ECDL – IT-alapismeretek

ECDL – IT-alapismeretek

Az ECDL-tanfolyam átfogó számítógép-kezelői ismereteket tartalmaz, amelyek jól hasznosíthatók a munkahelyi feladatok során. A tanfolyam során Ön elsajátíthatja a szövegszerkesztési, adatbázis- és táblázatkezelési feladatok megoldási praktikáit. Tanfolyamunk segítségével bárki könnyedén elsajátíthatja a számítógép kezeléséhez szükséges legfontosabb elméleti és gyakorlati ismereteket, akár munka közben, akár szabadidejében használja a számítógépet. A tananyagsorozat tartalmazza a számítógép felépítésével és alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókat, valamint a legnépszerűbb felhasználói programok rendeltetését és leírását. Amennyiben Ön még csak kezdő, vagy úgy érzi, vannak még a tudásában hiányosságok, akkor ez a tanfolyam Önnek íródott. Természetesen a gyakorlottabb számítógép-felhasználóknak is javára válhat a tananyagsorozat tanulmányozása, melynek segítségével ismereteiket rendszerezhetik és elmélyíthetik.

9 700 Ft helyett

csak 
8 730 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.
Információk
Tempó
Tematika
Vizsgalehetőség
Árak

Vizsga ECDL vizsgaközpontokban

Az Ön által választott ECDL - IT-alapismeretek c. tanfolyam az ECDL-vizsgarendszer szerint meghatározott modulokból épül fel, így a tananyagsorozat előrehaladtával témánként vagy tanulmányai befejeztével lehetősége van az akkreditált ECDL vizsgaközpontok (www.ecdl.hu) valamelyikében az EU-követelményeknek megfelelő ECDL-végzettséget szerezni. Az ELO cégcsoport nem minősül akkreditált ECDL vizsgaközpontnak. Az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsorozatának elsajátítása és az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított képzés lezárását tanúsító igazolás nem egyenértékű az ECDL vizsgaközpontokban szerezhető nemzetközileg elismert ECDL bizonyítvánnyal. Amennyiben nemzetközileg elismert bizonyítványt kíván szerezni, akkor az ECDL vizsgákra egyénileg, közvetlenül a vizsgaközpontokban kell jelentkeznie.

Mi az ECDL?
Az ECDL (European Computer Driving Licence) számítástechnikai végfelhasználók számára kidolgozott, alapkövetelményeket tartalmazó képzési rendszer.

Miért fontos az ECDL-végzettség?
A jelen, de főként a jövő munkafeladatai a számítógépes munkahelyeken dolgozóktól a csoportos munkavégzést követelik meg. Ennek feltétele a szabványosított hardver- és szoftverkörnyezeten túl az egységes felhasználói tudásszint, informatikai képzettség.

Vizsgarendszer
Az ECDL vizsgaközpontokban háromféle ECDL-bizonyítvány szerezhető. Az ECDL, az ECDL Start, illetve az ECDL Select.

Az ECDL vizsgaközpontokban az ECDL-vizsgarendszerben hét modult kell kötelezően teljesíteni:

 • IT Alapismeretek,
 • Operációs rendszerek,
 • Szövegszerkesztés,
 • Táblázatkezelés,
 • Adatbázis-kezelés,
 • Prezentáció,
 • Internet, információ és kommunikáció.

Az ECDL Select-vizsgarendszerben a hét kötelező modul helyett csak négy modult kell kötelezően teljesíteni:

 • Operációs rendszerek,
 • Szövegszerkesztés,
 • Táblázatkezelés,
 • Internet, információ és kommunikáció,

három modul pedig szabadon választható az alábbiak közül: 

 • IT Alapismeretek,
 • Adatbázis-kezelés,
 • Prezentáció,
 • Képszerkesztés, Webkezdő.

Az ECDL, vagy ECDL Select nemzetközi számítástechnikai végzettség az akkreditált vizsgaközpontokban akkor szerezhető meg, ha mind a hét modulból sikeresen letette a vizsgát.
Mielőtt választana, hogy melyik vizsgatípus szerint szeretne majd vizsgázni, javasoljuk, hogy először sajátítsa el a tananyagsorozat mind a 9 modulját, majd azt követően döntse el, hogy melyik 7 modulos vizsgát szeretné letenni valamely ECDL vizsgaközpontban, s azokat mely modulokból kívánja összeállítani.
A vizsgákat az első sikeres vizsgától számított három éven belül kell teljesíteni. A 7 vizsga után fennmaradó 2 modulból is lehet vizsgázni, ez esetben a sikeres vizsga után az adott modulból önálló bizonyítványt kap.
ECDL Start vizsga esetén elegendő 4 modulvizsgát tenni ahhoz, hogy hozzájusson az informatikai tudását igazoló nemzetközi bizonyítványhoz. Mindezek után még lehetősége van arra, hogy a teljes, azaz a 7 modulos bizonyítványt megszerezze. Bővebb információ a bizonyítványokról: http://njszt.hu/ecdl/bizonyitvanyok

A vizsgaközpontok listáját, valamint a vizsgákkal kapcsolatos további információkat (vizsgaidőpontok, vizsgadíjak stb.) a www.ecdl.hu honlapon, a „Vizsgaközpontok” menüben tekintheti meg. A vizsgákra közvetlenül az akkreditált vizsgaközpontokban kell jelentkeznie!

Vizsgatémák:
1. modul: IT Alapismertek

 • 1/A. modul: Információtechnológiai alapismeretek I.
 • 1/B. modul: Információtechnológiai alapismeretek II.

2. modul: Operációs rendszerek

 • 2/A. modul: A számítógép használata I. - Windows XP operációs rendszer
 • 2/B. modul: A számítógép használata II. - Fájlkezelés

3. modul: Szövegszerkesztés

 • 3/A. modul: A szövegszerkesztés I.
 • 3/B. modul: A szövegszerkesztés II.

4. modul: Táblázatkezelés

 • 4/A. modul: A táblázatkezelés I.
 • 4/B. modul: A táblázatkezelés II.

5. modul: Adatbázis-kezelés

 • 5/A. modul: Adatbázis-kezelés I.
 • 5/B. modul: Adatbázis-kezelés II.

6. modul: Prezentáció

 • 6/A. modul: Prezentáció és grafika I.
 • 6/B. modul: Prezentáció és grafika II.

7. modul: Internet, információ és kommunikáció

 • 7/A. modul: Számítógépes hálózatok I.
 • 7/B. modul: Számítógépes hálózatok II.

8. modul: Képszerkesztés

 • 8/A. modul: Képszerkesztés I.
 • 8/B. modul: Képszerkesztés II.

9. modul: Webkezdő

 • 9/A. modul: Weblapkészítés I.
 • 9/B. modul: Weblapkészítés II.

Gyakorlati tanfolyam partnerünknél - ECDL – IT-alapismeretek

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg gyorsított tempóban nem rendelhető a tanfolyam.

Késleltetett

Tananyagsorozatunk felújítása miatt jelenleg csak normál tempóban rendelhető a tanfolyam.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1-2. lecke: IT alapismeretek I.
Ebben a tananyagcsomagban megismerkedünk az információ, a kód és a kódolás fogalmával, valamint betekintést nyerünk a bináris kódrendszerbe is. Áttekintjük a számítógépes programok fogalmát, a különböző felhasználói felületeket, valamint a multimédiát.

3-4. lecke: IT alapismeretek II.
Ebből a két leckéből megismerheti a különböző operációs rendszereket, az alapvető felhasználói szoftvereket, a Microsoft Office programcsomagot, valamint tanulhat az információs társadalomról, a szerzői jogokról, a számítógép karbantartásáról és a számítógépes vírusokról.

5-6. lecke: Operációs rendszerek I.
A jelenlegi leckékben megismerheti a Windows XP operációs rendszer legfontosabb elemeit és beállítási lehetőségeit. Bemutatjuk a Súgót, testre szabjuk az Asztalt és a Tálcát, megtanuljuk az operációs rendszer fontos információit, és beállítjuk a területi és nyelvi beállításokat.

7-8. lecke: Operációs rendszerek II.
Tanulhat a különböző segédprogramok alkalmazásáról a grafikus rendszerek (pl. Windows) esetében. A Windows verziókban például ilyen a Windows intéző program (Windows Explorer), mellyel részletesebben ebben a két leckében fogunk megismerkedni.

9-10. lecke: Szövegszerkesztés I.
Megtanulhatja, hogyan készíthet jól átlátható dokumentumokat, hogyan tudja hatékonyan kiemelni, hangsúlyozni mondandója lényegét, illetve hogyan tudja a dokumentumot úgy megformázni, hogy nyomtatásban is könnyen kezelhető, jó „kinézetű” olvasmány legyen. A tananyagcsomagból elsajátíthatja a szerkesztések, tördelések, formázások elvégzésének legegyszerűbb technikáit.

11-12. lecke: Szövegszerkesztés II.
Ebben a két leckében a MS Word 2010 további funkcióival fogunk megismerkedni, melyekkel színesebbé tehetjük dokumentumainkat. Többek között megtanuljuk a tabulátorok helyes használatát, és megismerkedünk a felsorolás és a sorszámozás különböző típusaival. Táblázatokat és különböző grafikai ábrákat fogunk készíteni. A körlevelek készítése mellett a helyesírás-ellenőrző használatát is elsajátítjuk.

13-14.  lecke: Táblázatkezelés I.
Megtanulhatja, hogyan készíthet vizuális, könnyen érthető táblázatokat, statisztikákat, hogyan tudja automatizálni a különböző számításokat, hogy az adatok változása esetén is mindig a megfelelő eredményeket adják, illetve hogyan tudja a táblákat, grafikonokat a legáttekinthetőbben megjeleníteni. A leckékből elsajátíthatja az adatok bevitelének, a formázások, illetve a számítások elvégzésének legegyszerűbb technikáit.

15-16. lecke: Táblázatkezelés II.
Ebben a két leckében a MS Excel 2010 további funkcióival fogunk megismerkedni, melyek segítségével munkafüzeteinkben az adatokat és statisztikákat még vizuálisabban tudjuk megjeleníteni, és a kalkulációinkat is automatizálni tudjuk. Többek között megtanuljuk a diagramok készítését és formázását, és megismerkedünk a megjegyzések használatával. Különböző grafikai ábrákat, alakzatokat fogunk készíteni. A cellákban lévő szövegek keresése és helyettesítése mellett a leghasznosabb függvényeket is el fogjuk sajátítani.

17-18. lecke: Adatbázis-kezelés I.
Ismertetjük a MS Access 2010 alapvető funkcióit, melyekkel adatbázisainkat meg tudjuk tervezni, és legfontosabb objektumait, az adattáblákat létre tudjuk hozni. Elsajátíthatja az adatbázisok létrehozásának és mentésének tudnivalóit, a táblák különböző nézeteinek használatát, a mezők és adattípusok beállítását, ezen kívül tanulhat az adatsorok hozzáadásáról, szerkesztéséről, kereséséről és sorba rendezéséről is.

19-20. lecke: Adatbázis-kezelés II.
Tovább foglalkozunk a MS Access 2010 funkcióival, melyekkel adatbázisainkban megkönnyíthetjük az adatok bevitelét, és az adatokból riportok, statisztikák készítését. Áttekintjük az űrlapok létrehozását és szerkesztését, kitérünk az objektumok vezérlőelemeire és a makrók felépítésére. Ezen kívül tanulhat az adatok keresésének, szűrésének lehetőségeiről és a több táblából megvalósuló lekérdezésekről, jelentésekről.

21-22. lecke: Prezentáció I.
Bemutatjuk a MS PowerPoint 2010 alapvető funkcióit, melyekkel bemutatóinkat szemléletessé, vizuálissá tehetjük. Szó lesz a bemutatók létrehozásáról és mentéséről, a diák egyéni hátterének beállítási lehetőségeiről, a különböző elrendezésű diák megszerkesztéséről. Ezen kívül tanulhat a különböző képek, alakzatok, ábrák és diagramok beillesztésének és formázásának lehetőségeiről.

23-24. lecke: Prezentáció II.
Tovább folytatjuk a MS PowerPoint 2010 funkcióinak bemutatását, melyekkel prezentációinkat dinamikusabbá tehetjük. Ismertetjük  az áttűnések, animációk és témák beállítását, a hiperlinkek, akciógombok, és különböző vetítési típusok használatát, valamint kitérünk a mentés és a nyomtatás beállításainak lehetőségeire is.

25-26. lecke: Internet, információ és kommunikáció I.
A tananyagcsomag első felében definiáljuk a számítógépes hálózatokat, bemutatjuk azok típusait, valamint kialakításuk főbb szempontjait. Áttekintjük a protokollok jelentőségét, valamint a legfontosabb hálózati protokollt, a TCP/IP-t. Megtanulhatja, hogyan kell csatlakoztatni a számítógépet az internet hálózatra. A második részben az elektronikus levelezéssel, valamint az interneten történő böngészéssel foglalkozunk.

27-28. lecke: Internet, információ és kommunikáció II.
Ebben a két leckében megismerkedünk az Outlook levelezőprogram működésével, az e-mailek elküldésével, rendszerezésével, illetve a címjegyzékek és címlisták készítésével. Az Internet Explorer böngészőprogramon keresztül áttekintjük a programok letöltésének, kedvenc weboldalaink elmentésének lépéseit, és tippeket adunk a hasznos weboldalakra vonatkozóan.

29-30. lecke: Képszerkesztés I.
Definiáljuk a legfontosabb képszerkesztési alapfogalmakat, bemutatjuk az általánosan használt színmódokat, a raszteres és a vektorgrafikus képek jellemzőit, a különböző képtömörítési eljárásokat és képformátumokat, a képek publikálását érintő jogi megfontolásokat, valamint a képszerkesztésben használt eszközöket. Ezt követően áttekintjük a GIMP programot, annak felhasználói felületét, a képszerkesztés alapvető műveleteit, valamint a különböző festőeszközök működését.

31-32. lecke: Képszerkesztés II.
A tananyagcsomagból megismerheti a rétegek fogalmát és a velük való műveleteket. Elsajátíthatja a képek világosításának, sötétítésének technikáját, a speciális effektek alkalmazását. Tanulhat arról is, hogyan lehet szöveget a képekre készíteni, valamint arról, hogyan lehet a képeket kisebb ábrákkal kiegészíteni. Ezen kívül kitérünk a kép egyes részleteinek módosítására, a kép kijelölésének módjára is.

33-34. lecke: Webkezdő I.
Ez a két lecke a honlapkészítés alapjait foglalja magában. Ismertetjük egy egyszerűbb honlap megtervezésének, létrehozásának és fenntartásának lépéseit. Definiáljuk a weblapszerkesztés alapfogalmait. Áttekintjük a karakterek, bekezdések formázásának, beállításának lehetséges módjait. Kitérünk a képek, táblázatok szerkesztésének, módosításának a menetére, illetve bemutatjuk a felsorolások és sorszámozások készítését is.

35-36. lecke: Webkezdő II.
Megismerkedünk a hiperhivatkozások (linkek) készítésével, továbbá azzal, hogyan kell weboldalra mutató hivatkozást megadni képre, szövegre. Áttekintjük a címkékkel, a keretekkel és az űrlapok készítésével kapcsolatos tudnivalókat. Arról is tanulunk, hogy hogyan kell letölteni és telepíteni az FTP programot, majd ennek segítségével hogyan tudjuk weblapunkat feltölteni az internetre, egy ottani tárhelyre.

ECDL – IT-alapismeretek tartalma:

 • 18 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 36 leckét tartalmaz
 • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

 • akiknek még sohasem volt dolguk számítógéppel,
 • akik már szert tettek ismeretekre, de szeretnének jobban elmélyülni a számítógép-használatban,
 • akik ECDL Európai Számítógép-használói Jogosítványt kívánnak szerezni ECDL vizsgaközpontban.

Az ECDL-IT-alapismeretek tanfolyam végére:

 • elsajátíthatja a legszükségesebb számítógép-kezelői ismereteket,
 • megismerheti az adatbázis-kezelés, prezentáció- és grafikakészítés alapjait,
 • ECDL, ECDL Select, vagy ECDL Start bizonyítványt szerezhet az ország bármely vizsgaközpontjában (az ELO nem minősül ECDL vizsgaközpontnak),
 • sikeresebben tud megpályázni olyan állásokat, melyek számítógép-kezelői alapismeretekhez kötöttek.

Tanfolyamhoz letölthető képek:

http://www.elo.hu/ECDL/cicak.jpg

http://www.elo.hu/ECDL/hegy.jpg

http://www.elo.hu/ECDL/kapolna.jpg

http://www.elo.hu/ECDL/leanyka.jpg

http://www.elo.hu/ECDL/rom.jpg

http://www.elo.hu/ECDL/strand.jpg

http://www.elo.hu/ECDL/var.bmp

További hasznos információk a tanfolyamról:

 • A képzés szolgáltatás megrendelésével házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
 • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!
Tananyagcsomag (36db lecke)
Tananyagcsomag
(36db lecke)
8 730 Ft/hó* Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.250 Ft / tananyagcsomag. Az ár online bankkártyás fizetés esetén érvényes.