Fizioterápia tanfolyam

Fizioterápia tanfolyam

A "fizioterápia" szó jelentése: a természet erejének felhasználásával végzett gyógyítás. A tanfolyam végére Ön hasznos ismeretekkel fog rendelkezni betegségek, betegségcsoportok fizioterápiás kezeléséről, betegségek megelőzésében szerepet játszó eljárások hatékonyságáról. Megismeri az alternatív mozgás-, masszázs-, termo- és egyéb terápiákat, gyógytornagyakorlatokat.

9 700 Ft helyett

csak 
8 730 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Fizioterápia tanfolyam

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - Fizioterápia tanfolyam

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg gyorsított tempóban nem rendelhető a tanfolyam.

Késleltetett

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg csak normál tempóban rendelhető a tanfolyam.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. lecke: A fizioterápia története
Megismertetjük a természetes gyógyítás rövid történetével. Bemutatjuk a természetes gyógyítás irányába történő hangsúlyeltolódást. Ismereteket szerezhet néhány híres gyógyító munkásságáról is.

2. lecke: Népi gyógyeljárások
Bemutatjuk a népi gyógymódokat és néhány kiemelkedő képviselőjüket. Tanulhat a nagy tudású öregek, javasok, táltosok módszereiről. Kitérünk a népi gyógyeljárásokhoz kapcsolódó szólások, dalok, mondások ismertetésére is.

3. lecke: A fizioterápia idegrendszeri hatásai
Elsajátíthatja az idegrendszer felépítését. Definiáljuk a reflex fogalmát, és a reflex működésének folyamatát. Megismerkedhet a fizioterápiában érintett reflexmechanizmusokkal és jellemezzük a fájdalom érzését.

4. lecke: Az emberi mozgás anatómiája
A lecke elsajátításával képes lesz megkülönböztetni a passzív és aktív mozgatórendszert, és felismerni a csontokat, megnevezni az ízületeket. Áttekintést adunk a törzs- és végtagizmokról, az izmok, izomcsoportok elhelyezkedéséről, és bemutatjuk a porcok, inak, szalagok szerepét a mozgásban.

5. lecke: A mozgásterápiák
Ismereteket szerezhet a támogatott mozgás formáiról, hatásairól és alkalmazásairól. Tanulhat a szabad mozgás kivitelezésének általános szabályairól. Rendszerezzük az ellenállással szemben végzett mozgásokat.

6. lecke: Az emberi mozgatórendszer biomechanikája
Átfogó képet adunk a biomechanika alapjairól, melynek segítségével felismerheti izmai mozgásának sajátosságait. Kitérünk a gyógytornagyakorlatok szerepére, elemezzük a járás fázisait és felsoroljuk a harmonikus járást biztosító összetevőket.

7. lecke: Gyógytorna – gyakorlatok I.
Tanulhat a gyógytornagyakorlatok szerepéről a mozgásterápiában, és elsajátíthat néhány speciális gyógytornagyakorlatot. Bemutatjuk a kórosan beszűkült ízületi mozgáshatárok kibővítését szolgáló gyakorlatokat. Megismerheti a lapos és domború hát javításának gyakorlatait.

8. lecke: Alternatív mozgásterápiák I.
Definiáljuk a jóga legfontosabb alapfogalmait. Részletesen bemutatjuk a jóga óra felépítését. Megismerkedhet a jóga legalapvetőbb gondolataival. Csoportosítjuk a jógagyakorlatokat. Ismereteket szerezhet a jógagyakorlatok végrehajtásáról.

9. lecke: Gyógytorna –gyakorlatok II.
A 7. lecke témakörét folytatva tovább bővítheti ismereteit a gerincről. A tartásjavító gyakorlatok csoportjából megismerkedhet a szerekkel végzett gyakorlatokkal. Áttekintjük a skoliózis, a lordózis jellemzőit és a láb deformitásait javító gyakorlatokat sajátíthat el.

10. lecke: Alternatív mozgásterápiák II.
A lecke elsajátításával képes lesz egészségének megőrzésére a csikung gyakorlatainak alkalmazásával. Tanulhat a fizikai erejének megsokszorosításáról a tajcsi gyakorlatok segítségével. Bemutatjuk a do-in önmasszázst.

11. lecke: Masszázsterápia I.
Definiáljuk a masszázs alapfogalmát, és tanulhat a masszázs jótékony hatásairól. Összehasonlítjuk a svédmasszázst és a keleti masszázstípusokat. Bemutatunk néhány speciális fogást, amit másokon is tud alkalmazni. 

12. lecke: Termoterápia I.
Megismerheti a termoterápia fizikai és biológiai alapjait. Foglalkozunk a meleg és a hideg hatású kezelések közötti különbségekkel. Kitérünk a krioterápia élettani és biológiai hatásainak a bemutatására, továbbá a krioterápia gyakorlati alkalmazására.

13. lecke: Masszázsterápia II.
Felvázoljuk a masszázs történetét és a masszázs általános hatásait. Rávilágítunk a bőr, az izom és a belső szervek közötti funkcionális összefüggésekre. Taglaljuk a szegmentmasszázs alkalmazásának területeit, ellenjavallatait és a kötőszöveti masszázs kezelési alapelveit.

14. lecke: Hidroterápia
Átfogó képet adunk a hidroterápia, azaz a vízgyógyászat jelentőségéről. Tanulhat a vízgyógyászat élettani hatásairól és a hidroterápiás eljárásokról. Foglalkozunk a szauna hatásaival és bemutatjuk a thalassoterápiát.

15. lecke: Balneoterápia
Röviden áttekintjük a fürdőkultúra történetét. Megismertetjük hazánk gyógyvízkészleteivel. Rávilágítunk az ásványvíz, a termálvíz és a gyógyvíz közötti különbségekre. Foglalkozunk a gyógyfürdőkezelések hatásaival és bemutatjuk hazánk világhírű gyógyfürdőit is.

16. lecke: Víz alatti torna
A leckében tanulhat a vízi torna kialakulásának történetéről, élettani hatásairól és egyéb, szervezetre gyakorolt hatásairól. Bemutatjuk a vízi torna szerepét a gyógytestnevelésben és a rehabilitációban. Vízitorna-gyakorlatokat sajátíthat el.

17. lecke: Manuális terápia
Megismertetjük a manuális terápia alapfogalmaival. Áttekintjük a manuális terápia történetét. Felvázoljuk a gerinc legfontosabb funkcióit és az idegi szabályozás jelentőségét. Megtanulhatja az ízületi blokk elkerülésére alkalmazott helyes mozdulatokat.

18. lecke: Ultrahangkezelés
Átfogó képet adunk az ultrahang történetéről. Bemutatjuk az ultrahang terjedésének tényezőit. Kitérünk az ultrahang fizikai, biokémiai és biológiai hatásainak ismertetésére. Tanulhat az ultrahang javallatairól és ellenjavallatairól is.

19. lecke: Termoterápia II.
Meghatározzuk a hőmérséklet fogalmát. Jellemezzük a termoregulációt. Bemutatjuk a külső és a belső szabályozó körök közötti különbségeket. Tanulhat a hőingerekről. Megismerheti az infraszauna hatásait és elsajátíthat néhány egyszerű gyógymódot. 

20. lecke: Elektroterápia
Áttekintjük az elektroterápia jellemzőit, fajtáit. Elsajátíthat néhány speciális galvánkezelési módot. Foglalkozunk a kisfrekvenciás kezelés élettani hatásaival. Megismerheti a rövidhullám és a mikrohullám biológiai hatásait.

21. lecke: Magnetoterápia
Bemutatjuk a magnetoterápia rövid történetét. Ismereteket szerezhet a mágneses mezővel történő kezelés jelentőségéről. Áttekintjük az ismertebb mágneses eljárásokat, a hazai készülékeket és tanulhat a dohányzásról való leszoktatás mágnesterápiájáról.

22. lecke: Fototerápia
A lecke során tanulhat a fény és az ember kapcsolatának jelentőségéről a gyógyításban, a természetes napfürdők jótékony hatásairól, a lézer hatékony alkalmazásának területeiről. Megismerheti a Bioptron fényterápia regeneráló és helyreállító folyamatait és a fototerápia területeit.

23. lecke: Klímaterápia
Definiáljuk a klíma fogalmát és csoportosítjuk a klíma fajtáit. Rendszerezzük a gyógyklíma fajtáit. Bemutatjuk a különbséget a frontérzékenységek között. Kitérünk az időjárás és az emberi szervezet kapcsolatára. 

24. lecke: Barlangterápia, inhaláció
Jellemezzük a barlangok speciális mikroklímáját. Felsoroljuk hazánk gyógybarlangjait. Megvizsgáljuk a barlangterápia hatásait a légzőszervi megbetegedések függvényében. Tanulhat az inhaláció előnyeiről és alkalmazásának fontosságáról. 

25. lecke: Reumatológiai betegségek, fizioterápia II.
Áttekintjük a fizioterápia szerepét a mozgásszervi betegségek megelőzésében, rehabilitációjában. Foglalkozunk azzal is, hogy gyakorlással hogyan lehet megelőzni a krónikus derékfájás kialakulását, és mérni a fájdalom különböző formáit. Felsoroljuk a fizioterápiás csapat összetételét.

26. lecke: Baleseti sérülések fizioterápiája
Bemutatjuk a baleset esetén alkalmazandó segítségnyújtási teendőket. Kitérünk a baleset következében mozgásukban károsodott emberek rehabilitációjának ismertetésére, a gondozási feladatokra és a kiegészítő fizioterápiás eljárások alkalmazására.

27. lecke: Neurológiai fizioterápia
Felvázoljuk azokat a tüneteket, amelyek az idegrendszer sérülésére, betegségére utalnak. Megismerheti a terápiás eszközök tárházát. Taglaljuk a hipotónia, az atónia, a hipertónus tüneteit és lehetséges kezelési formáját. Felsoroljuk a gyógytorna alapelveit a bénulásos betegeknél. 

28. lecke: A kardiológiai rehabilitáció fizioterápiája
Definiáljuk a kardiológia fogalmát. Tanulhat arról, hogy hogyan lehet a szívbetegnek a munkába történő visszatéréséhez segítséget nyújtani. Felvázoljuk a kóros pszichés reakciók csökkentésére irányuló módszereket és a fizikai aktivitás szintjét növelő segédleteket.

29. lecke: Szülészeti-nőgyógyászati fizioterápia
Áttekintjük a terhesség alatti időszakban a hátizom erősítésének gyakorlatait a helyes testtartás kialakítására. Tanulhat arról, hogyan lehet csökkenteni az ödémát, a vénás pangást és hogyan lehet erősíteni a mellizmokat. Légzőgyakorlatokat is elsajátíthat a fokozódó oxigénhiány kielégítésére. 

30. lecke: A gerinc betegségek fizioterápiája
Tájékozódhat a gerinc elváltozásairól. Kitérünk a degeneratív betegségek fizioterápiájának bemutatására, így foglalkozunk az ágyéki, a nyaki gerincbetegségek gyógyításával és a hirtelen fellépő fájdalom csökkentésének technikájával is.

31. lecke: Érrendszeri betegségek fizioterápiája
Csoportosítjuk a vérerek típusait. Felvázoljuk a verőerek, a gyűjtőerek és a közéjük iktatott hajszálerek jellemzőit. Ismertetjük az érrendszeri betegségek veszélyeit, lehetséges szövődményeit. Részletesen taglaljuk az érrendszeri betegségek fizioterápiáját.

32. lecke: Légzési fizioterápia
Ismereteket szerezhet a légzőrendszerről. Technikákat mutatunk a légzés hatékonyságának növelésére, a légzőizmok megerősítésére, a rekeszlégzésre és a mellkas mobilitásának növelésére vonatkozóan. Rávilágítunk a környezetvédelem jelentőségére.

Fizioterápia tanfolyam tartalma:

  • 16 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 32 leckét tartalmaz
  • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

  • akik érdeklődnek az alternatív gyógymódok iránt,
  • akik szeretnek másokon segíteni,
  • akik szeretnék megtanulni, hogyan kezeljék saját magukat és környezetüket.

Fizioterápia tanfolyam végére:

  • tisztában lesz az ember lehetséges betegségeivel és azok fizioterápiás gyógyításával,
  • tanácsokat kap bizonyos betegségek megelőzéséhez,
  • elsajátít különböző alternatív mozgás-, és masszázstechnikákat.

További hasznos információk a tanfolyamról:

  • A képzés szolgáltatás megrendelésével házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
  • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (32db lecke)
Tananyagcsomag
(32db lecke)
8 730 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.