúrára jellemző hajviseleteket. Kitérünk a bizánci, a román és a gótikus stílusra jellemző hajviseletek ismertetésére.

16. lecke: Művészettörténet és a hajviseletek története II.
Áttekintjük a reneszánsz és a barokk korra jellemző építészeti, szobrászati sajátosságokat, a festőművészetet. Képekkel illusztrálva tárgyaljuk ezeknek a koroknak a jellegzetes hajviseleteit. Bemutatjuk a klasszicizmus, a romantika korárának művészettörténetét és hajviseleteit. Végül kitérünk a 20. század művészetére is.

17. lecke: Borotválás, férfi arcápolás
Felvázoljuk a borotválás munkafolyamatát. Ismertetjük a borotválás célját, eszközeit, anyagait. Ismereteket szerezhet a bajusz, szakáll formáival, ápolásával kapcsolatban.  Borotválkozási tippeket adunk. Áttekintjük a férfi arcápolás lehetőségeit.

18. lecke: Férfi klasszikus, és divathajvágások
Felvázoljuk a férfi frizuraforma kiválasztását, meghatározó tényezőit. Megtanulhatja a klasszikus hajviseletek kialakításának munkafolyamatait. Ismertetjük a hajvágás célját, eszközeit és fajtáit. Elsajátíthatja a klasszikus férfi-frizuraforma kialakítását és a férfi-divathajvágás lehetőségeit.

19. lecke: A négy női alaphajvágás
Megismerkedhet az arcformák fajtáival és a frizura formai elemeivel. Tanulhat a hajvágás munkafolyamatáról. Bemutatjuk a négy alaphajvágás műveleti sorrendjét az elméletben és főként a gyakorlatban.

20. lecke: Női divathajvágás, gyermekhajvágás
Áttekintjük a női hajvágások fajtáit. Néhány frizuratippet sajátíthat el. Ebben a leckében szó lesz még a frizurák arányairól is. Tanulhat a gyermekhajvágás módszeréről és a gyerekhaj ápolásának fontosságáról és lépéseiről.

21. lecke: Színtan, hajfestés, hajfestékek
Áttekintjük a hajfestés történetét, majd ismertetjük a színkör és a szín jelentését. Tanulhat a színek pszichológiájáról. Kitérünk az alapszínek és a színárnyalatok bemutatására. Ismertetjük a hajfestés fő munkáit.

22. lecke: Színezőanyagok, színezés
Felvázoljuk a hajszínezés lényegét. Bemutatjuk a színezés fajtáit. Megtudhatja, mi az a színkiegyenlítés. Ebben a leckében tanulhat még arról is, hogy hogyan ápoljuk a különböző színű hajakat.

23. lecke: A tartós hullámosítás
Ismertetjük a dauer fajtáit, továbbá megtanulhatja a dauerolást lépésről lépésre. Kitérünk a leggyakoribb bőrproblémák ismertetésére. Könnyű hajformázási és villámfrizura készítési tippeket tanulhat.

24. lecke: A haj tartós átalakításának anyagai
Áttekintjük a hajban lévő kötéseket. Ismertetjük a tartós hullámosítás célját és bemutatjuk a tartós hullám folyamatát. Szó lesz a tartós hullám kémiai folyamatáról is. Elsajátíthatja a hőhatással történő hajegyenesítés technikáját.

25. lecke: Színelvonás, koktélozás, radírozás
Tanulhat a szőkítés kémiai folyamatáról. Megtanulhatja a koktélozás, a hajradírozás hatásait, munkafolyamatát. Bemutatjuk azt is, hogy hogyan fessen szőkét. Felvázoljuk a szőke színek tárházát.

26. lecke: A melírozás technikái
Tanulhat arról, hogy mikor alkalmazhatták elsőként a melírozási technikát. Definiáljuk a melír fogalmát. A lecke végére megtanulja alkalmazni a melír technikáit. Felvázoljuk azt is, milyen tanácsokat tud adni a szőkített, melírozott hajú vendégének a hajápolás tekintetében.

27. lecke: Konty fésülése, technikái
Megismerheti a kontyok fajtáit. Elsajátíthatja, hogy milyen szerszámokat, eszközöket, díszeket használjon a hajvágás során. Bemutatjuk a hajfonás fajtáit és technikáit is.

28. lecke: Fodrászverseny és -tréning
Bemutatjuk, hogy mi a fodrászverseny célja és ismertetjük a versenykategóriákat. Kitérünk a versenyszámokra vonatkozó szabályok ismertetésére. Áttekintjük, hogy milyen véleményt alkotnak kiemelt mesterfodrászok a fodrászversenyről.

29-30. lecke: Dokumentálás, nyilvántartás vezetése a számítógépen
Megtanulhatja, hogyan készíthet jól átlátható dokumentumokat, hogyan tudja hatékonyan kiemelni, hangsúlyozni mondandója lényegét, illetve hogyan tudja a dokumentumot úgy megformázni, hogy nyomtatásban is könnyen kezelhető, tetszetős kinézetű olvasmány legyen. A tananyagból elsajátíthatja a szerkesztések, tördelések, formázások elvégzésének legegyszerűbb technikáit, valamint a táblázatkészítés alapjait.

31. lecke: Munkavédelem, környezetvédelem
Elsajátíthatja a munkavédelem fogalmát és célját. Megismerheti a munkabiztonság fogalmát. Összegezzük a munkavédelem feladatait. A lecke végére megtanulhatja, hogy pontosan mi a teendő munkabaleset esetén.

32. lecke: Szépészeti szolgáltatóegység üzemeltetése, a vállalkozás beindítása
Áttekintjük a vállalkozások formáit. Bemutatjuk a szolgáltatóegység működtetéséhez szükséges engedélyeket. Megismerheti a vállalkozás működtetéséhez szükséges jogszabályi feltételeket. Elsajátíthatja az adózással kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

Fodrászat-hajápolás tanfolyam tartalma:

 • 16 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 32 leckét tartalmaz
 • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

 • akik egészséges és ápolt hajat szeretnének,
 • akik nem szeretnének órákat tölteni a fodrásznál,
 • akik saját maguknak és családtagjaiknak szeretnének frizurát készíteni,
 • akik fodrászként szeretnének elhelyezkedni.

A Fodrászat-hajápolás tanfolyam végére:

 • mindig olyan frizurát készíthet magának, amilyet szeretne,
 • úgy fog kinézni, mintha mindennap a fodrásznál járt volna,
 • a szépségiparban is dolgozhat.

 

További hasznos információk a tanfolyamról:

 • A képzés szolgáltatás megrendelésével házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
 • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (32db lecke)
Tananyagcsomag
(32db lecke)
8 955 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.